Zbierka poviedok KOČAS 2011 za MLOKom nepokrivkáva

Kočas 2011

Každý začínajúci autor sa chce prepracovať do zbierky. No v nejednej recenzii čítať, že patrí popri výbere v MLOKu 2011 až na druhú koľaj, čo autorom uverejneným v KOČASe 2011 veľmi na sláve nepridáva. Všade som sa dočítala poznámku kritikov: „Bola by škoda, ak by tieto práce neuzreli svetlo sveta, aj keď…“, a toto „aj keď“ je nočnou morou každého pisateľa.

Poviedky, ktoré vyšli v zbierke KOČAS 2011 patria medzi najlepší výber tvorby v literárnej súťaži Cena Karla Čapka. Keďže sa do tejto súťaže zapojilo viac ako 100 autorov, niektorí boli o krôčik vpred a víťazné poviedky vyšli v zbierke MLOK 2011. Dvanásť poviedok, ktoré síce neobsadili víťazné priečky, no dokazujú tvorivý talent v písaní fantastickej literatúry, sa nachádzajú v už spomínanej zbierke KOČAS 2011.

Zatiaľ čo v MLOKu sú poviedky delené do kategórií mikropoviedka, krátka poviedka, poviedka a novela, v KOČASe sú chaoticky rozhádzané bez výraznej vnútornej štruktúry tejto zbierky. Vo využití fantázie však MLOK pred KOČASom veľký náskok nemá.

Zbierku otvára kratučká poviedka Petra Plačka Věř si, čemu chceš. Už ste sa stavili v stávke aj o posledné gate, a keď ste ich prehrali zrazu ste sa zobudili nahí na ulici v Bangkoku, kde ste okoloidúcim nerozumeli ani slovo? Verte si, čomu chcete, ale o tomto poviedka Petra Plačka nie je, aj keď ide o hazardnú stávku gentlemanov, v ktorej môžete stratiť viac než gate. Ak neobľubujete africké slnko, vydajte sa po stopách druhej poviedky od Júlie Novákovej, Program Ovidius. Aj v tomto diele možno nájdete gavalierov, no ak sa tak stane, overte si, či nepatria k umelej inteligencii. (Tým nemyslím ľudí, ktorí sa na intelektuálov iba hrajú…)

Bestiální adopce od Tomáša Berka snáď nebude spomienkou na osobný zážitok… Ak vám zvon doteraz pripadal celkom obyčajný, nesmiete prehliadnuť niekoľkostranovú poviedku Rosovské zvony od Dany Ruskovej. U nás doma bola pred časom veľmi nepodarená Rodinná hádka. Alenka Dufková si dala záležať na vykreslení atmosféry, no na konci, žiaľ, stratila svoje čaro. Darth ZiraPrípade zo Zlatej brány využíva prvky detektívky, no príliš skoro sa čitateľ dozvie, že vrahom bol záhradník.

Noční lekníny z pera Evy Jeníčkovej si možno nájdu to správne dievčenské srdce, ktoré by sa nadchlo pre romantiku. Názov poviedky Pak, že to nejde od Pavla Červenku mi počas čítania k celkovému dojmu úplne zapadol.

Daniel Tučka mal jednu poviedku aj medzi víťaznými v zbierke MLOK 2011. Jeho tvorivý talent sa prejavil aj v poviedke Vzteklina, ktorú som prečítala priam besne rýchlo, až som sa zľakla, či som z nej nechytila besnotu, samozrejme v dobrom slova zmysle. Je výrazne o krok vpred v porovnaní s ostatnými dielami v zbierke.

Ďalšou poviedkou v poradí sú Obchodníci s deštěm od Petra Plačka, ktorého prvé dielko otváralo zbierku. Obchodníci s deštěm sú jednoznačne lepšie spracovaným nápadom, dej plynie bez väčších zádrhelov, má zaujímavé zauzlenie, aj keď chvíľami podceňuje čitateľa, keďže sa isté časti dajú predvídať.

Jakub Guman napísal Město za duhou a jeho snaha v tejto zbierke žne úspechy, pretože zaujímavo popracoval na milom príbehu chlapca, ktorý čitateľov chytí za srdce. Nebýt jako ostatní sa snažila Petra Pecharová, a to sa jej aj podarilo. Jej poviedka na konci zbierky je ako titánová čerešnička na torte, ktorá zaklincuje tejto publikácii na stenu nápis: Najlepšie fantasy a sci-fi poviedky z roku 2011.

Čo MLOK nemá a o čo zaujímavejší je KOČAS? V závere zbierky nájdete pár informácií o autoroch, veď možno práve o nich budeme v budúcnosti počuť stále častejšie. Síce sa týchto 12 poviedok nedostalo do MLOKa 2011, patria medzi tie najlepšie poviedky tohto roku.


KOČAS 2011

Antológia poviedok

Zostavila: Jiřina Vorlová

Vydavateľstvo: Straky na vrbě

Väzba: brožovaná

Počet strán: 336

Rozmery: 105×165 mm

Rok vydania: 2011

Jazyk: český

ISBN: 978–80–87364–21–5


17. novembra 2011
Lucia Vričanová