Recenzia: Patricia Briggsová – Nocí zlomená

Nocí zlomená

Keď pred vyše dvadsiatimi rokmi vyšla prvá anitoblakeovka od L. K. Hamiltonovej, v okamihu zaplnila biele miesto v srdciach drsných romantikov a hlavne ich nežnejších polovičiek. Útla, nedotklivá a spočiatku nadmieru prudérna pipuľka s paranormálnymi schopnosťami nemala nikdy problém rozsekať na fašírku všetko, čo sa vymyká (jej) spravodlivosti, vrátane upírov, vlkodlakov, zombíkov a kadejakých iných potvor, aj napriek všemožným polenám, čo jej hádžu pod nohy zlí a tupí policajti. Nasledujúce roky Anita stratila viac než veľa zo svojej prudérnosti, a aj séria zmenila svoj ráz z paranormálno-detektívno-romantického na paranormálno-erotický. Hlavne potom, ako autorka aj hrdinka pochopili, že s upírmi a rôznochlpými dlakmi sa dá čitateľsky príťažlivo naložiť aj inými spôsobmi, než hneď ich zabiť.

Keďže v tom čase sa už ale na paranormálnu romantiku lepili každodennými technológiami otrávení čitatelia ako muchy na med, mnoho epigónov sa chytilo šance vystavať si na téme vlastnú kariéru. Aj epigóni epigónov, možno o tom ani nevediac. Niektorí sa uchytili, po iných ani Dunčo neštekol.

Aj Patricia Briggsová v roku 2006 šťastlivo opustila stokrát precedené vody „meča a mágie“. Vypísaná autorka vkĺzla do tejto problematiky ako psí jazyk do čerstvého piva a vniesla do nej niekoľko nových rozmerov. V prvom rade (pokiaľ môžeme posúdiť) dokonale vybudovaný sociálno-politický systém, do ktorého zapadajú okrem ľudí aj fae, upíri a vlkodlaci, a trecie plochy z tohto systému vyplývajúce. Aj tí, čo doma nemusia zmetať zvieracie chlpy z pohovky, musia oceniť sústavu pravidiel, ktoré vymedzujú funkčnosť vlkodlačej svorky, komunikáciu v jej štruktúre i mimo nej (čo je v niektorých knihách prezentované akomak rozšafne). Porušenie pravidiel môže viesť ku katastrofe, či už pre členov svorky, alebo pre človeka neznalého pomerov, čo vedie k dramatickým a čitateľmi vítaným komplikáciám. V neposlednom rade autorka vytvorila sympatickú, relatívne obyčajnú hrdinku – automechaničku s vysokoškolským titulom. So záľubou v nemeckých autách – a v jednom vlkodlakovi. To, že je jedným z posledných žijúcich kojotov na americkom kontinente, berie Mercedes Thompsonová, pokiaľ možno, ako fakt, s ktorým prosto treba žiť.

Po tom, ako Mercy viacmenej vcelku zakotvila v prístave manželstvom, vyvydala si adoptívnu dcéru a celú svorku vlkodlakov, autorka zvažovala venovať svoju pozornosť knihám o čistokrvnej vlkodlačici Anne Lathamovej. Ale čitatelia Briggsovej nedali pokojne spávať, a tak je na trhu ôsma časť zo série o automechaničke Mercedes s názvom Nocí zlomená.

Mercedes je nesmierne trpezlivá osoba. Uznajte, keby vášmu mužovi zavolala bývalka, že sa k nemu sťahuje, lebo sa dostala do prúseru, s ktorým si sama nevie rady, iste by ste to len tak neprežreli. Keby to bola exmanželka s výstavnými proporciami, ktorá okamžite strhne na seba pozornosť vašich priateľov a podriadených, nanosí sa do vašej kuchyne, zatajuje vaše súrne hovory, vysánkuje vás z vášho vlastného života a všemožne sa snaží dostať aj to posledné, na čom visíte – vášho muža (a ešte aj dobre varí, sviňa), no nepretiahli by ste ju po hlave panvicou? Ale Mercy nie. Aby sa nepovedalo, že je žiarlivá harpya, radšej volí cestu pasívneho odporu a nechá štebotavú Christy manipulovať s celou vlkodlačou svorkou. Veď si, preboha, musia pamätať, prečo Adam pred rokmi Christy vyhnal, čo všetko na rozdiel od nej ona, Mercedes, pre svorku urobila a koľko za Adamových vlkodlakov krvácala. Lenže trt makový. Bývalka sa usmieva či plače podľa potreby a všetci skáču okolo nej, zatiaľ čo kým vy stojíte hore koncom, nik vás nepoľutuje.

Jedine Adam má trochu súdnosti. Vie, že sa exmanželky nezbaví, kým nedá jej problémy do poriadku. A že si poriadne zavarila… Náhodná známosť sa zmení na neľútostné prenasledovanie nadržaným šialencom, ktorý neberie ohľady na nič a na nikoho. Kým Adam pátra, Mercy musí prevziať jeho povinnosti, a okrem toho poslúžiť polícii ako konzultantka v prípade brutálnych vrážd, ktoré zaváňajú nadprirodzenom. Veci sa začínajú pripaľovať, až horieť, a ani kojot nie je nehorľavý.

Po Železnom polibku, ktorý dosiaľ u mňa tvoril vrchol série, Briggsová ubrala plyn. Nechala Mercy trocha vydýchnuť, zahojiť zlámané kosti a dušu. Viac priestoru nechala jej sebaidentifikácii a hľadaní miesta na slnku, dovolila jej rozvinúť vzťah s Adamom a adoptívnou dcérou Jesse, dospieť ako človeku i ako kojotovi. Isteže, Mercedes v rámci toho musela pohlušiť kadejakých démonov, upírov a k tomu vycedila pár litrov telesných tekutín, ale v podstate sme sa o ňu nemuseli báť, lebo čo ju nezabilo, to ju posilnilo.

Názov Nocí zlomená naznačuje, že tentokrát pôjde viac do tuhého. A skutočne. Briggsová sa vykašľala na zbytočné rečičky a ostatnú vatu a vrhla hrdinku do takých pomyjí, až srdce stíska. Pritom Mercy – hoci je sem-tam kojot – sa v skutočnosti snaží byť obyčajná žienka domáca, akých sú milióny. Taká, ktorá musí, ak chce prežiť a neprísť o všetko, pozbierať svoju silu, šikovnosť, um, cit pre spravodlivosť, nuž a možno aj priateľov, ktorých sa jej podarilo v živote získať. Takejto žene jednoducho nie je možné nedržať palce. Len či to postačí?

Dobrý učiteľ je ten, ktorého žiaci predčia. Neviem, či sa o Laurell K. Hamiltonovej dá hovoriť ako o dobrej učiteľke, jednoznačne ju pár „žiačok“ a „žiakov“ prečúralo. Patricia Briggsová je tá, čo drží vlajku.


Nocí zlomená (orig.: Night Broken)
Séria: Mercedes Thompson 8
Autorka: Patricia Briggsová
Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: FantomPrint
Počet strán: 272
Väzba: tvrdá s prebalom
Rozmery: 145×205
Prekladateľka: Kateřina Niklová
Autor obálky: Daniel dos Santos
Rok vydania: 2014
ISBN: 978–80–7398–265–2


V sérii o Mercedes Thompsonovej dosiaľ vyšlo:

1. Měsíční píseň
2. Krevní pouto (ukážka z knihy)
3. Železný polibek (recenzia)
4. Zkřížené hnáty
5. Stříbrná relikvie
6. Říční znamení
7. Spálená mrazem (recenzia)
8. Nocí zlomená (recenzia)
- Mihotavé stíny (recenzia)
9. Ohnivý dotyk (recenzia)
10. Dlouhé ticho (recenzia)

V sérii Alfa a Omega dosiaľ vyšlo:

1. Štvanice (ukážka z knihy)
2. Loviště (recenzia)
3. Dvojí spravedlnost (recenzia)
4. Smrtící žár (recenzia)
5. Jasným plamenem (recenzia)


28. augusta 2014
Alexandra Pavelková