Messiah

Kniha vyšla vo vydavateľstve Netopejr a sám Netopejr, de fuck-to majiteľ, prehlásil, že je to najlepšia kniha akú kedy vydal. Nechajme bokom teraz kvalitu jeho produkcie, alebo pocity doteraz vydaných autorov (kurnik, veď všetci si doteraz mysleli, že tá ich je tá najlepšia, a teraz takýto podraz!) a keď som vás takto uviedol do atmosféry knihy, venujme sa jej.

V nemocnici zomiera bohabojná starenka a lúči sa s ňou vnučka Felicity, ktorá s ňou doteraz žila. Babka je už v mrákotách a vnučka jej šepce posolstvo, ktoré nemá zabudnúť odovzdať Najvyššiemu, až ho tam „hore“ stretne: Nech jej dopraje orgazmus. Pomerne jasné posolstvo, aký je však potom človek (možno aj niektoré ženy) sklamaný, že za celú knihu nemá kto prilkožiť ruku k dielu. Asi babka odovzdala ten odkaz nesprávnej persóne a orgazmy má v šuflíkoch niekto iný.

Ale nejde o to (teda komu ako). Autor, Boh , Felicity, strýko Notz a kopu ľudí, anjelov a polobohov, diabla nevynímajúc, majú svoje zámery a všetky sa týkajú roku 2000, aj keď všetko má teoreticky v rukách anjel ský greenhorn Zack. Felicity zisťuje, že reverend Mullin vylákal od babky vysokú výhru v lotérii a przní mladé dievčatká. Felicity okrem orgazmu už chce aj späť babkine peniaze a ide Mullinovi po krku, ktorému, ako iste všetci správne tušíte, sa to vôbec nepáči (prenasledovanie, nie prznenie) a robí špinavé protiopatrenia. V tejto vrstve príbehu vystupuje aj major Notz, ako súčasť svetového spiknutia proti ľudskej civilizácii a Tiene, undergroundiacky potetovaný a poprepichovaní povaľači snažiaci sa pearsingovej Felicity pomôcť, ale ako sa na správnych undergrounďákov patrí, sú úplne neschopní. Sú tu ešte ďalšie skutočné či virtuálne postavy, ale zbytočne by som len zabŕdal opäť do sexu a príbeh je vlastne o inom.

V druhej línii príbehu sa z veľkomestského prostredia New Orleans (jáj, to som vám nepovedal?) dostávame do hospicu v Jeruzaleme, kde sledujeme životnú púť tajomnej Andrei, bosnianskeho dievčaťa, ktorú spod chlípnych srbských znásilňovačov vytrhne farár a posiela ju do svätej zeme na regeneráciu.V hos­picu sa stretávajú rozne náboženské prúdy katolicizmu a spolu s Andreou si užijeme nábeženské dišputy, prechádzky po svätých miestach a veru trošku zemepisu a histórie nikomu neuškodí. V Andrei sa prebúdzajú tajomné živly a sexapeal, má nečakané schopnosti a všetko sa to mieša s mystikou.

Už ste dostatočne domotaný, o čo vlastne ide? Tak konečne ste v obraze a môžme pokračovať. Spojovacích prvkov medzi oboma príbehmi je niekoľko: koleso šťastia, vyššia moc, sex a obe dievčiny, ktoré nakoniec…

Nad New Orleansom sa sťahujú mračná a anjeli, osobnosti i postavičky si zase z počítačov sťahujú virtuálny svet, niekoľko postáv nohavice a nohavičky a konečne má nastať Koniec sveta.

Autor šikovne využil hlavne v Amerike šíriacu sa mániu o konci sveta a spracoval kontroverzný príbeh o príchode nového Mesiáša. Vidno však, že autor je európan žijúci v Amerike a snažil sa dať dokopy Starý a Nový svet, alternatívu s náboženstvom, kráľovstvo nebeské s reinkarnáciou. Majstrovne narába so slovom, nejde o jednoduchý príbeh, ktroý by sa dal čítať jedným dychom. Iste, v predchádzajúcich riadkoch sa spomínal často sex, ale verte, že skoro všetko necháva len v polohe čitateľovej predstavivosti, takže chuť na podrobnosti kvalitnej fajky s klenotom v jazyku mi musela zájsť. Autor dobre vykreslil svoje vnútorne rozhárané postavy a balansovanie na špici religióznej ihly, kde sa musíte tlačiť s ďalšími anjelmi, ale v mystifikovaní príbehu to miestami až prehnal. Buď zľahčovaním alebo tým, že niektoré línie príbehu na ktoré som sa spoliehal, že budú rozvedené a ukáže sa ich zmysel pre príbeh, vypointované neboli. Nevadí, lebo ak nehľadáte v scifi len zábavu ale aj poučenie či možnosť zamyslenia sa, zdá sa, že by to mohlo byť ono. Mne sa teda pri niektorých pasážach pekne rozutekali myšlienky a polovicu času čítania som presedel so zatvorenými očami…

Obdiv si zaslúži aj Netopejr, ktorý vydal túto knihu tak promtne, ako sa len dalo (originál vyšiel roku 1999, český preklad bol k dispozícii na Dracone `99). Musím priznať, že lúskanie vyše 500 stránok v decembri s blížiacim sa koncom roku malo vzhľadom na atmosféru knihy svoje čaro.

Hodnotenie? Rozpačité, znekľudňujúce, fajnové. Presne ako príbeh.


29. augusta 2000
Šimon