Na palube NSO

Plameny hvězd, editor: M.Šust, Laser, 2007

uvod

Vedecká fantastika má ešte mnoho, čo ponúknuť a nemusí sa obmedzovať len na technologické výdobytky. Je obdivuhodné, keď v súčasnej high-tech dobe, dokážu prísť autori s originálnymi nápadmi, niekedy až bizarnými, či dokonca surrealistickými. Cestovania nekonečnými hlbinami vesmíru a jeho preskúmavanie, hľadanie inteligentných bytostí, či kolonizácia, nie sú jediné námety pre SF. Autori nezabúdajú ani na človeka, jeho pocity, a zakomponovávajú do svojich diel posolstvá, väčšinou upriamujúcich pohľad na strach z neznáma, ale aj ako varovanie pred technológiami (inteligentné UI).

V laserovskej edícii New Space Opera vyšla nová zbierka poviedok s názvom Plamene hviezd. Editro Martin Šust, ktorý okrem iného edituje aj zbierku Trochu divné kusy a riadi edíciu New Weird. Plamene hviezd pozostávajú z tých najväčších a najzasvätenejších hviezd britského subžánru NSO. Pripútajte si svoje lodné pásy, aby vám intergalaktický airbag NSO vpálil do hlavy perly majstrov tohto žánru.

Po predhovore z pera Alastaira Reynoldsa otvára celú zbierku poviedka Paula McAuleyho Moře změn, s nestvůrami. Príbeh lovkyne pozostatkov Tichej vojny, ktorá bola vyslaná vybaviť, na jej pomery a skúsenosti, ľahkú objednávku- zneškodnenie draka. Drak je takým pozostatkom z Tichej vojny. Bol vyšľachtený na bojové účely. Autor rozvíja príbeh ľahkým opisným tempom, ktorému sekundujú vnútorné monológy hrdinky. Vynikajúco načrtnuté prostredie kláštora Adamistov na Jupiterovom mesiaci Europa. Až do finálového stretu sa celý príbeh odohráva formou bádania a odhaľovania nových skutočností, ktorými sa hlavná hrdinka nenechá zastrašiť.

Druhá poviedka pojednáva o generačnom hviezdolete (vesmírnej lodi). Cesta za nadějí Erica Browna začína tam, kde planéta Zem končí. Ľudstvo na pokraji záhuby. Zem čoskoro nebude obývateľná. Jediný spôsob na zachovania ľudskej rasy je naložiť reprezentačnú vzorku zopár tisícok vhodných jedincov a letieť desaťtisíce svetelných rokov, k obývateľnej planéte a začať repopuláciu. Ale…počas cesty sa vyskytla chybička v lodnej UI. Prebudená posádka si prejde peklom na lodi. Brownova poviedka je najadrenalínovejším príbehom, z deštrukčného začiatku plynule prepláva až do katastrofického scenára izolovanej lode s tisíckami civilistov. Miestami kolíše tempo aj kvalita, v týchto pasáž mi poviedka pripomenula atmosféru brakovej knihy DOOM. Brown však aj z týchto béčkovejších prvkov dokáže rýchlo vykorčuľovať a namiešať riadne akčný mix.

Vynikajúca poviedka Alastaira Reynoldsa Za bariérou v Orlu prinúti k zamysleniu. Všetky poviedky nesú určité posolstvo, ale najevidentnejšie je to práve u tohto majstra žánru. Maličkosť človeka daná do kontrastu s epickosťou galaxie. Reynolds pomaly, ale iste dávkuje informácie, rozvíja príbeh do ponurejšej atmosféry neodvrátiteľne smerujúcej k pesimistickému, až depresívnemu vyvrcholeniu. Veľmi náročná poviedka, ale každý fanúšik žánru ju ocení.

Poviedka Charlesa Strossa ďalším čítaním pre náročnejších. Jaderná propast popisuje udalosť transportu celého povrchu Zeme na obrovskú dosku s váhou niekoľkých Sĺnk. A ešte k tomu sa toto všetko odohráva počas Studenej vojny. Vynikajúco spracované, aj keď netradičné čítanie s extra dávkou politickej fikcie. Objavovanie nekonečnej dosky, rovnako ako ne-ľudských artefaktov s nečakaným zvratom poteší mnoho náročných čitateľov.

Spisovateľ Neal Asher je u nás známy vďaka dielu Stahovač. Jeho poviedka Konstruktér pojednáva o stretnutí mimozemskej bytosti, ktorej schopnosti prenikajú ďaleko za hranice tých ľudských. Imaginatívnym a chytľavým spôsobom rozpráva príbeh o dávno zabudnutej rase. Na pozadí tohto objavu sa odohráva subdejová linka xenofóbnej vojny vrcholiaca práve stretom mimozemského nálezu.

Najkratšia poviedka antológie Soulad vyšších sfér od autora Kena MacLeoda sa zaoberá šírením náboženstva vo galaxii. Hlavná postava, kňaz bol vyslaný na misiu, ktorej cieľom je šíriť Božie slovo novoobjaveným mykoidným bytostiam. Vďaka autorovmu použitému sarkazmu, záverečná pointa končí menšín pousmiatím čitateľa.

Záverečná poviedka Mayflower II od známeho autora hard SF Stephena Baxtera. Opäť sa ocitáme na generačnom hviezdolete, ktorý má naplánovanú o čosi dlhšiu cestu ako ten Brownov. Autor sa zameriava na evolúciu ľudstva v umelej izolovanej biosfére. Cieľ misie nenápadne zatláča do pozadia a do popredia sa dostáva analýza správania ľudí a ich postupná evolúcia do…Zdrvujúce finále zanechá viacero pocitov, hlavne nad smerovaním ľudských bytostí a predstavou existencie po 25 000 rokov.

Podľa predbežného edičného plánu vydavateľstva Laser je pripravených ešte mnoho zaujímavých diel od popredných spisovateľov NSO, a dokonca aj ďalšia antológia Prach hvězd, od amerických autorov. Rozhodne sa ešte máme na čo tešiť.

Preklad: Jiří Engliš, Petr Kotrle, Vladimír Lackovič, Martin Novák, Jiří T. Pelech, Tomáš Richtr, Radovan Zítko Autor obálky: Les Edwards Prevedenie:Brož Počet strán: 480 Rozmer: 115 X 185 Rok vydania: 2007


1. júla 2007
Martin Kudláč