Dostaňte kojota!

Patricia Briggsová: Zkřížené hnáty

Zkřížené hnáty

Po hektických, tragických a sugestívne opísaných udalostiach v Železnom polibku (recenzia) fanúšikovia Mercedes Thompsonovej obliehali kníhkupectvá a fórum na stránke vydavateľa ako hladní vlci. Nečudo, v ostatnej knihe dala Briggsová svojej hrdinke poriadne zabrať a satisfakcia na záver „bozku“ bola príliš tenkou náplasťou na takú veľkú ranu. Nuž čitatelia nemohli pokojne spávať a nerobiť si pritom starosti o sympatickú automechaničku. Až konečne nastal január a do našich obchodov sa dostalo pokračovanie série pod názvom Zkřížené hnáty.


Býva zvykom, že po vyvrcholení si aktéri trochu pospia. Taktiež je pochopiteľné, že pokiaľ niekto zažije niečo podobné ako Mercy v Železnom polibku, je už takpovediac za vodou. Nejaké marginálne udalosti, napríklad vyhrážky kráľovnej upírov, životunebezpečný duch alebo únos už človeka nerozhádžu. Snáď preto sa udalosti odvíjajú relatívne vyrovnaným tempom, až na občasné Mercedesine záchvaty úzkosti. Mercy je však s kadekým pokrvne a magicky spojená, preto si nikdy nemôže byť istá, či je náhly prípad paniky jej vlastný alebo cudzí. A tak sa ním nezaoberá.

Je načase si pripomenúť, kto je vlastne Mercedes. Nuž, vo svete Patrície Briggsovej žije okrem miliárd ľudí aj päť druhov nadprirodzených bytostí. Fae, vlkodlaci, upíri, siví páni a Mercedes Thompsonová. Prví, keďže sa ináč nedalo, vyšli na svetlo reflektorov fae – bytosti veľmi rôznorodé, obdarené magickými schopnosťami. Jedným z fae je aj Siebold Adelbertsmiter, skrátene Zee. Navonok chlapík so svojráznym zmyslom pre humor, ináč Mercyin bývalý šéf a majiteľ autodielne, kde promovaná mágio-historička s láskou opravuje staré autá. Skutočná Zeeho podoba je však iná, pretože pre fae je typické neukazovať svoju ozajstnú tvár (a tvar, v niektorých prípadoch tvary). Vlkodlaci sa zverejnili pomerne nedávno pod vplyvom okolností v predchádzajúcich knihách, a tak má Mercyin sused, priateľ a druh, zamestnaním alfa vlkodlakov v meste Tri Cities, plné ruky a zuby práce. Upíri sa zatiaľ zverejneniu úzkostlivo vyhýbajú a o sivých pánoch tušia len tí najzasvätenejší. A Mercedes Thompsonová? Je proste kojot, zatiaľ jediná známa svojho druhu. Vychovaná vlkodlakmi a nenávidená upírmi. Pretože prešibané kojoty, okrem toho, že sa na rozdiel od vlkodlakov môžu premeniť, kedy sa im zachce, majú oproti upírom zvláštne výhody. A o tých Mercy ešte zďaleka nevie všetko.

Dej skrížených hnátov tesne nadväzuje na udalosti v železnom bozku. Mercedes sa už trocha oklepala a snaží sa nemyslieť na to, čo sa stalo predtým. Ale to nie je jednoduché, lebo nedávnu minulosť jej stále ktosi pripomína. Jednak sú toho plné noviny, takže si o tom prečítala aj jej mama a kamarátky z vyšky. Druhak sa ani náhodou všetko nevyriešilo a kadekto by tú kauzu s otravným kojotom rád dotiahol do konca. A tak sa raz Mercy prebudí a na stene dielne nájde oplzlé a ohováračské grafitti. Nič hrozné, pretože za pikantným odkazom treba hľadať obyčajnú ženu – sesternicu muža, ktorého Mercy zabila (samozrejme, že si to zaslúžil, a my by sme mu ešte priložili). Horšia je tá správa na bráne v podobe známeho pirátskeho piktogramu, ktorá značí, že odteraz je Mercy mimo zákon upírov. Na dôvažok sa v Mercyinom byte z ničoho nič zhmotní upír Stefan a nemá k tomu čo dodať, lebo je v bezvedomí. Jeho nie najlepší stav naznačuje, že ho kráľovná Marsília exkomunikovala z klanu za to, že pomohol Mercedes.

Takže aj keď to od začiatku vyzerá ako dobre premyslená pasca, automechaničke príde vhod, že sa môže na pár dní odpratať k svojej bývalej spolužiačke, ktorej v dome straší. Zabije tým dve muchy jednou ranou – Marsília na ňu v meste, ktoré patrí inému upírovi, nedosiahne, a Adamova svorka nebude musieť znášať zodpovednosť za ochranu družky svojho šéfa.

Príbeh – o poznanie veľkodušnejšieho rozsahu ako dosiaľ – plynie hladko. Niekde by nebol na škodu zásah editora v prospech dramatizácie textu, snáď sa autorka s odovzdaním rukopisu príliš ponáhľala. Kniha sa však číta dobre. Čitateľ zostáva v napätí do konca, ale je uchránený zbytočných šokov. Môžeme si vydýchnuť, konečne sa vyjasnia kompetencie v trojuholníku Adam – Mercedes – Samuel, a to spôsobom maximálne vítaným a prirodzeným. Znova sa niečo dozvieme o sociálnej stránke vlkodlačej svorky, ktorej fajnovým prepracovaním je autorka povestná (na rozdiel od niektorých spoluautoriek upírsko-vlkodlačích príbehov, ktorým sa pletú étos, pátos a D´Artagnan). Čo-to nové presiakne aj o upíroch a fae a kadečo sa dozvie aj Mercedes sama o sebe. Áno, sú tu intrigy, protiintrigy, zvažovanie ďalších krokov a následkov týchto krokov. Samozrejme, dôjde na nejaké tie mučenia, väznenia, zneužívania, vraždy a iné úmrtia, ale v postate sa nikomu nič zlého nestalo. Mercy totiž drží opraty v ruke oveľa pevnejšie než dosiaľ a skutočne ju máločo vyvedie z miery. Ako keby udalosti boli iba pozadím preto, aby dali vyniknúť odhodlaniu, vernosti (až za hrob) a statočnosti hlavných aktérov knihy. A aby každý konečne (aspoň na čas) zapadol na svoje miesto.

Vytúžená nádielka od Patrície Briggsovej teda splnila očakávania. Čo teraz? Už nič, len sa tešiť na ďalšie pokračovanie pod názvom Stříbrná relikvie.


Zkřížené hnáty (Mercedes Thompsonová 4)

Autor: Patricia Briggsová

Preklad: Kateřina Niklová

Vydavateľ: Fantom Print

Rok vydania: 2011

Väzba: tvrdá

Počet strán: 256


24. januára 2011
Alexandra Pavelková