Veľa svižných smrtí

Philip Reeve, Smrtelné stroje, orig: Mortal Engines, preklad Dominika Křesťanová, Praha Mladá fronta 2005, 307s

Prvý zväzok tetralógie nás uvádza do sveta, v ktorom veľké mestá požierajú menšie. Vládnu tu tvrdé zákony urbánneho darwinizmu. Jeho odporcovia sa nazývajú antimobilisti.

Na pozadí tohto prostredia sa odvíja príbeh chlapca vyhodeného z útrob vlastného mesta svojim životným vzorom. Mladík uviazne po uši nielen v blate, ale keďže jeho telo odmietne kapitulovať a umrieť, tiež v intrige..osídla ktorej prekonáva s príjemne škaredou hrdinkou. Jednoducho, nie však primitívne vystavaný text poskytne predovšetkým mladým čitateľom niekoľko hodín napätia. Dostanete možnosť zalietať si vzducholoďou, budete takmer predaný do otroctva, okúsite bitku v nefalšovanej vzduchoplavec­kej krčme…

Reevov svižný príbeh sa odvíja z absurdného nápadu., ktorý však autor rozvíja nanajvýš dôsledne, prísne …a ponuro. Prvotný náznak humoristického príbehu je pohltený postkatastrofickou atmosférou. Hra nadobúda hlbší zmysel v okamihu, keď si uvedomíte nevyhnutnosť krutosti sveta, ktorý stále kamsi beží a vy už neviete rozoznať či je to svet Reevov alebo náš.


8. marca 2006
Miloš Ferko