Cthulhu 2000

Vybral Jim Turner

Nikdy ma nijako extra nelákali zbierky poviedok a už vôbec nie zbierky, venované niekomu. Ale HPL bol niekto, kto si takúto zbierku naozaj zaslúži. Plazivá hrôza, prenikajúca hlboko pod kožu, ktorú nájdeme vo všetkých jeho takto zamýšľaných dielach, je čosi, čo dnes dokáže spôsobiť málokto.

V tejto zbierke sa zišli autori naozaj zvučných mien a jeden, ktorý ma veľmi prekvapil. Roger Zelazny. Jeho mám zafixovaného v celkom inom žánri. Ale musím povedať, že jeho poviedka v tejto knihe je naozaj výborná. Nechcem rozoberať jednotlivé poviedky a ich úroveň. Na to akosi nemám. Vlastne by som len chcela konštatovať, čo sa mi tu páčilo najviac – hm – to je také laické vyjadrenie – čo sa mi páčilo najviac. Ale výstižné. No tak teda: Najviac sa mi páčilo – páčila poviedka hneď na začiatku. „Pustiny“. Kdesi v divokom kraji sa zjavujú svetlá, magické a tajomné, označujúce cestu na miesto, kde sa stretajú svety. Na miesto, kde za určitých okolností možno vidieť SKUTOČNOSŤ. A tá nie je nijako lákavá. Naopak. Je strašná, desivá. A preto je najlepšie, ostať na tejto strane opony, tam, kde sme v relatívnom bezpečí, pod ochranou sladkej nevedomosti.

Páčila sa mi poviedka „Jeho ústa budou chutnat po pelyňku“. Mala presne tú správnu dávku hrôzu budiacej morbídnosti a hnusu.

Páčila sa mi poviedka „HPL“. Vzkriesený starý priateľ, dom podľa poviedok HPL, výber vlastného nasledovníka, dobrovoľná obeť…

Páčila sa mi…

Je tu toho viac, čo sa mi páčilo. Medzi iným napríklad aj obálka. Netvor, akoby práve odkvapnutý z Lovecraftovho pera, temnota, červená farba desu. A preklady. Naozaj tu veľmi niet do čoho vŕtať, preklady sú fakt na slušnej úrovni – na pána Kantůrka som asi zaťažená. Zozačiatku som mala silné námietky voči kvalite obalu, zdal sa mi príliš mäkký, ale všetko zlé je na niečo dobré. V autobuse som knihe neublížila.

Samozrejme – boli tu aj veci, ktoré sa mi nepáčili, ale neznepokojili ma natoľko, aby som sa o nich nejako extra šírila. A preto mám z tejto zbierky celkove dobrý dojem. Napriek tomu, že naozaj poviedkové zbierky nemám rada. A už vôbec nie zbierky, ktoré sú venované niekomu. Táto zbierka je však – nemusíte so mnou súhlasiť – poctou majstrovi.

Cthulhu 2000, vybral Jim Turner, horror (Polaris, Cthulhu 2000, obálka: Bob Eggleton, preklad: kolektív, počet strán: 411, brožovaná, cena 305,–Sk, ISBN 80–85911–80–9)


23. marca 2001
Katarína Juričová