Recenzia: Mad Max: Zbesilá cesta

Mad Max ako krvne vrece
Mad Max auticko
Mad Max nahanacka
Mad Max manzelky
Mad Maxkolóna
Mad Max veduca zajazdu
Mad Max Rictus
Mad Max bez vidlicky

Skúsenosti nás naučili, že keď sa niekto po vyše tridsiatich rokoch podujme znova natočiť už kultový film, zvyčajne to nedopadne príliš dobre. A ak sa do témy obuje ten istý režisér, čo vytvoril pôvodnú kultovku, dôvod na vážne obavy je namieste. Kampaň bola rozpačitá a obrázky Banea s držkodržom z detského záhradného náradia na optimizme nepridali.

Ale pozrieť to treba, poviete si, však je to Mad Max. Takže idete do kina, prežijete trikrát reštart filmu so všetkými reklamami a trailermi (vidieť Vetchého ešte raz a umrieť), aj nútenú prestávku, pretože sa im na serveri niečo pokakalo, a snažíte sa, aby sa negatívny zážitok nepremietol do vášho dojmu z filmu. A potom to začne.

Max Rockatanski je homelesák a humusák. V hlave má poriadny bordel a zvonku nevyzerá o nič lepšie. Napriek tomu, že na púštnych jašteričkách je poriadne vypasený, pre dobre organizovaných Čističov je ľahkou obeťou. Hoci nerád, ocitne sa v špajzi. Max je totiž univerzálny darca krvi, a tak má vo svete, kde tyrana chráni armáda fanatických mladistvých anemikov, istú nutričnú cenu.

Svet púšte je drsný, ale iný ľudia ani nepoznajú. Voda je na prídel, benzín, látky a zdravšie potraviny sú len pre vladára a jeho vyvolených. Iba niektorí si zachovávajú spomienky, či skôr legendy o tom, že kedysi to bolo ináč. A možno tak niekde strašne ďaleko ešte je. Ale dnes, tu u nás, sú všetci špinaví, vyhladovaní, chorí, zohavení, zmrzačení a šibnutí, pričom prinajmenšom dve z týchto vlastností sadnú aj na Maxa.

Vládca Immortan Joe, ktorého majú jeho poddaní takmer za Boha, posiela zásielku paliva do spriateleného mesta. Konvoj však zíde z cesty, lebo šoférka Furiosa má iný cieľ. Okrem pohonných hmôt totiž vezie to, čo je pre Joea najcennejšie. Joe však chce svoj majetok späť. Proti svojej vôli sa Max dostane do zúrivej naháňačky. Ukradli mu auto, bundu, slobodu a kradnú mu aj krv, motor pre cvičeného „bojového chlapca“. Je tu len štatistom. Ani len malíčkom nemôže pohnúť, aby veci zmenil.

Ale pohne.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že tento film snáď ani nemá scenár. Pokiaľ sa už od začiatku filmovej éry snažia tvorcovia oživiť akčný film nejakou nápaditou automobilovou naháňačkou, v tomto prípade je vlastne celý film jednou nápaditou automobilovou naháňačkou. A scenár tu, namôjpravdu, musel dať tvorivému tímu zabrať. Dôkladne prepracované sociologické systémy a vzťahy, náboženstvo a ideológie sa tu miesia s dychberúcou akciou, účelnou brutalitou a absurdnou nadsázkou. A hlavne s nenápadným hrdinstvom zúfalých ľudí, ktorým proste od prvej minúty musíte držať palce. Nie, nedá sa zdržať úsmevu, keď si Max navrchu cisterny usilovne pidliká zámok v zátylku, ani keď sa po havárii v prachovo-elektrickej búrke preberie a prvé, na čo mu padnú oči, sú polonahé hurisky lejúce na seba galóny vody. Pri štýlovej koncertnej reprosústave a geniálnom gitaristovi, ktorému totálne hrabe, už musíte zložiť hlavu do dlaní. A tiež občas proste nemôžete zadržať slzy.

Aj keď sa kampaň opierala predovšetkým o kultového hlavného hrdinu, ktorého stvárnil Tom Hardy, Imperator Furiosa mu prinajmenšom zdatne sekunduje. Ak nie viac. Je pravda, že tých pár replík, ktoré scenáristi venovali postave Šialeného Maxa, Hardy dokázal premeniť na stvorenie uveriteľného sympatického hrdinu. Spočiatku by ste mu síce nedali postrážiť ani bicykel, v závere by ste mu však možno dovolili odviezť vaše deti do škôlky. Možno. Lenže vedúcou zájazdu je tu bez debaty Furiosa. Až je ťažké v unavenej a na všetko odhodlanej žene spoznať sladkú blondínku a bývalú modelku Charlize Theronovú, ktorá prekročila svoj tieň. Ani ostatné postavy tu neboli za kulisy, aj keď premnohí ako kulisy padli. Krehký Immortanov hárem tvoria plnokrvné ženy plné snov o lepšom živote, ale i pochybností. „Položivých“ chlapcov, elitných vojakov odhodlaných vycediť za svojho pána poslednú kvapku darcovskej krvi, tu reprezentuje v save vypraný Nux v podaní Nicholasa Houlta, ktorého si pamätáme ako modrajúceho Hanka z X-menov. Hoult sa do úlohy pozošívaného fanatika s vypláchnutým mozgom oprel s takou ranazciou, až balancujete medzi nutkaním zašliapnuť ho kanadou alebo mu kúpiť lízatko. V tomto filme si proste každý úbožiak, kripel, dement a úchylák, dokonca i dojné matky, našiel svoje miesto.

Okrem skvele prepracovaných postáv a ich vzájomných interakcií film hýri nápadmi, až musíte závidieť. Vybláznili sa tu jednak muzikanti a dizajnéri, navyše si poturbovalo hlavy pár veľmi šikovných McGyverov. Nie zbytočne, lebo všetko pôsobí funkčne a každá pomyselná motyka, ktorá sa ocitla v zábere, nakoniec vystrelila. I keď mala veľkost ihly a tvar kormanu. Peniaze za strih a kameru tiež vonkoncom neboli márne. Výsledkom je veľmi kompaktné dobrodružstvo, ktoré vtiahne diváka do deja a keď sa táto šialená jazda skončí, nenápadne prinúti k zamysleniu.

Nuž, je možné nevykrádať sám seba, a pritom na seba stokrát odkazovať? Jednoznačne je. Možno si Miller jednoducho povedal, že dnes by sa ten Šialený Max dal natočiť oveľa lepšie. A tak si ho natočil. A dal ho nám, spolu s nádejou.

„Ako ďaleko musí človek zájsť, aby našiel sám seba?“

Do kina. Prinajmenšom na začiatok.

Hodnotenie: 100 %


Mad Max: Zbesilá cesta (orig: Mad Max: Fury Road)
Žáner: sci-fi, akčný
Réžia: George Miller
Výroba: Austrália, USA, 2015, 120 min
Hrajú: Tom Hardy, Nicholas Hoult, Charlize Theronová, Hugh Keays-Byrne, Rosie Huntington-Whiteleyová,Zoë Kravitzová a ďalší.


19. mája 2015
Alexandra Pavelková