Harry Potter a Kameň mudrcov

Rowlingová, Joanne K.

Iste, počul som o „pottermánii“ a o nezvyčajnom komerčnom úspechu malého čarodejníka – o ktorom svedčí aj to, že značku Harry Potter od pani Rowlingovej kúpili Warner Bros. Počul som o pripravovanom filme a viem o (momentálne) štyroch knihách série. Ale hlavný dôvod, prečo som si knihu kúpil, bol niekde inde… Ja mám totiž strašne rád rozprávky :-) A poviem vám, lepší vianočný darček pre dieťa akéhokoľvek veku si neviem ani predstaviť (sorry, Barbie). Nuž, hor sa do čarodejníckej akadémie – sovy, čarovné prútiky a elixíry čakajú!

Obálka - prvý diel.Pravdepodobne ste sa už s pozadím príbehov Harryho Pottera stretli – píšu o ňom napokon v novinách, internet je ho plný a české vydanie predbehlo to slovenské o pol roka. Preto vám asi nepoviem nič nové, ak prezradím, že Harry Potter je sirota, potomok „bielych“ čarodejníkov, ktorí zahynuli v súboji s „temným“ – a až do svojich 11 rokov je vychovávaný zlými príbuznými, ktorí na čary neveria. Na jedenáste narodeniny ho však navštívi obor Hagrid s pozvánkou na čarodejnícku strednú školu a vlak, ktorého rušeň sa volá Fantázia, sa závratnou rýchlosťou vydá na cestu do sŕdc miliónov čitateľov. Škola je plná priateľov i nepriateľov, čarovných predmetov a kúziel, prekvapení a len nuda tam nemá miesto. Harry si rýchlo zvykne na nové prostredie a radosť mu kazí len utajená prítomnosť Veď-Viete-Koho, čierneho mága, ktorý sa akosi nechce vytratiť do zabudnutia. Súboj dobra a zla sa môže začať – a kto už môže byť vhodnejší na porážanie zla, ak nie deti!

Obálka - tretí diel.Ak sa na knihu pozrie skúsený čitateľ fantasy – môže ohrnúť nos. Príbeh je tradičný, postavičky sa sa tiež nevymykajú kánonu fantasy… no musíte si uvedomiť jednu vec! Táto kniha je pre deti, vy dospeláci ju čítate iba omylom, pretože vás príliš zaujala, a aj keď deti už dávno spia, vy sa chúlite v kresle a hlcete stránku za stránkou :-) A práve o tomto je Harry Potter – je to čistá fantázia obra na lietajúcej motorke, vlaku z nástupišťa 9 3/4, Krivej uličky, kde dostanete kúpiť snežnú sovu aj čarovný prútik, zrkadla, ktoré vám ukazuje vaše sny, plášťa neviditeľnosti a – hlavne – je to fantázia neprebádaných izieb, neprečítaných kníh a Zakázaného lesa, kde sa určite preháňajú jednorožce. Je to kniha, ktorú napísala matka svojim deťom, je to príbeh, ktorý ste počúvali so zatajeným dychom pred spaním a potom ste ešte dlho nemohli zaspať a čakali na víly a drakov…

Obálka  - štvrtý diel.Ak bude mať niekedy nejaké dieťa tú smolu, že ma bude nazývať otcom, tak túto knihu mu budem čítať pred spaním. A keď ju dočítam, budem pre svojich synov a dcéry vymýšľať ďalšie a ďalšie príbehy malého čarodejníka, ktorý používa lásku ako zbraň silnejšiu než najmocnejšia kliatba. Bavil som sa tak, ako kedysi veľmi dávno, keď som bez dychu prvý krát sledoval cestu malého hobbita Temným lesom… Bilbo, predstavujem ti Harryho!


4. decembra 2000
Rastislav Weber