Tri kladivá na jeden chodník

Aká je ďalšia kniha zo sveta Warhammeru?

Games Workshop Ltd. si ma získala vynikajúcimi knihami zo sveta Warhammeru – zbierkou poviedok Vlčí jezdci a tetralógiou o Gottrekovi, zabíjačovi trolov. Teraz sa mi pokúsila vytĺcť nadšenie z hlavy Ulrikovými kladivami.

Poviedkovým spôsobom písané kapitoly napohľad chaoticky popisujú udalosti jedného roku v meste Middenheim. Schyľuje sa k vojne Ríše s Bretóniou. V meste sa dejú čudné veci. Rota Vlčích templárov, kňaz Morra, boha smrti, zlodej a slúžka sa stretávajú so stále silnejšími prejavmi tajomného zla, pátrajú po jeho zdroji, cieľoch a bojujú s ním o život. Svoj i celého mesta. Kvalitne vystavaná dejová línia a do detailov prepracovaný svet Warhammeru poskytujú dobrý základ pre čitateľsky príťažlivú, oddychovú fantasy. V čom je teda chyba?

Trojica autorov, Dan Abnett, Mik Vincent a James Wallis sa s románom popasovala ako trojica rozhádaných dláždičov s chodníkom. Každý pokryl vopred určené úseky. Každý použil vlastné kladivo a odlišné dlaždice. Hotový chodník má síce správne rozmery a smer, ale jeho celkovú kvalitu neurčujú najlepšie, lež najhoršie miesta. Napriek slušne vypointovaným kapitolám a ich logickej previazanosti je celok štylisticky nesúrodý. (Veľmi mi vadilo miesto, kde mal dej prejsť na pohľad inej postavy a plynulo nadviazať na predchádzajúcu kapitolu. Zmena autora bola príliš zrejmá a text sa takmer dve strany bránil hladkému čítaniu.) V prípade, že postavu preberá iný autor, je vývoj jej charakteru odrazu skokovitý. Nesedí niekoľko detailov – kam sa stratili čierne ruže z Morrovho chrámu známe zo Zabíjača skavenov? Najviac však chýba Gottrek. Stratila sa jeho priamočiarosť, hordy krvilačných služobníkov Chaosu a vynikajúce akčné scény z pera Williama Kinga. Mdlá záverečná bitka siaha sotva po skavení chvost. Smrť finálnej beštie je úplne nedôstojná, sotva na riadok. Nie, takto to nemám rád!

Z pohľadu čitateľa, ktorý sa Gottrekom doteraz nestretol je ďalšia kniha Warhammeru dobrá temná fantasy, nič náročné, ale kvalitný oddych. Solídny tovar za solídnu cenu. Lenže mňa Games Workshop navykol na lepšie kúsky. Neostáva mi teda nič iné, len tresknúť Ulrikove kladivá na stôl a zrevať: „Hromdotoho, vráťte mi Gottreka!“

hodnotenie: 6/10


Dan Abnett, Mik Vincent, James Wallis: Ulrikova kladiva

Polaris 2002


11. apríla 2002
Bohumil Stožický