Smiem vojsť?

John Ajvide Lindqvist: Nech vojde ten pravý

Nech vojde ten pravý

Máte radi upírov, no nepáči sa vám, čo s nimi narobila Stephenie Meyerová? Radi sa bojíte a neodradia vás ani nechutné krvavé scény plné odletujúceho mäsa? A neprekáža vám ani správna dávka čistej lásky, ktorá nemá nič spoločné s obrazom, aký vytvára Rosamunde Pilcherová? Že ako to spolu súvisí? Nuž, takto…

Knižný debut švédskeho spisovateľa Johna Ajvida Lindqvista: „Nech vojde ten pravý” sa k nám dostal v roku 2010, čiže šesť rokov po jeho vydaní v autorovej domovskej krajine. Úspešný titul, o ktorom sa hovorí ako o najúspešnejšej hororovej knihe desaťročia, už stihli aj sfilmovať. Tu si môžete pozrieť trailer.

A kto vlastne John Ajvid Lindqvist je? Narodil sa 2. decembra 1968 v Blackebergu, vo Švédsku, kde aj vyrastal. Počiatočnú kariéru kúzelníka a éru stand up comedy našťastie ukončil a pustil sa do toho, čo vie najlepšie – písania hororových príbehov. Odvtedy má konte niekoľko titulov, ktoré sú publikované v dvadsiatich deviatich krajinách sveta.

Príbeh sa odohráva na sídlisku Blackebergu, kde v roku 1981 nájdu mŕtvolu. Na tom by nebolo nič zvláštne, veď vraždy sa dejú neustále, no tento prípad je iný. Bez krvi. V obeti neostala ani kvapka, čo v prvom rade svedčí o rituálnej vražde. Ale je to naozaj tak? Najbližšie k pravde sa dostane dvanásťročný chlapec Oskar, ktorý prípad ostro sleduje a výstrižky si lepí do svojho tajného albumu sériových vrážd. Denne v škole na vlastnej koži pociťuje, ako dokážu byť iné deti kruté a po večeroch sa s nožom v ruke chodí po vonku túžiac po odplate. Na jednej z týchto potuliek ho vyruší tajomné dievča, ktoré očividne býva v izbe susediacej s tou jeho. Elina vyziabnutá postava, čudný zápach a neprirodzená ľahkosť pohybu vzbudia v Oskarovi zvláštny pocit. Zatemnené okná a hádky šíriace sa spoza steny Oskara len utvrdia v presvedčení, že s rodinou niečo nie je v poriadku. Aj napriek tomu medzi ním a dievčaťom vznikne priateľský vzťah, ktorý postupne prerastá v tú najčudnejšiu podobu lásky, akú kedy kto videl.

Po dočítaní knihy vo mne ostal nezabudnuteľný zimomriavkový pocit a jeden veľký otáznik: Kde dopekla je pokračovanie? To, bohužiaľ, autor necháva len a len na našej predstavivosti. Musím sa priznať, že som čaru severských vampírov podľahla už dvakrát s ročným odstupom s rovnakým výsledkom – husia koža, doširoka otvorené oči, zrýchlený tep. Tuším sa tomu hovorí zamilovanosť, nie?


Nech vojde ten pravý

Autor: John Ajvide Lindqvist

Vydavateľstvo: Albert Marenčin – Vydavateľstvo PT

Rok vydania: 2010

Počet strán: 462

Prekladateľ: Mária Brátová

Hodnotenie: 100 %


12. októbra 2011
Anjelka