Prefetovaný upírsky Matrix

NeoAddix, Jon Courtenay Grimwood, Laser, 2007

2

Zadajte heslo. Heslo prijaté. Práve vstupujete do výskumných a vývojových zón laboratória NeoAddix. Vitajte.

Hlavným výskumníkom je Jon Courtenay Grimwood, ktorých nás prevedie od alternatívnej histórie neutešenej budúcnosti 22. storočia. Na trhu sa konečne objavilo dielo z voľnej trilógie, ktorej súčasťou sú aj diela reMix a redRobe. Grimwood vo svojom labáku vytvoril pozoruhodné moderné post-cyberpunkové dielo odohrávajúce sa v Paríži. Gigantická metropola sa rozštiepila na dve odlišné triedy- ľudia prežívajúci v slumoch a ,,prasatá´´ rochniace sa v luxuse.

Autor poskytuje temnú víziu budúcnosti, ktorej bod zvratu nastal v roku 1870 počas Prusko-Francúzskej vojny, kedy Napoleon III porazil Bismarckovo Prusko. Krása alternatívnej histórie s ktorou sa môžeme stretnúť aj v ďalších Grimwoodových dielach spočíva v jej sofistikovanom zakomponovaní do celkového textu. Žiadne siahodlhé hodiny pseudo dejepisu, len zopárkrát nenápadne spomenutý ,,fakt´´ zvratu v politike a máme úplne novú rovinu ,,reality.´´

Treba čitateľov upozorniť, že anotácia pôsobí chaoticky a prakticky je to len zhrnutý úvod a záver knihy. Je problém napísať anotáciu ku knižke Grimwoodovho formátu, pretože príbeh je druhoradý, resp. hlavným prúdom je prezentácia myšlienok a predstáv(zručne sa vyhýba dlhým a nudným opisom), ktoré Grimwood oživuje prostredníctvom svojich postáv, figúrok na autorovej šachovnici, s ktorými sa ako ruka osudu zahráva. Časovej nelineárnosť deja v kombinácii s neustálym prúdom autorových myšlienok si NeoAddix vyžaduje absolútnu koncentráciu zo strany čitateľa, ináč sa ľahko stratí v záplave textu a uniknú mu dôležité fragmenty.

Paradoxom Griwoodovho príbehu je, že aj keď ide o dark SF v príbehu prevažujú humanistické čriepky, respektíve predkladané myšlienky sa dotýkajú hlavne vedných okruhov ako politika, náboženstvo (niekoľko nenápadne sa tváriacich viet, ktoré majú v sebe zakódovaný autorov pohľad na súčasnú pozíciu náboženstva), medicíny atď. Uprednostňovaním humanitných okruhov sa NeoAddix sprístupňuje aj čitateľom, ktorý nemajú veľký prehľad vo fyzike, či chémii. Do popredia sa dostáva aj informatika, hlavne záležitostí týkajúcich sa kyberpriestoru. Čo sa týka medicíny, autor pripravil vynikajúce, pre slabšie žalúdky menej znesiteľné, predstavenie neurálnej chirurgie našňupaným hackerom. Nádhera!

Ohňostroj kreativity a spisovateľskej zručnosti však exploduje tesne pred adrenalínovým vyvrcholením celej upírovsko-božskej eskapády v podobe pripájania prefetovaných nervových synapsí do datamatrixu, oproti ktorému sa môže ísť Wachovských Matrix hanbiť do kúta. Čerešničkou na hackerskej kremíkovej torte bude aj surfovania týmto kyberpriestorov, ktoré je vskutku pôsobivé, je to jedna z mnohých pasáží, ku ktorej sa čitatelia vrátia.

Pôsobenie osemsto rokov starého upíra v high-tech-nano dobe môžeme navonok pôsobiť smiešne, ale v tomto prípade to bol skôr fakt, ktorý ma upútal spolu s obálkou od Stephana Martiniereho. Prostredníctvom znetvorených pazúrov starého Sabbatiniho sa do príbehu dostáva vo veľkom naturalistické násilie, ktoré má menšiu podporu v niektorých vedľajších postavách. Veľké percento násilia môže odradiť potenciálnych čitateľov. To však nič nemení na fakte, že ide o veľmi pozoruhodné dielo modernej SF, ktorého pokračovaní by sme sa mali čoskoro dočkať.

Preklad: Jiří Bartoň Autor obálky: Stephan Martiniere Prevedenie: Brož Počet strán: 344 Rozmer: 105 X 165 Rok vydania: 2007


18. júla 2007
Martin Kudláč