V krajine gentlemanov

Dva Jiří

Čo by bolo, keby George Washington a Georghe Druhý, v dejinách známy ako Georghe III., roku 1760 uzavreli dohodu? Ak chcete vedieť odpoveď, začítajte sa do najnovšieho diela jedného z najplodnejších autorov žánra alternatívnej histórie.

Symbolom spomenutej dohody je obraz maliara Gainsbrougha Dva Jiří, ktorý jedného dňa separatisti, nazývaní Synmi Slobody a prisahajúci vernosť za zvukov Yankee Dodlee, ukradnú pod nosom plukovníka Thomasa Bushella. Thomas, ako správny tvrdý chlapík to však nemôže nechať len tak. Na krkolomnej ceste z Kalifornie cez severozápad dnešnej Kanady samosprávne územie Irokézov pri Veľkých kanadských jazerách, Boston až do hlavného mesta Únie, zisťuje, že v hre sú záujmy svetových veľmocí. Zbrane sprisahancov majú ruskú značku. Turtledove však nie je naivne prvoplánový rusofób a tak je napokon našťastie všetko trocha inak…

Dynamicky sa odvíjajúci príbeh je zasadený do presvedčivo vykreslenej atmosféry nádherne predĺženého fin de siecle. Namiesto prúdových lietadiel lietajú vzducholode, dámy sa červenajú pri každom intímnejšom dotyku a schôdzky párikov na piknikoch sa odvíjajú za zvuku prenosných gramofónov s malebnými trúbami. Manželská nevera znamená bezpodmienečný rozchod . Ženy sú nádherne upäté a distingvované (pozri reakciu Kathleen na dotyk šéfredaktora časopisu Common sense). Vďaka vplyvu Anglicka sa v Turteledovových USA všetko odvíja komótnejšie a kompromisnejšie – Otroctvo bolo v impériu zrušené roku 1834, bez krvavej občianskej vojny. Černosi odišli z plantáží. Dovzdelali sa. Nemali prácu, boli ochotní robiť čokoľvek za akúkoľvek sumu, porevolučnom vynáleze písacieho stroje sa z nich stali ,,písaři, příručí a pečliví uředníčci\" (s.34)

Cestovanie z jednej strany únie na druhú trvá pekných pár dní. V pokojnejšom tempe života vzrastá cena života – smrť príslušníka Jazdnej polície je udalosťou, ktorá sa podľa štatistík odohrá zhruba raz za 14.rokov. Je to prosto svet súkromných detektívov viktoriánskej doby so zachmúrenou tvárou hľadajúcich cteným ladies zatúlaných psíčkov.

Spomenutá dohoda Washingtona s Georgom mala zaujímavé historickogeo­grafické dôsledky. Podplukovník Bonaparte ubránil Bastillu pred hŕstkou vzbúrencov, ktorí pred sebou nemali vzor úspešne zavŕšenej národnej revolúcie. Väčšinu sveta ovláda Britské impérium, nepostihnutého rozpadom kolónií, takže Briti okrem Únie disponujú Austráliou, Novým Zélandom,Malajziou, Indiou, Južnou a Východnou Afrikou a sú protektormi v Číne a Osmanskej ríši, ktorá ešte stále ovláda Balkán. Francúzsko-španielska ríša, Portugalsko a Holandsko vládajú zhruba tie územia ako realite 19.storočia. Neuskutočnenie Americkej revolúcie podľa Turtledova (vcelku vierohodne) okrem toho viedlo k oslabeniu nacionálneho hnutia. A tak Dáni pokojne naďalej okrem Grónska vládnu v Nórsku a na Islande, Belgicko je súčasťou Francúzsko- španielskej ríše, Fíni a pobaltské štáty patria Rusku, naďalej existuje Rakúska monarchia, Nemecko a Taliansko ostali rozbité na množstvo štátikov. Bolo by veľmi zaujímavé načrtnúť, nakoľko by v Turtledovom stanovených podmienkach bolo tlmené národné obrodenie a či by vôbec vznikla spisovná slovenčina.

V tomto svete ma zaujalo pár šikovne domyslené súvislosti – skoršie oslobodenie černochov a podriadenie sa Británii zhoršuje postavenie radových bielych prisťahovalcov. Irokézi majú samosprávu – je evidentné, že pokojnejší, gentlemanský prístup k podnikaniu, vlastn_ anglickej konštutučnej monarchii, ponecháva viac priestoru menej dynamickým. Reálna história s bláznivým motívom vzbury amerických kolónií proti Anglicku sa stáva námetom pokleslej vedeckej fantastiky. Alernatívna história poskytuje zároveň Turtledovovi možnosť ironických až sebaironických šľahov – úctyhodný symbol amerického orla, ktorý zdobí vlajku jednej z protivládnych skupiniek sa v ústach kráľovi verných mení na odporného zdochlinožrúta. Šéfredaktorom štvavo nacionalistického plátku Common Sense, ktorý sa násilím usiluje o odtrhnutie Únie od impéria je ženy nemiestne ohmatávajúci starý smilník John.F. Kennedy, generálnym guvernérom (tj. mužom číslo jedna v Únii) sir Martin Luther King. Posun v vzťahu čierni -bieli je teda dovedený až na najvyššie miesta.. Autor veľmi pekne ukazuje, ako sa veci menia pri pootočení perspektívy vnímania.

Nuž a v tomto prostredí sa pohybujú jednoducho, avšak dostatočne výrazne vykreslené postavy. Napokon, vo svete, kde stále vládnu konvencie gentlemanskej cti, sa zatajuje omnoho menej a ľudia, presne ako v storočí pozitivizmu, a ľudia prinajmenšom budia dojem, že sa dajú definovať v jednej vete.

Karty sú teda rozdané. Hra je prehľadná, avšak určite vás strhne. Najmä, ak máte radi svet Adély a Philleasa Fogga.

Harry Turtledove – Richard Dreyfuss: Dva Jiří,Praha Classic 2002, preklad Zdeněk Uherčík, 503s, 383 sk.


8. novembra 2002
Miloš Ferko