Ambient - Jack Womack

Svet ako ho poznáme je v troskách. Veľký bankrot v blízkej budúcnosti rozvrátil spoločenské zriadenie, v mestách vládne anarchia, násilie a pouličné gangy. Armáda je zložená z násťročných vojakov, väčšina ľudí verí v cirkev Elvisa Presleyho a najbohatšia vrstva, takzvaní majitelia, majú povolené všetko vrátane legálnej distribúcie drog a zabíjania. Osobný strážca jedného z najprivilego­vanejších ľudí New Yorku sa dostane do stretu so svojim pánom. Začína sa boj o prežitie skombinovaný s odhalením tajomstva ohrozujúceho, ako ináč, celý svet.

Kniha vo mne zanechala zmiešané pocity. Zadná strana obálky sa samozrejme hemží pochvalnými citáciami, ja ale nemôžem súhlasiť ani s jednou z nich. Ambient má byť cyberpunkový akčný román, invenčný, originálny a vynikajúco napísaný. Prvou vecou, ktorú by som mu vytkol je práve zaradenie do literárnej kategórie. Áno, podľa počtu strán ide naozaj o román, ak si ale uvedomíme rozsah príbehu, ponúknuté motívy a ich rozuzlenie, nemôžem sa zbaviť dojmu, že ide len o pekne nafúknutú a hlušinou vypchatú poviedku. Množstvo strán zaplnených preexponovanými opismi sveta budúcnosti ma v mojom presvedčení len utvrdzuje. Samoúčelne predkladaná brutalita, ktorá neposúva príbeh dopredu ani o milimeter a slúži len na efektné (a miestami nechutné) machrovanie, extrémnosti v politickom a sociálnom systéme, ktorý by vo forme aký ho prezentuje kniha v reálnom svete nevydržal ani dva týždne a množstvo pridlhých dialógov, v ktorých by ste určite našli veľa škrípajúcich miest (ak by ste mali tú silu čítať ich pozorne a prípadne viackrát).

Akcia je v knihe obsiahnutá pomerne hojne, aj keď spôsob jej prezentácie by som si miestami predstavoval trochu inak. Hlavný hrdina, ku koncu príbehu rozmasírovaný na kašu, zostáva stále smrteľne nebezpečný (počet zranení by mu závidel aj do krvavého tielka navlečený Bruce Willis) a dej plynie potrubím plným nevierohodných kľučiek.

V predchádzajúcom odstavci som dal odpoveď aj na otázku, či je Ambient invenčný a originálny. Áno, svojim spôsobom taký je, nemyslím si ale, že v pozitívnom zmysle. Beriem ho ako experiment, ktorý ale nespĺňa všetky kritériá na kvalitnú fantastiku. Cieľová skupina jeho čitateľov sa zrejme vyprofiluje z radov nadšencov, permamentne plávajúcich “proti prúdu”, anarchistov, samopresvedčených intelektuálov a ľudí závislých na čítaní textu, bez ohľadu na jeho množstvo a kvalitu.

Na nie práve najlepšej čitateľnosti sa podpísal aj preklad, ktorý je umelý a kostrbatý. Na mnohých miestach cítiť doslovný prepis anglických fráz, inde zasa tvrdé presadzovanie “ľubozvučnej” slovenčiny. Vulgarizmy, ktoré nepoznajú zlatú strednú cestu a všetky sú tlačené do extrému niekde na okraji jazyka tiež nepridávajú na dôveryhodnosti. Ľudia takto jednoducho nerozprávajú. Prekladateľ Michal Hvorecký je uznávaný slovenský autor, písať z vlastnej hlavy a prekladať cudzie dielo sú ale dve odlišné veci. Ide však o jeho prvý knižný preklad (ak sa nemýlim) a človek sa najlepšie učí na vlastných chybách.

Ambient je priemerná kniha so slabším prekladom. Treba si na ňu samozrejme spraviť vlastný názor (ako nakoniec na všetko), jedno prečítanie ale bohato stačí. Kvalitný cyberpunk totiž pláva v úplne iných vodách.


19. januára 2003
Michal Sedlár