Neutronová hvězda

Niven Larry

Diela Larryho Nivena pre nás v dnešnej dobe nie sú žiadnou neznámou. A je to fajn, pretože sú pútavé a dobre „čtivé“. Stačí si spomenúť na Svět Ptavvů, Prstenec, Stavitelé prstence a Vládci Prestence… A teraz sa stretávame s knihou Neutronová hvězda, ktorou nás obdarilo nakladateľstvo Wa­les.

Je to vlastne poviedková kniha. Obsahuje osem príbehov, ktoré síce nesúvisia dejove, sú však zviazané vymedzením toho, čomu sa v Nivenových románoch hovorí Známy vesmír.

Etika šílenství, Handicapovaní, Pozůstatek říše a Neškodná zbraň sú poviedky samostatné, ktorých hlavní hrdinovia sú anonymné postavy. Neutronová hvězda, V jádru, Přízemák a Etika dlouhověkosti – tieto poviedky spája postava hlavného hrdinu, Beowulfa Shaeffera, pilota a dobrodruha, schopného kvôli peniazom podniknúť akokoľvek nemožnú a divokú misiu.

Niven tu nemapuje iba priestor svojho vesmíru, ale zoznamuje nás s jeho obyvateľmi. A sú to obyvatelia vskutku rôznorodí a bizarní. Napríklad civilizácia pankosmických obchodníkov Loutkařů (Bábkári?), podivných bytostí s dvoma hlavami a troma nohami, ktorých najmorálnejšou vlastnosťou je zbabelosť a jedinec, ktorý túto vlastnosť postráda, je považovaný za duševne chorého. V poviedke V jádru je vysvetlená príčina ich exodu. Na pozadí svojich príbehov však Niven vlastne rozoberá aspekty ľudskej povahy, skúma hranice nie len svojho Známeho vesmíru, ale aj hranice a príčiny ľudského konania. Aspoň ja som mala pocit, že každá poviedka, okrem toho, že pobavila, zanechala po sebe po prečítaní určité otázky, hodné zamyslenia.

A otázky, hodné zamyslenia zanechal vo mne aj celkový dojem z knihy. A tentoraz to nemal na svedomí pán Niven, ale pracovníci nakladateľstva Wales. Kniha má na pohľad príjemnú obálku, ktorá podľa môjho názoru dokáže upútať, ale pri čítaní obsahu by som doporučovala značnú dávku trpezlivosti a zhovievavosti. Je chvályhodné, že sa čitateľ dozvie, komu má ďakovať za to, že pri čítaní výborných poviedok bol vytŕhaný z kontextu a rozčuľovaný kopou chýb. Pani jazyková redaktorka A. Heroutová túto knihu buď naozaj nečítala, alebo ju len zhruba „preletela“. Inak by nemohlo dôjsť k tomu, že by sa v texte vyskytla dokonca pravopisná hrubka (str. 159 – „…možná si všimnou nějakého detailu, který MI opomineme…“), alebo nezmyselné delenie slov (…v kosmick – ém prostoru… , …bla ženě relaxoval… atd…). O interpunkcii ani nehovorím. Ani o tom, že miestami v texte jednoducho slová vo vetách chýbajú… Je to naozaj škoda, že sa tejto knihe pri jej príprave nevenovala väčšia pozornosť. Čitatelia by to určite ocenili… Hlavne tí, ktorí majú Nivena naozaj v obľube.

Dávam 6/10

Larry Niven, Neutronová hvězda, sci-fi (Wales, originál: Neutron Star, preklad: M. Kraus, obálka: R. Čermák, 300 strán, pevná väzba, cena: 309.- Sk, ISBN 80–86390–15–2)


27. novembra 2001
Katarína Juričová