Magická Literatúra

Máte radi Zeměplochu? Skúste sériu Xanth Piersa Anthonyho.

Nemám rád Vianoce (čiastočne). Vždy sa pri tejto príležitosti dostane na pulty množstvo kníh, ktoré chcem a musím mať. Peniaze na darčeky pre iných sa takto u mňa takto moc neohrejú, následkom čoho ma potom nikto nemá rád. A aj tak nakoniec ešte i hladujem…

Ale Xanthská séria je niečo, čo by naozaj mal mať každý milovník fantasy vo svojej knižnici. Nie preto, že by to bol, ako trochu nepravdivo hlása nápis na zadnej strane, jeden z najúspešnejších predchodcov Zemeplochy. Toho humoru tam zas až tak moc nie je. Ale nezúfajte, nájdete tu množstvo iných vecí.

Predovšetkým príbeh. Ten sa odohráva v tak kúzelnej zemi, že už ani viac kúzelná byť nemôže. Každý živý i neživý tvor tu má nejakú mágiu, ktorá mu pomáha prežiť. Dobrú i zlú. Nájdete tu pramene lásky aj zabudnutia, gryffinov, kentaurov, drakov, ale všeobecne také množstvo doteraz neznámych fantastických tvorov, rastlín a útvarov, až vám neostane iné, ako žasnúť. Nad vŕbou omotávkou, žravotrávou, pokrývkovníkom a vankúšovou trávou, dračími petúniami, Midasovými chrobákmi… Keď už pre nič iné, minimálne pre autorskú Fantáziu je treba Piersa Anthonyho obdivovať. A ešte jedna dobrá správa na záver: na obdiv je tu ponechané oveľa viac. Ale nebojte sa, všetko vám neprezradím.

Kráľ Trent je na tróne kráľovstva Xanth už celý rok a až teraz posiela Binka na výpravu, ktorú mu sľúbil pred rokom v závere prvej knihy – nájsť zdroj mágie Xanthu. I keď samotný Bink je prvý, ktorý vie, že to nebude žiadna prechádzka ružovou záhradou (ktorou jeho vlasť ani rozhodne nie je) príma výzvu. Okrem iného i preto, že doma na neho teraz čaká pre tehotenstvo permanentne nazlostená Chameleón vo svojej najchytrejšej, t.j. i najškaredšej podobe. A tak mladému mužovi dobre padne chvíľa oddychu. Xanthské kráľovstvo je síce maličké, ale o to viac dokáže byť nebezpečné a tak sa k Binkovi pridávajú i niekoľkí priatelia z prvého dielu, veď v spoločnosti vyberaných priateľov sa to tiahne lepšie, no nie? Aha, a nesmieme zabudnúť na tajomného Binkovho nepriateľa, ktorý ho po celú dobu ich putovania prenasleduje a snaží sa ho zabiť. Prečo, to netuší skutočne (aspoň zatiaľ) nikto.

Takto je teda pred vami predostretý základný príbeh o ktorý v knihe ide, ale naši hrdinovia pri jeho plnení zažijú toľko krásnych dobrodružstiev, že je to až radosť čítať. A pomaly spejú k nevyhnutnému vyvrcholeniu a k šokujúcemu odhaleniu, aké pravidlá (všehomíru) vlastne priviedli mágiu na Xanth.

Čím ma ale táto kniha skutočne dostala, to nie sú ani príbeh, ani rozprávačský štýl autora, o ktorých som v prípade jeho mena ani na okamih nezapochyboval. Ale to skutočné NAJ tohto diela nájdete až takmer na samom jeho konci, keď Bink zvádza filozofický boj sám so sebou i so svojimi priateľmi a ani vy v sebe nemáte jasno, na koho stranu by ste sa v ňom pridali. Vesmírne pravdy tu lietajú ako diamanty uprostred hurikánu a vy sa snažíte zachytiť ich a uložiť u seba rovnako, ako trpaslík hrabe k sebe zlato. Opäť je tu proste ďalší silný titul, ktorý vyvracia tézy o úpadkovosti sci-fi a fantasy literatúry a ja sa už teším, kedy týmto dielom poriadne a s chuťou vyrazím dych svojmu profesorovi literatúry, pre ktorého tento žáner iba ničí hodnotu papiera, na ktorom je vytlačený.

Xanthská séria má okrem iného i to šťastie, že ju prekladá najlepší prekladateľ v naších krajoch – Jan Kantůrek, ku ktorého práci nemám čo dodať ani ja, ani nikto ostatný z vás. Pár preklepov je vinou redakcie, pôvodná obálka Douga Beekmana sa skutočne viaže k príbehu i keď možno k názvu nie, ale to by ste v tomto prípade vedeli od prvého pohľadu na obal knihy i jej záver.

Čo dodať na záver? Snáď len to, že nemám čo dodať, okrem toho, že i ako chudobný študent neľutujem peniaze za ňu a som šťastím bez seba, že zdobí moju knižnicu. Vianoce sú síce už dávno za nami, ale nič vám nebráni spraviť si také malé vianoce hocikedy a kúpiť si naozaj skvelú knižku, pri ktorej zabudnete i na to, že ste hladní, lebo ste si už nemali naozaj za čo kúpiť dva rožky na večeru.

10/10


Názov: Magický prameň
Autor: Piers Anthony
Vydavateľstvo: Corona, Praha 2001
Počet strán: 429
Cena: 347


17. apríla 2002
Martin Macášek