Drakenfraška

Warhammer - Drachenfels

Keď som v Brlohu zistil, že vyšiel nový Warhammer, okamžite som zamieril k polici s písmenom K ako King. William King. Až pri pokladni som si všimol, že pod titulom Drachenfels je podpísaný akýsi Jack Yeovil. Aj tak som si knihu odniesol. A sklamal som sa. Žiadne napätie. Žiaden Gottrek. Žiadna zábava.

Čo všetko sa dá nájsť vo svete Warhammeru? Román je koncipovaný ako divadelná hra v piatich dejstvách. Autor ho zrejme považuje za drámu. Kŕčovito sa drží skostnatenej schémy a naivne predpokladá, že moderný čitateľ padne na zadok. Od šesťdesiatej strany som dúfal, že trápna priamočiarosť textu sa v závere prudko skrúti a čímsi ma prekvapí. Márne.

O čom celá fraška je? Poviem vám to i s pointou. Mladý hrdina Oswald s družinou zamordoval zlého čarodejníka. Po 25 rokoch má nahradiť svojho otca na mocenskopoliticky druhej najdôležitejšej stoličke Cisárstva. Rozhodne sa všetkým pripomenúť, aký je už odmlada frajer a najme zadĺženého dramatika, aby zinscenoval predstavenie o jeho slávnom čine. Prirodzene, priamo na hrade oného čarodejníka. Dramatik hru napíše, režíruje a odohrá i hlavnú úlohu, aby sa v poslednom dejstve mohol znovuoživený čarodejník diabolsky zasmiať a nechať znova, tentoraz už definitívne zamordovať. Nechýba ničomný zradca, krásna tmavovláska a deus ex machina. Aby toho nebolo dosť, pán Yeovil zaľudnil stránky hojnosťou komparzu, čo by bolo pochopiteľné vo filmovej branži, kde si chce zarobiť aj producentov synovec a tamtá kyprá slečna. V pokračujúcom rade heroickej fantasy je to však plytvanie priestorom. Keby som napísal, že mi unikol zmysel scén so senilným starcom Maximiliánom, priznal by som im potenciálnu zmysluplnosť. Mal zodpovedný redaktor Games Workshop v kritickom čase dovolenku? To je škoda, úlety pána Yeovila potrebujú triezvo pristrihnúť krídla. Dá sa to čítať, ale je lepšie nepoznať nič zo skoršie vydaných kníh tohto cyklu. O Gottrekovi som písal, že je priehľadný. Áno, je to jednoduché, kvalitné, číre remeslo. Budem s ním porovnávať každú ďalšiu knihu Warhammeru. Pre zlátaniny ako Drachenfels to bude jediná šanca na stretnutie s kvalitou. Ale aby som nenadával iba Jackovi Yeovilovi. Adrian Smith má pravdepodobne rovnako nefunkčné zápästie, ako namaľoval kráske na titulnej ilustrácii. Alebo ju tiež zbúchal ľavou zadnou?

Hodnotenie: 4/10

Yeovil Jack: Warhammer – Drachenfels – Polaris 2003, preklad Leona Malčíková, obálka Adrian Smith, 240 strán, 299 Sk.


3. apríla 2003
Bohumil Stožický