Predstavujeme - Jack London: Červený boh

Červený boh

Tajomný kmeň, ktorý uctieva mimozemský artefakt; nepochopený a ukrivdený génius, ktorý obráti vynálezy voči celému ľudstvu; realistický osud posledného mamuta aj neuveriteľná súťaživosť dvoch vedcov. Toto všetko sú témy fantastických poviedok Jacka Londona, ktoré prvýkrát vychádzajú v slovenskom preklade zásluhou OZ Zabudnuté knihy.


Anotácia

„Námornik na koni“, ako Jacka Londona nazval slávny spisovateľ Irving Stone, bol všetkým len nie nudným autorom tuctovej prózy. Napriek tomu, že si ho väčšina pamätá hlavne vďaka jeho dobrodružným knihám z prostredia nespútanej divočiny, významne sa zapísal aj do sveta fantastiky. Jeho román Šarlátový mor je považovaný za jedno z prvých diel postapokalyptiky, Železná päta je výnimočnou dystópiou o boji s plutorkaciou a Tulák je mystickou cestou odsúdenca. Nemenej zaujímavými sú aj poviedky, ktoré ako prvé prinášajú dnes už obohrané vzory a postavy z oblasti žánrovej literatúry. Primitívny kmeň uctieva záhadný vesmírny objekt. Ponižovaný vedec sa rozhodne svoje vedomosti obrátiť proti svojim nepriateľom. Otec skúma hranicu medzi životom a smrťou a najvhodnejším kandidátom nie je nik iný, ako jeho syn…

Tieto a ďalšie autorove poviedky by sme dnes mohli zaradiť medzi zlatý fond fantastiky, keby… Keby London nenapísal desiatky lepších diel. Keby v niektorých poviedkach netlačil na pílu svojich názorov a predsudkov. Keby sa po jeho smrti prekladatelia zamerali aj na túto časť diela…Väčšina z fantastických poviedok preto vychádza v slovenčine prvýkrát a je na čitateľoch, aby posúdili, či sú poviedky “stráviteľné” aj dnes.


Ukážka z knihy

Môj otec bol celý bez seba zo svojich úspechov a ako sa mesiace míňali, jeho špekulácie nabrali divoký a potom ešte divokejší rozsah. Prešli sme troma veľkými triedami jedov: neurotiká, plyny a dráždidlá, ale starostlivo sme sa vyhýbali niektorým minerálnym dráždidlám a celkom preskočili celú skupinu žieravín. Počas režimu s jedmi som si celkom zvykol na zomieranie a moje rastúce sebavedomie bolo otrasené len jednou nehodou. Zjazviac pár menších ciev v mojej ruke, zaviedol do mňa malé množstvo najstrašnejšieho z jedov, takzvaný jed na šípy alebo kurare. Na začiatku som stratil vedomie, krátko nato nasledovalo ukončenie respirácie a cirkulácie, a zrážanie protoplazmy pokročilo tak ďaleko, že už so mnou vzdal všetky nádeje. Na poslednú chvíľu však aplikoval svoj nový vynález, na ktorom práve pracoval, a to ho povzbudilo, aby svoje úsilie zrazu zdvojnásobil. V sklenenej vákuovej nádobe, podobnej, ale nie rovnakej ako Crookesova trubica, bolo umiestnené magnetické pole. Keď ňou prechádzalo polarizované svetlo, nedávala efekt fosforescencie ani priamočiarej projekcie atómov, ale emitovala nesvetelné lúče podobné röntgenu. Kým röntgenové lúče dokážu odhaliť nepriepustné predmety ukryté v hustom médiu, tieto lúče mali oveľa citlivejšie prenikanie. Nimi fotografoval moje telo a na negatíve našiel nekonečné množstvo rozmazaných tieňov, spôsobených chemickými a elektrickými chodmi, ktoré ešte stále pokračovali. Toto bol nespochybniteľný dôkaz, že posmrtná stuhnutosť, v ktorej som ležal, nebola pravá; čiže tie tajuplné sily, tie krehké putá, ktoré držali moju dušu v mojom tele, ešte stále fungovali. Následky všetkých ostatných jedov neboli viditeľné, okrem zlúčenín ortuti, ktoré ma obvykle zanechali malátneho na niekoľko dní.

Ďalšia séria rozkošných experimentov bola s elektrinou. Potvrdili sme Teslovo tvrdenie, že vysoké prúdy sú celkom neškodné, pustením 100-tisíc voltov cez moje telo. Keďže toto nič nespôsobilo, napätie sme znížili na 2500 – a elektrický prúd ma v okamihu zabil. Tentoraz zašiel až tak ďaleko, že ma nechal mŕtveho, alebo v stave pozastaveného života, po dobu troch dní. Moje oživovanie potom trvalo štyri hodiny.

Raz mi vyvolal aj tetanus; ale bolesť pri zomieraní bola tak obrovská, že som sa odmietol podieľať na ďalších podobných experimentoch. Najľahšie úmrtia boli udusením – napríklad utopením, zaškrtením a zadusením plynom; tiež tie vyvolané morfiom, ópiom, kokaínom a chloroformom neboli vôbec ťažké.

e-knihu Červený boh si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Červený boh (orig.: The Red One' and Other Stories)
Žáner: sci-fi
Autor: Jack London
Vydavateľstvo: Zabudnuté knihy
Rok vydania: 2024
Jazyk: slovenský
Preklad: Peter Pavlisko, Lucia Kostiviarová, Igor Čonka
Formát: E-kniha
Počet strán: 91


3. mája
Fandom SK - PR
Zdroj informácií