Temnota, do ktorej Harry nedovidí

Garth Nix, Sabriel, orig: Sabriel, Praha Triton 2004

Prvá časť trilógie temnej fantasy od austrálskeho autora nás zavedie do nanajvýš ponurého sveta za veľkou stenou, kde sa to len hmýri duchmi a démonmi. Hlavná hrdinka, 18-ročná Sabriel je čerstvou absolventkou akadémie magických umení, v ktorej podľa narážok v úvodných kapitolách absolvovala dobrodružstvá nie nepodobné Harrymu. Jej príbeh však začína v okamihu, kedy by Harryho mal končiť – vykročení za múry školy, v rámci ktorých predsa len platia určité pravidlá, spravidla presiaknuté akým – takým pedagogickým optimizmom.

Život je však o inom. Krajina za Veľkým múrom, v ktorej bol práve zahynul otec Sabriel, mocný Abhorsen, sa totiž nachádza v stave absolútneho úpadku. Ponurosť obrazov v štýle postkatastrofickej vízie je umocnená ťarchou zodpovednosti samotnej hrdinky, ktorá sa dozvedá, že pochádza z rodu ochrancov pred temnotou. Meno Abhorsen zároveň symbolizuje funkciu, význam ktorej je pre Sabriel nanajvýš nejasný. Otec zomrel priskoro – a tak dievčina, vyzbrojená zvoncami na privolanie a uspatie démonov, a sprevádzaná hovoriacim kocúrom s „diablom v tele“ a trocha malomyseľným princom kráča v ústrety Neznámu, Tme a nebezpečiu. Nič nie je isté – depresia a nedôvera vládnu aj uprostred družiny, no napriek tomu…

Dojem z knižky znižujú nanajvýš infantilné ilustrácie Marty Mackovej. Text bezpochyby dokáže zaujať – avšak určite nie vekovú kategóriu, ktorej by zmienené takmerkresby mohli byť určené.


25. februára 2005
Miloš Ferko