Kobra sa vracia

Dá sa povedať, že sú to už roky, čo sa na pultoch kníhkupectiev objavil prvý diel zo Zahnovho cyklu o Kobrách a každý kto ho vtedy čítal už zrejme pozabúdal väčšinu spojitostí a reálií z tamojšieho vesmíru. Ja osobne som pomaly už aj prestával dúfať, či sa Laser podujme vydať aj ďalšie diely tohto cyklu. Našťastie to aj v týchto neistých časoch riskol a tak je tu ďalšia útla knižočka o Kobre, tentoraz z Aventiny.

Kobry sú ľudia-bojovníci upravení špeciálnou nano a biotechnológiou až takmer na superbytosti. Majú zabudované v tele rôzne ničivé a veľmi účinné zbrane, majú veľmi rýchle reakcie a v hlave majú pomocný nanopočítač, ktorý môže v prípade nebezpečenstva prevziať kontrolu.

Jednou takouto Kobrou je aj Jonny Moreau, veterán vojny z Adirondiku proti nepriateľskej rase Troftov. Dominium, ktorému oddane slúži, ale ktoré sa chce momentálne prebytočných Kobier zbaviť, ho pošle ochraňovať osadníkov novokolonizovanej planéty Aventine. Na planéte je veľa nepriateľských foriem života, no skutočnú hrozbu pre jej obyvateľov začnú predstavovať paradoxne samotné Kobry, ktoré sa vzbúria proti Dominiu. Jonny spočiatku váha, na ktorú stranu sa pridať, ale keď zabijú jeho priateľa, nie je o čom premýšľať. S pomocou svojej priateľky Chrys nastraží na vzbúrené Kobry pascu, ktorá sa zaklapne smrtiaco dôsledne.

Toto všetko je však len krátky úvod tohto veľmi tenkého románu. Dej pokračuje rovnako svižne ďalej a pri žiadnom opise či zápletke sa nepristavuje tak dlho, aby začínal nudiť. Jonny, aby vyriešil problémy, ktoré boli príčinou vzbury, sa musí nedobrovoľne stať politikom a ponoriť sa do nezáživného byrokratického aparátu.

Troftovia sa nespia a začínajú znovu pomaly vystrkovať rožky. Dohody, ktoré s nimi spravili ľudia po víťaznej vojne sa im čoraz viac prestávajú páčiť. Jedného dňa sa rozhodnú, že uzavrú voľný koridor, ktorý slúžil na obchodovanie a zásobovanie Aventine. Dominium sa pokúsi všetkými prostriedkami tomu zabrániť. A v strede všetkých týchto záujmov stojí Aventine…

Zahn je známy a dosť plodný SF autor. Má tendenciu orientovať svoju tvorbu skôr k hard SF, ale má taktiež svoj typický a nezameniteľný autorský rukopis, podľa ktorého ho bezpečne spoznáte v záplave SF nižšej kvality. Ak by sa pozorný čitateľ zamyslel nad v románe popísanými vlastnosťami Kobier a použitou technológiou, asi by ho trochu rozbolela hlava. Ale ak v mozgu vypnete všetky vedecké laloky a budete ho čítať len ako odľahčenú oddychovku, určite vás prinajmenšom zaujme. V knihe neboli takmer žiadne korektorské chyby a pekná obálka určite priláka na pultoch pohľad nejedného oka. K jej plusom patrí aj malý rozsah a adekvátne k tomu aj nízka cena.

6/10


Timothy Zahn: Cobra, prekl. Květa Palowska, Laser 2002, brož., obál. David Mattingly, 172 str. 144,–SK


27. marca 2002
Anton Stiffel