Recenzia – Tereza Matoušková: Pláč němého boha, 1. zväzok

Pláč němého boha

Fanúšikovia kníh Terezy Matouškovej už jej svet „Podmoří“ dobre poznajú. Teraz sa doň vraciame znovu a prežijeme dobrodružstvo plné lásky, násilia, šialenstva aj krvavých bojov. Veľká Delfská ríša sa rozpadá. Šíria sa zvesti, že veľkňaz, ktorý ju založil, zomiera a jeho myseľ zatemňuje paranoja a temnota. V každom vidí nepriateľa a je odhodlaný zniesť zo sveta každého, kto by ho mohol ohroziť. Zem sužujú vzbury, dvorné intrigy a zdá sa, že je mnoho tých, ktorí by si radi uchmatli svoj kúsok moci. Veľkňazova dcéra Denyela má vlastné plány. Hoci ju považujú za psychický labilnú, naivnú a hlúpu, opak je pravdou. Aj jej ale ide o krk. Karty sú rozdané. Prežije niekto prichádzajúce besnenie?


Podmorské národy

V Podmorí v Swérskej púšti žijú Temnári, ktorí jazdia na hadoch a sú rozdelení bojom o moc. Jedni podporujú Worliha, hrbatého mrzáka, ktorého znetvorenia sa všetci boja. Ďalší bojujú na strane hrbáčovho krvilačného a surového strýka. Revena, Worlihova sestra, sa dostala do zajatia. Je nanajvýš možné, že ju strýko popraví. No za Revenou stoja prastaré sily, ktoré majú moc ju zachrániť.

Za morom sa rozkladá Delfia, veľká ríša vládcu a veľkňaza Xandria Balogu. Podrobil si mnohé národy, zjednotil ich a vďaka mágii sa udržiava pri živote už celé tisícročia. Avšak teraz sa zdá, že jeho život pomaly končí. Veľkňazova paranoja sa prehĺbila, nepriateľov vidí všade okolo seba. Ľudia miznú, nastoľujú sa nové poriadky, kontroly, skúšky čistoty krvi. Dokedy budú poddaní znášať jeho výstrelky?

Denyela, veľkňazova dcéra, je odmalička zvyknutá na dvorské intrigy, faloš a pretvárku. Sama je v nich takmer nedostižná. Prekonala fyzický aj psychický kolaps a je považovaná za sladkú, krásnu a neškodne hlúpučkú. No opak je pravdou. Je mocnou magičkou, ktorá má vlastné plány. Tým najdôležitejším je zachovať ríšu celistvú. Stará sa o otca, znáša jeho nálady a snaží sa zabrániť najhoršiemu. No ani ona nemôže uniknúť otcovej zlovôli.

Kdesi na zemskom povrchu, nehostinnom, spálenom mágiou, živoria kolónie obyvateľov Podmoria. Ťažia magické kryštály, snažia sa žiť v prímerí so znetvorenými obyvateľmi súše a zaceliť magické trhliny.

Kráľovstvo víl sa rozkladá ďaleko na severe. Víly sú bielovlasé ženy s pokožkou bledšou ako sneh. Žijú v stromoch a v súlade s prírodou. No aj medzi nimi to vrie. Vzbura na seba nedá dlho čakať. Kráľovná a jej verné sú odsúdené na smrť. Podarí sa niektorej z nich ujsť a zachovať vílu múdrosť, rituály a spomienky?

Množia sa správy, že na oblohe nad morom sa objavuje trhlina. Aké dôsledky to bude mať na svet na povrchu a v Podmorí? Už sa to kedysi stalo a čo sa vtedy udialo, vedia iba víly. Boli to práve ony, kto kedysi dávno bojoval spoločne s drakmi proti neľútostným bohom. Práve vtedy sa obloha roztrhla a na svet prišlo niečo strašné…


Spletité vzťahy a osudy

Kniha Pláč němého boha je akýmsi úvodom. Vysvetľuje, zamotáva, zoznamuje a ponúka stále nové zápletky. Spoznáme minulosť, pohnútky aj ciele najdôležitejších aktérov. Celá prvá kniha pripravuje čitateľov na vyvrcholenie a záver v pokračovaní príbehu, ktorý sa zrejme bude niesť (súdiac podľa opísaných udalostí) v akčnom duchu.

Príbeh nie je jednoduchý. Sledujeme niekoľko dejových línií, ktoré sa zo začiatku môžu javiť samostatné. Postupne sa udalosti rozrastajú, línie sa začínajú prepletať a čitateľ zisťuje, že postavy aj jednotlivé epizódy, spolu navzájom súvisia a dopĺňajú sa. Aktéri majú spoločnú minulosť, záujmy alebo ich zrejme spája rovnaká budúcnosť.

Čitatelia, ktorí sa s autorkiným svetom Podmoria ešte nestretli, nemusia mať obavy. Kniha poskytne dostatok vysvetlení a objasnení toho, prečo sa ľudia ocitli pod morom a ako je možné, že tam bez problémov existujú. Predošlé príbehy k pochopeniu tejto knihy poznať netreba.

Tereza Matoušková rozpísala osudy niekoľkých podmorských oblastí a postáv, ktoré sa k nim viažu. Pozoruhodne dokázala udržať opraty všetkých dejových línií pevne v rukách. Čitateľ sa v nich nestráca a navyše striedanie príbehov pomáha udržať pozornosť aj napätie.

Postavy sú rôznorodé. Okrem hlavných sa na stránkach činí aj mnoho vedľajších. Od mágov, cez bohatých Delfanov v prepychových šatách, až po zúfalých bedárov žijúcich v okrajových štvrtiach. Rovnako aj Swérska púšť má svoju chudinu. Miestami je z románu cítiť istý sociálno-kritický podtón: zabehnutý kastový systém je nespravodlivý a vykorisťuje tých najbiednejších. Víly, vojaci, liečitelia a lekári, panovníci aj nekromanti, všetci dokopy tvoria pestrú zmes obyvateľov Podmoria. Každý čitateľ si môže nájsť svoju obľúbenú postavičku. Pôsobia ľudsky, žiadna z nich nie je plochá či jednotvárna. Menia sa často podľa tlaku okolností, viacerí sú nútení nasadiť si každý deň na tvár masku, pod ktorou ukrývajú svoju pravú podstatu a myšlienky. Niektorí sú nespútaní, iní zase rezervovaní. Ustráchaní, hrdinskí, zaľúbení aj oddaní ničeniu.

Okrem nich autorkino univerzum obsahuje svojské rastlinstvo a zvieratá. Hady, na ktorých jazdia obyvatelia púšte, iridi, ktorých sedlajú tí z Delfie. Draci a bohmi vyslaní strážcovia – ktorými sú zase krvilačné lietajúce mačky. Obrovské jaštery, rôzne hlodavce a samozrejme viaceré druhy rýb. Na pozadí samotného členitého deja je pre čitateľa zaujímavé pozorovať, ako tento premyslený svet logicky funguje.

Pláč němého boha je príjemné čítanie. Inteligentný príbeh zo sveta Podmoria plný technických vynálezov, rozmanitej fauny aj flóry, intríg, mágie a zaujímavých postáv obsahuje všetko, čo môžete od fantasy očakávať.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Pláč němého boha si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Pláč němého boha si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pláč němého boha, 1. zväzok
Séria: Podmoří
Žáner: fantasy
Autorka: Tereza Matoušková
Vydavateľstvo: Laser
Rok vydania: 2023
Počet strán: 416
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–242–8940–3


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


7. mája
Ena
Zdroj informácií