Střepy rozlomené koruny

Feist, Raymond E.

Pán Feist nevie písať zle. To je fakt, je profesionál – jeho text je hladký, plynulý, správne nadávkovaný. No po dvadsiatich knihách z jedného sveta mu nápady nutne museli dôjsť. Skúsil to riešiť novými postavami, no dosiahol len to, že sa dej stal neprehľadným. Kvalita kníh z Midkemie klesá plynule nadol, a nezachránili to ani posledné dva diely Hadej ságy. Obe knihy sa dajú vystihnúť troma slovami: nuda, nuda, nuda.

Střepy rozlomenej koruny sú viac menej samostatným príbehom, v princípe si ich môže prečítať (a porozumieť im) aj človek, ktorý nečítal predchádzajúcich x kníh zo sveta Midkemie a Kelewanu (počínajúc vynikajúcim Mágom (Poutník 1996), cez Stříbrný trn a Zlo v Sethanonu až po nudou a nelogikou preniknuté predchádzajúce diely Hadej ságy). Nosnou časťou príbehu je totiž boj armád Západu proti generálovi Fadawahovi, ktorý ostal v Midkemii po porážke démona v tele Smaragdovej kráľovny (Hadí sága 5,6 – Hněv krále démonů), a boj proti Veľkej Keshi, ktoré využíva oslabenie armád Západu po vojne so Smaragdovou kráľovnou. Fadawah útočí zo severozápadu, Veľká Kesh z juhu a úbohí hlavní hrdinovia sú zovretí medzi nimi ako… trieska vo zveráku.

Dej, ktorý ťaží z napätia vojenského konfliktu je výborný. Je dynamický, plný napätia, beznádejná situácia armád Západu dáva príležitosť na rozohranie desiatok skvelých epizód. No nebola by to Hadia sága, keby sa pánovi Feistovi nepodarilo opäť všetko zvrtať. Akonáhle do konfliktu zaplietol mágiu, bezmenného boha zla etc, dej skĺol do infantility. Cca. 600 strán sa hrdinovi snažia, ako sa len dá, bojovať zbraňami proti zbraniam nepriateľov, no a na konci, len tak mimochodom, nakluše do veliteľského stanu nepriateľa partia mágov, ožratých Mocou a zrovná ho so zemou. Partia piatich polobohov ukončí konflikt, medzi rečou zabije anjela smrti, čo sa u nepriateľa (nelogicky) objavil, prinúti všetky strany uzavrieť mier a odchádza na tajomný ostrov… nie však, aby sa utopila ako kapitán Nemo, ale aby vytvorila tajné spoločenstvo, ktoré bude proti bohu zla bojovať ďalej…

A to je tá najhoršia správa. Pán Feist ukončil dej tak, že môže vzniknúť ešte milión pokračovaní. Ďalších nudných kúskov, ktoré stavajú na očakávanej demencii čitateľa fantasy – a chcú mu z penaženky vytiahnuť pár dolárikov naviac. Pán Feist ma tak nachytal už pár krát, no myslím si, že sa mu to viac krát nepodarí… Ja s Midkemiou končím!


13. októbra 2000
Rastislav Weber