Alchymista konečne v akcii

Peter F. Hamilton: Neutroniovy alchymista 2 - Strět, orig. Neutronium Alchemist, Triton (edícia Trifid) 2004

Veľmi krátko po tretej časti tejto zaujímavej veľkovýpravnej space opery z cyklu Úsvit noci vychádza v Tritone aj štvrtá pod názvom Neutróniový alchymista – Stret. Ak minulá časť trochu zmiernila tempo tých predchádzajúcich, štvorka ho zase zvýšila. Znalosť deja z predchádzajúcich časti nie je nevyhnutnou podmienkou dobrého zážitku, ale ak chcete mať tú Hamiltonovu fascinujúcu, no relatívne dosť zložitú mozaiku súvislostí, osudov, príčin a následkov a viacerých dejových línií poskladanú čo najprehľadnejšie, odporúčam prečítať si najprv predchádzajúce čas­ti.

Desivé zlo v podobe navrátených duší sa šíri medziplanetárnym priestorom a Konfederácia planét zatiaľ stále neúspešne hľadá účinný spôsob, ako proti nemu bojovať, alebo ho aspoň zastaviť. Jedna z navrátených duší, Al Capone, sa pokúša so svojou stále sa zväčšujúcou organizáciou ovládnuť ďalšie okrajové konfederačné svety a obnoviť tak zdroje surovín, ľudí a techniky, ktoré sa začínajú povážlivo míňať.

Královstvo Kulu a Edeniti uzavrú nečakané a ak by nebolo hrozby aj veľmi nepravdepodobné spojenectvo, ktoré vyústi do jednej z najväčších pechotných akcií a oslobodenia sveta Mortonridge.

V inej dejovej línii zase pokračuje hon na Alchymistu, neznáme zariadenie s obrovskou ničivou silou, po ktorom sliedia tajné služby všetkých vlád a taktiež dobrodruh Jozue Calvert so svojou posádkou. Kľúčom k nemu je černošská vedkyňa, doktorka Mzuová, ktorú už tridsať rokov spaľuje neutíchajúci oheň pomsty za genocídu, spáchanú na jej národe. Poľovačka na Alchymistu však vykazuje čoraz menej úspechov a čoraz viac mŕtvol. Kto ho nakoniec nájde prvý a ako sa prejaví aktivovaný Alchymista si však už budete musieť prečítať sami.

Charaktery aj reálie sú svedomito prepracované a hodnovernosť vedecko-technického pozadia je prekvapivo vysoká, takže na svoje si príde každý. Snáď len niektoré opisy mohli byť o niečo stručnejšie a dejové línie lepšie skombinované.

Ten konečný stret a veľké rozuzlenie, na ktoré všetci čakáme už od prvej časti, sa neudeje ani v tejto, nanajvýš sa o významný kúsok priblíži a tak znova ostáva zase len čakať na ďalšie diely…


16. februára 2005
Anton Stiffel