Sny nielen o klonovaní

Snící drahokamy

Chlapec zo sirotinca. Despotický otčim. Útek. Útočisko v cirkuse plnom podivných bytostí. Postupný objav netušených schopností a… tak ďalej. Máte pravdu, nič nové pod slnkom. Nie príliš rozsiahla novielka dnes nešokuje témou, neprekvapí dejovými zvratmi, no príbeh hľadania lásky a porozumenia a miesta vo svete nenechá čitateľov chladnými.

Sturgeon aj po vyše 55 rokoch od napísania knižky dokáže byť dojímavý bez príchute falošného sentimentu. Ukazuje dôležitosť schopnosti patriť niekam a komunikovať aj s niekým iným než so sebou samým. Práve táto črta spôsobuje, že mimozemskou civilizáciou stvorený ústredný protagonista je schopný plnohodnotného života, kým Pierre Monetre, príznačne zvaný Ľudožrút, nie, hoci je pôvodom „normálny“ človek. Sturgeon nám teda hovorí, že neprekročiteľné bariéry sú väčšinou tie, ktoré si kladieme – utvárame sami.

Románik vznikol začiatkom päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia na sklonku éry zlatého veku vedeckej fantastiky v USA. Hoci motív mimozemskej civilizácie, skrytej v kryštáloch – drahokamom podobných artefaktoch, spolu s prostredím cirkusu monštier a pomerne jasne vyhranenými, takmer čiernobielymi charaktermi úzkeho okruhu postáv (v úlohe vedľajšieho zloducha samozrejme popri majiteľovi cirkusu figuruje otčim hlavného protagonistu) navodzuje atmosféru rozprávky prelínajúcej sa s hororom, v diele je prítomný veľmi silný vedecký prvok, Sturgeon na viacerých miestach stručne, no so zrejmým zaujatím načrtáva hypotézy možnosti „kopírovania“ štruktúry organizmov i predmetov, v niečom podobné a v niečom zasa odlišné od klonovania.

A majiteľ cirkusu nie je mág, ale šialený vedec… alebo… že by tak aj tak…

Tak či onak, Snící drahokamy sú prózou a fikciou, nie vedeckým traktátom, Sturgeon je spisovateľ, nie biológ, zrejme sa v mnohom mýli (neviem v čom, tiež nie som biológ) a možno sa aj v mnohom mýliť chce, v každom prípade, klobúk dolu pred citlivým zapojením vedeckej zložky do textu a tiež pred vedomosťami. Akokoľvek možno nepresne pootočené teórie prezrádzajú záujem a zorientovanosť v dobových najmodernejších poznatkoch, čo by u človeka s neukončeným stredoškolským vzdelaním nemuselo byť samozrejmosťou, keby nebol natoľko tvorivý a zvedavý ako Sturgeon.

Nuž, školy nie sú všetko, ba niekedy menej než nič. Najmä, ak si dokážete vysnívať diamant.


Snící drahokamy (orig.: The Dreaming Jewels)

Autor: Theodore Sturgeon

Vydavateľstvo: Laser, Plzeň, 2010

Preklad: Kateřina Přádová

Počet strán: 192

ISBN: 978 80 7193 313 7

Orientačná cena: 6,49 €


5. októbra 2010
Miloš Ferko