Honor na love

Mezi piráty

Príbehy odvážnej a neohrozenej kapitánky Kráľovského Mantichorského Námorníctva Honor Harringtonovej si za obdobie, odkedy ich vydáva Polaris, získali svojich stálych priaznivcov a pribudlo aj veľa nových. Poctivý Polaris prináša už šieste pokračovanie je dobrodružných osudov v dieli nazvanom Medzi pirátmi.

David Weber si svoju ústrednú hrdinku série postupne profiloval v predchádzajúcich dieloch, to však neznačí, sa pred nami nemôže odrývať ďalšie, doteraz pred čitateľom skryté povahové črty a vnútorné, či charakterové vlastnosti Honor Haringtonovej. Autor sa z jej literárnou drobnokresbou pohral a jej postavu vypiplal naozaj poctivo. Málo kedy mám pred svojím vnútorným zrakom tak dokonale plastický obraz literárnej postavy, ako pri čítani tejto série. Jednou s príjemných vlastností Weberovej série je aj jej neklesajúca úroveň, čo sa nedá povedať o všetkých sériách, hlavne niektorých fantasy. Ďalším plusom je autorova invencia. Nenudí a zakaždým príde s niečím novým. Aj keď ide o militaristickú SF, niektoré predchádzajúce diely boli takmer čisto len o vzťahoch či vnútorných konfliktoch hlavnej aj vedľajších postáv.

Weber vytvoril taktiež veľmi hodnoverný svet rôznych vesmírnych kráľovstiev, cisárstiev republík, konfederácií a čo je najdôležitejšie, vložil do nich fungujúce spoločenské systémy a zákony. Mnohí čitatelia určite postrehnú ich analógie v súčasnom svete a to dodáva Weberovmu vesmíru nezameniteľný punc realistickosti. Spoločensko-politické pomery v Ľudovej republike Haven, hlavného nepriateľa Mantichorského kráľovstva, vo mne vyvolali nepríjemne zimomriavky z toho, že skoro podobne to mohlo teraz vyzerať aj u nás, keby v osemdesiatom deviatom nepadol komunizmus.

Mantichorské námorníctvo sa dostane do nečakaných problémov. Na svojich pravidelných trasách \„bezpečným\“ územím začnú miznúť obchodné lode. Vojna s Havenom však v značnej miere obmedzuje disponibilnosť vojenských lodí a tak sa generalita rozhodne prebudovať a ozbrojiť pár väčších obchodných lodí a hodiť ich pod velenie nikoho iného, ako zatracovanej i zbožňovanej Honor. Do námorníctva je teda povolaná späť z Graysonu, vyhnanstva, ktoré jej medzičasom prirástlo k srdcu a stalo sa pre ňu takmer domovom.

Honorina \„obchodná\“ eskadra je veľmi malá a jej výzbroj len provizórna, ale aj tak sa s ňou vydáva odhodlane sliediť po pirátoch, ktorý páchajú v Sliezskej konfederácii hrozné zverstvá. Sliezsko je mierne zaostalejšia časť osídleného vesmírneho priestoru a celkom sympatické mi na ňom bolo hlavne to, že Weber, pri hľadaní jednotlivých názvov planét a hviezd, vykradol celú mapu Poľska.

V sliezskom priestore však okrem pirátov operujú pod rúškom utajenia ešte aj iné skupiny, ktorým záujmy zaznamenajú nepríjemný stret. Honor sa tak dostane do problémov, o ktorých sa jej predtým ani nesnívalo. Jej čestnosť, cit pre spravodlivosť a zmysel pre diplomaciu ju však veľakrát zachránia pred osobným či medzinárodným faux pa.

Vedecko-technická hodnovernosť vo Weberových dielach sa dá sumárne vnímať z dvoch uhlov pohľadu. Buď sa čitateľ nebude príliš zamýšľať nad jednotlivými detailmi a prijme fakt, že jednoducho fungujú, alebo pre neho celý tento svet stratí ten povestný punc reálnosti a bude ho skôr vnímať ako svet oddychového dobrodružstva, kde môže existovať všetko, teda aj tie superdokonalé zbrane a technika s hyperdokonalými vlastnosťami.

Prekladateľ Jiří Engliš odviedol kus poctivej práce a začína sa vo svojom obore stávať zárukou kvality. Davidovi Mattinglimu sa konečne podarila schopnejšia obálka, ktorá nevyzerá ako koláž, zlepená päť minút pred dvanástou. Polaris sa v blízkej dobe chystá zaútočiť na naše peňaženky ďalším pokračovaním pod názvom V rukách nepriateľa a zbierkou kratších príbehov o Honor Viac než česť. Čo dodať? Už už aby tu boli.

David Weber: Mezi piráty, orig. Honor Among Enemies, prekl. Jiří Engliš, Polaris 2003, brož., obál. David Mattingly, 349,– Sk, 507 s.


11. apríla 2003
Anton Stiffel