Recenzia - Edwin Abbott: Plochozemí

Sheldon Cooper, ďakujem

plochozemi - obalka

Publikum je napäté, súťažiaci sa potí v kresle a usmievavý moderátor sa pýta otázku za 100000. „V seriáli Teória veľkého tresku má postava Sheldona Coopera obľúbené miesto, ktoré opisuje kniha z 19. storočia. Aký je jej názov?
A. Alica v Krajine Zázrakov od Lewisa Carolla
B. Plochozem od Terryho Pratchetta
C. Plochozem od Edwina Abbota
D. Opátsko Northanger od Jane Austenovej“

Súťažiaci nikdy nevidel ani jeden diel seriálu a vyberá si poslednú nápovedu, priateľa na telefóne. Priateľ na telefóne netuší, kto je Sheldon Cooper, ale v zmysle pravidla C je správne, poradí túto možnosť. Na všeobecné prekvapenie publika sa dostáva na ďalšiu otázku: „Koľko rokov mala Princezná Diana, keď prvýkrát navštívila USA?“

Čo je to za podivnosť, ktorú má Sheldon Cooper v zozname obľúbených kníh? Na túto otázku sa rozhodlo dať odpoveď vydavateľstvo Argo. S odvolávkou na populárny seriál sa podujali na nové vydanie prekladu tejto krátkej knihy. Autorom je britský pedagóg, teológ a filozof Edwin Abbott. Celý názov knihy znie Flatland. A romance of many dimensions a prvýkrát vyšla v roku 1884. V čase svojho vzniku nevzbudila veľký záujem. Až po zverejnení teórie relativity sa pozornosť zamerala na opis viacrozmerného sveta a Abbottova práca sa pre mnohých stala kľúčom k chápaniu viacrozmerných vesmírov.

Rozprávačom je úctyhodný štvorec. Žije v dvojrozmernej krajine s názvom Plochozem, ktorú obývajú pravidelné dvojrozmerné útvary. Robotníci a vojaci v tvare trojuholníkov, štvorcoví úradníci a obchodníci, mnohouholníková aristokracia s jednoduchým princípom – čím bližšie ku kruhu, tým vyššia pozícia v spoločenskom rebríčku. Jedinou výnimkou sú menejcenné ženy, ktoré nie sú uholníkmi, ale majú tvar úsečiek. V tomto svete vládne ustálený poriadok a štvorec je vytrhnutý zo svojho pokojného života zážitkom, keď spoznáva nový rozmer. Neskôr sa spolu so štvorcom a jeho trojrozmerným priateľom vydáme na putovanie medzi jedno-, dvoj- a trojrozmernými svetmi, aby sme sa nakoniec spýtali, či neexistuje aj niečo viac.

Kniha vznikla v období, keď kráľovná Viktória vládla impériu, nad ktorým nazapadá slnko. Británia sa považovala za pevnosť tradícií, ktoré mali pretrvať veky. Kritiku tohto stavu a sociálnych pomerov cítiť z celej knihy a v tomto zmysle je Plochozem dôstojným nasledovníkom Swiftovho Gullivera. Žiaľ, iróniu, ktorú vtedajší čitateľ cítil takmer z každej kapitoly, už dnes bez poznania pomerov nedokážeme naplno oceniť. Niektoré obrazy nám však dávajú jasnú predstavu vtedajšieho sveta. Napríklad otázka postavenia žien je v knihe opísaná s takou iróniou, že niektorí čitatelia, ktorí ju nepochopili, nazvali jej autora mizogýnom.

Do akého žánru kniha patrí? Ide o fantastiku? Určite. Vytvára nový a dovtedy neobjavený svet a vytvára ho s matematickou presnosťou. Je to sci-fi? Áno a neskoršia sci-fi sa ňou inšpiruje napríklad predstavou viacrozmerných svetov, náročnosťou komunikácie medzi bytosťami iných rozmerov, rozličného plynutia času v iných dimenziách. Ide o filozofický traktát? Samozrejme. Téma spoločenskej kritiky formou iných svetov je obľúbená dodnes.

Plochozemí je kniha, ktorú by si mal prečítať každý, kto chce preniknúť hlbšie do teórie dimenzií.

Ešte raz, ďakujem, Sheldon, alebo skôr scenáristi seriálu Teória Veľkého tresku. Dúfam, že objavíte aj ďalšie klenoty zabudnutej sci-fi.


Plochozemí dostanete na Martinuse so zľavou 5 %, pre viac informácií kliknite na tento link


Názov knihy: Plochozemí
Autor: Edwin Abbott
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2014
Preklad: Petra Maršíková
Počet strán: 184
Väzba: pevná
Jazyk: český
ISBN: 9788025712023


Viac autorových článkov nájdete na blogu Igora Čonku.


21. mája 2015
Igor Čonka