Ambient

Jack Womack

Nikdy som nerozumel davu, nikdy som nemal rád to, čo bolo populárne. Vďaka tomu, a možno práve preto o mne moji známi tvrdia, že som divný.

K názvu knihy. Ambienti sú ľudia, ktorí sa narodili s rôznym znetvorením a uzavreli sa do komunity. Po čase sa k nim pridali aj iní ľudia, ktorí svoju príslušnosť k spoločenstvu demonštrovali sebezmrzačením. Ambienti sú pritom iba jednou zo siekt (spolkov či organizácií), ktoré systematicky demolujú New York a vraždia jeho obyvateľov. Teda seba navzájom. Obsahom knihy je potom príbeh Seamusa O\'Malleya, ochrankára mocných v Amerike (New Yorku) bližšie nešpecifikovanej blízkej budúcnosti. A to je v podstate asi všetko, čo môžem o knihe povedať bez toho, aby som neprezradil jej obsah.

Upozornenie pre tých, ktorí si aj napriek úvodu trúfaju knihu čitať. Preskočte na posledný odstavec.

Seamus, ktorý sa nevedno prečo stal ochrankárom a pomocníkom jedného z najmocnejších ľudí svojej doby, sa pokúša zmeniť svoj život. Nie preto, že by bol nespokojný, ale preto, že to tak vyšlo. Jeho zamestnávateľ si práve zničil posledné zvyšky rozumu nejakou drogou a pokúša sa zabiť svojho otca. Jeho tajná láska, firemná modelka Avalon, je zrazu voľná a on má možnosť ju získať. A okrem nej aj podiel na vlastníctve spoločnosti, ktorá ho zamestnáva. Celým dejom sa potom Seamus potuluje od jednej atrakcie k druhej, stretáva sa s pošukmi rôzných druhov a necháva sa manipulovať. Až do konca knihy je vláčený Womackovym textovým editorom po New Yorku a nechápavo pozerá na svet, v ktorom vyrastal a ktorý je preňho rovnako (ne)prekvapivý ako pre čitateľa. Ostrieľaný čitateľ sa totiž rovnako ako Seamus vôbec nečuduje hromadným znásilneniam, vybuchujúcim domom a zmutovaným obludám. Prosto, nie je to nič nové. A nič sa nezmení, ani keď Seamus na konci svojho potácania stretne všetkých kostlivcov, ktorých si Američania držia v skrini. Iba sa otrasie a ide ďalej. Od nikam do nikam.

Upozornenie pre tých, ktorí knihu znechutene odložili. Pointu vám neprezradím.

Doteraz som nedokázal prísť na dôvody, prečo je táto kniha bestsellerom, klasikou či invenčným románom. Prečo je autorský zámer nemilosrdný, kde sa nachádzajú zrnká čierneho humoru a prečo by mala rozžiariť môj svet. Kde sú jej neónové farby, keď v New Yorku Jacka Womacka prevláda šeď a hniloba. Chyba bude skôr vo mne, žijem v strednej Európe 15 rokov po napísaní tejto knihy. JFK a Elvis nie sú pre mňa mindrákom z minulosti a moje problémy a chápanie sveta sú na míle vzdialené pocitom bežného Američana.

Jednosmerná a jednoduchá línia textu, ploché postavy a svet, ktorému chýba presvedčivosť, sú znakmi tejto vysoko kvalitnej prózy v podaní Jacka Womacka. Sem tam sa mihne náznak postmoderny, hlavný hrdina nie je až taký kladný a dostanete aj útržkovité popisy násilia a asi dve akčné scény. Aj tu však hľadám chybu v sebe – nemám totiž problém sledovať vo filme či v knihe viacero dejových línií, nudím sa pri väčšine amerických sitcomov a hlavne chcem od knihy viac, ako iba vyplnenie voľného času.

A preto je moje hodnotenie 3/10. A hlavným dôvodom je fakt, že existujú knihy, ktoré som ani nedočítal.

Jack Womack, Ambient 1987, preklad Michal Hvorecký 2002, Pre techno.sk, vydal Koloman Kertesz Bagala člen skupiny LCA Group 2002.


9. januára 2003
Juraj Kundrík