Vladimír Šlechta: Keltská brána

Keltská brána

Na tvorbu Vladimíra Šlechtu sa dá spoľahnúť, spolu s Jiřím Kulhánkom a Mirkom Žambochom je súčasťou môjho českého dream teamu. Mám všetky jeho knihy a rád sa k nim vraciam, pretože sú esenciou archetypálnych príbehov. Príbehovo dokonalý žáner (western) zaštepil fantasy a sci-fi prvkami a nechal rozkvitnúť do veľmi pútavej postmodernej podoby.

V poslednej dobe však dream team trpí syndrómom obohranej platne. Nie sú vyhorení, ich knihy sa výborne čítajú, ale po nadupanom štarte rezignovali na ďalší šprint a bežia po tom istom okruhu.

Mirek Žamboch ustrnul vo vývoji postáv, jeho Eastwoodovia majú jedno jadro a preto je ich konanie s každou ďalšou knihou predvídateľnejšie. Jiří Kulhánek je na tom podobne, on si pre istotu nechal hrdinu úplne rovnakého. Vlado Šlechta problém s hrdinami nemá, ale dostal sa do opačnej situácie ako Mirek a Jiří – jemu strnul svet, v ktorom žijú deti jeho mysle.

Svety sú dva. Krvavé pohraničí čerpá z americkej kolonizácie a drží sa fantasy. Postkatastrofická Európa 23. storočia je sci-fi, ale v štýle vyspelá veda sa stáva mágiou. Z Pohraničia máme kníh deväť, z Boioheimu päť. V počte strán má svet majora Oggerda výhodu a preto je dobrá aj Keltská brána – v tomto svete totiž ostali tajomstvá, kým Krvavé pohraničí je už preosiate do posledného zrnka.

Kľúčová záhada najnovšej Šlechtovej knihy je síce podobná tej v staršom Ostří ozvěny (1999), prípadne v poviedke Dóm (1998 v Ikarii), ale má dostatok prekvapivých momentov na to, aby bol čitateľ v príjemnom napätí. Prezradím len toľko, že sa všetko točí okolo času a jeho nedostatku či nadbytku.

Vítaným korením je zmena charakterov kľúčových postáv. Major Oggerd zvaný Orlosup už nie je mlčanlivým strojom na zabíjanie a úvodná scéna knihy vás určite prekvapí. Technológ Hal Hargo všetkých šokuje, keď sa objaví v čistom oblečení a v sprievode dvoch krásných asistentiek. No a vyjednávač Pěnkavka Govery toho veľa nevyjedná, zato s ním vyjednajú parádne.

Vo víre deja skončí pekných pár postáv na oboch stranách, ale kniha končí cliffhangerom a ja sa na ďalší výlet do Európy bez kreditných kariet teším. Nasledovať by totiž malo Poslední velkoměsto a s ním urban fantasy zo sveta, kde je povolené zabíjať politikov.

Hodnotenie: 70 %


Keltská brána

Autor: Vladimír Šlechta

Väzba: brožovaná

Počet strán: 338

Vydal: Brokilon, 2012

ISBN: 978–80–7456–101–6


19. júna 2012
Rastislav Weber