Mass Effect: Klam (druhý pohľad na vec)

Klam

Vesmír je plný mimozemských civilizácií. Je tiež plný politiky, zložitých vzťahov, úkladov a intríg. Medzi žiarivými hviezdami sa vždy nájde niekto, kto kuje pikle a snaží sa získať moc. Či už hrubou silou, alebo klamom…


Situáciu, keď jeden autor (hoci aj začínajúci) hodnotí dielo iného spisovateľa, považujem za ošemetnú. Do hry totiž poľahky môže vstúpiť žiarlivosť (hoci aj nevedomky alebo v malej miere) a výsledná recenzia môže byť týmto prvkom negatívne poznamenaná.

Napriek tomu som sa rozhodol risknúť to a pristúpiť k recenzovaniu knihy Mass Effect: Klam – a to hlavne kvôli tomu, že počítačovú hru, ktorou je príbeh inšpirovaný, som nikdy nehral a zaujímalo ma, či ma román napriek tomu dokáže zaujať a vtiahnuť do deja.

A okrem toho, ide o čistokrvné sci-fi, a to sa tiež počíta.

Začnem rovno tým, že kniha je napísaná na slušnej remeselnej úrovni. Aby sme teda vylúčili onen žiarlivostný motív, ktorý spomínam vyššie. Autor Klamu je očividne profesionál, vypísaný literát, ktorý vie vymyslieť zápletku a nejaké tie akčné scény, ako aj uviesť na dejisko správne postavy v správnej chvíli. A vie s nimi aj narábať – v tomzmysle, že ich posúva sem a tam na šachovnici príbehu, aby sa ich osudy preplietli a dospeli do záverečného klimaxu (pokiaľ chcete vedieť niečo o príbehu, mrknite na anotáciu knihy).

A to je asi tak všetko pozitívne, čo môžem o knihe povedať. Nudila ma od samého začiatku: ubíjali ma nezaujímaví hrdinovia bez – aspoň akej-takej – psychologickej hĺbky, nezáživné opisy početných mimozemských rás, sterilná akcia a všetky možné sci-fi klišé. Okrem toho mi celkom nesadol ani štýl – čakal som živší jazyk, vďaka ktorému by sa mi dej pred očami premietal ako hollywoodsky veľkofilm.

Klam je už štvrtou knihou série Mass Effect a kdesi na webe kolujú chýry, že autor tejto časti sa dopustil niekoľkých faktických chýb, resp. že narušil mytológiu sveta Mass Effect nepresnosťami. Či je to naozaj tak, nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť – hru som nehral. Ale pokiaľ mám hodnotiť knihu ako svojbytný príbeh, potom ten zrejme do istej miery obstojí aj bez dôslednej znalosti všetkých nuáns videohry.

Z čitateľského hľadiska ostáva akurát otvorená otázka, či patríte do jeho cieľovej skupiny.


Názov: Mass Effect: Klam (štvrtý diel knižnej série)

Originálny názov: Deception (vyšiel v januári 2012)

Autor: William Corey Dietz

Žáner: sci-fi

Séria: Mass Effect 4

Počet strán: 288

Vyhotovenie: brož.

Rozmery: 110×168

Prekladateľ: Jakub Mařík

Autor obálky: BioWare


1. marca 2012
Mark E. Pocha