„Prajem krásny večer, vážení diváci. Vitajte pri sledovaní ďalšieho dielu relácie Navarme si exotiku. Som vaša moderátorka Arven Nimrondel, sprievodkyňa kulinárskymi zážitkami. Naším dnešným hosťom je vychýrený trpasličí kuchár a mäsiar samouk, Ulfknut Naporcujto. Vitajte.“
„Servus, pusinka.“
„Ehm. Prepáčte, ale ešte sa nepoznáme natoľko, aby sme prešli do takýchto familiárností.“
„Jak chceš, špicaté ucho, hik!“
„Vy ste opitý?“
„Ja? Neee. Mal som len štyri pivá. Rád varím s pivom. Niekedy ho dokonca aj pridám do jedla. Ha ha!“
„Hm. Prejdime radšej k vareniu. Pán Ulfknut, keďže ste mäsiar samouk, predpokladám, že nám predvediete, ako pripravovať exotické mäso.“
„Veru, veru.“
„Tak nás nenapínajte a prezraďte nám aké.“
„Dneska vám ukážem dvanásť spôsobov, ako pripraviť baziliška!“
„No to je úžasné! Baziliška som ešte nikdy neochutnala. Pustime sa teda do varenia!“
„Kuknite na blondínečku špicatouchú. Nedočkavá jak nevesta pred svadobnou nocou. Daj mi chvíľu, nech sem dotiahnem to hovädo.“
„Už sa neviem dočkať… To je živý bazilišok?!“
„Samozrejme. Mäso musí byť čo najčerstvejšie.“
„Ale až takéto čerstvé? Nie je to nebezpečné?“
„Prd baraní! Baziliškovia sú krotkí ako baránky. Stačí sa mu nekukať do očí. Teraz vezmem… Povedal som nekukať sa do očí, ty… to je chmuľo. Budete potrebovať nového kameramana.“
„Zavolajte niekto liečiteľa a doneste odkameňovaciu indulonu! Pán Ulfknut, čo robíte s tou lyžicou… Bohovia!“
„Tak, problém s očami je vyriešený. Dám ich zatiaľ do chladničky. Neskôr si ich môžeme dať k zmrzline.“
„Pri hviezdach na oblohe! Tá obluda sa pokúša utiecť!“
„Tak to teda nie! Kde mám kladivo?“
„Na toto sa nemôžem dívať.“
„Už môžeš, je hotovo.“
„To je mozog?“
„Veruže je. Veľa toho v gebuli nemal, čo?“
„Dúfam, že ho neplánujete variť.“
„Čo ťa nemá? Také svinstvo by ani pes nežral. Kde je kôš?“
„Za vami.“
„Tak a teraz ho naporciujem.“
„Na zemi?“
„Ak dokážeš túto tonovú sviňu zdvihnúť na pult, tak ho rozsekám tam.“
„Ehm, takže na zemi. Je to vôbec hygienické?“
„Čo znamená hygienické?“
„Bohovia… pán režisér, naozaj tu musím byť? Vážne? Chudák ja. Ehm, pán Ulfknut, čím ho budete porciovať?“
„Ako moja babka vravela: Na poriadnu prácu treba poriadny nástroj. Dedo ju za tú hlášku nenávidel. Ha ha! Ale späť k mäsu. Baziliškovia majú poriadne tvrdé kosti, nehovoriac o tom, že aj ich mäso je tuhé jako… doplňte si sami čo. Obyčajný sekáč by nám nestačil. Našťastie som si priniesol svoju sekeru z thoria. Ako prvé mu useknem zadné stehno. Choď trochu nabok, nech ťa omylom netrafím.“
„Šlo by to bez toho smiechu?“
„Moja zlatá, nie je nič zlé na tom, keď si trpaslík užíva svoju prácu.“
„Ale musí to byť taký maniakálny smiech?“
„Tak stehno je oddelené, šup s ním na pult a tam ho nasekám na falátky.“
„Vy si to naozaj užívate.“
„Hotovo. Pleskneme ich na pekáč a strčíme do trúby.“
„Počkať, a čo príprava?“
„Veď ja som pripravený.“
„Myslím mäso. Žiadna soľ? Korenie alebo bylinky?“
„Baziliškovia žijú na Soľnej pláni. A čo myslíš, že tam žerú? Ich krv je slaná jak oceán. Navyše ich šupiny sú samy o sebe pikantné. Preto rád pracujem s bazilištím mäsom. Je prirodzene nasolené a nakorenené.“
„Úžasné. Škoda len, že baziliškovia sa tak ťažko chytajú.“
„Ale trt! Stačí len dobré lano, šatka na oči a elektrický obušok na dobytok.“
„Isteže, ako inak. Kým sa plátky pečú, čo nám pripravíte ďalšie?“
„Rebierka. Na ne však nemôžem použiť sekeru, lebo by som ich mohol zničiť a boli by plné úlomkov. Ale neboj sa nič, uško jedno špicaté, starý Ulfknut je pripravený na všetko. Priniesol som si ten najlepší nástroj aký v trpasličej kuchyni nájdeš. Motorovú pílu s dobre nabrúsenou mithrilovou reťazou!“
„Pri bohoch!“
„Ak nechceš mať tie fešné šatočky zakrvavené, niekam sa schovaj!“
„Pri splne mesiaca! Ten maniak naozaj pára baziliška motorovou pílou! Čí to bol nápad, pozvať do tejto prestížnej televíznej relácie trpaslíka? Barbari sú to, všetci do jedného! Ach, slnko nado mnou, keby sa pri tom aspoň nesmial!“
„Tak, hotovo. Pozri sa na tie krásne rebrá. Už teraz sa mi na ne zbiehajú slinky. Najprv ich však ponorím do tohto suda s pivom, nech ním poriadne nasiakne. Hmm. Najprv ale ochutnám, či je vôbec dobré. Nebudem ich predsa marinovať v zlom pive. Mňam, mňam. Šmakuje správne. Ale dám si ešte jedno, aby som si bol istý. Tak, rebierka sú naložené, môžeme pokračovať. Počuj, fešanda, poď sem.“
„Nechce sa mi.“
„Nebuď fajnová a hybaj sem. Potrebujem, aby si mi s niečím pomohla.“
„Nebudem to ľutovať, že nie?“
„Ale prosím ťa, čo by si ľutovala. Nastav ruky. Tak, výborne. Chyť tieto črevá. Urobíme z nich klobásky. Daj ich zatiaľ do tamtoho kýbľa, kým ja odseknem chvost. Ale najprv ich umy od tých zvratkov, čo si na ne nakydala. Bazilištie klobásky sú fantastické. Najlepšie sa plnia mletým mäsom z chvosta, pretože to je najjemnejšie. Vieš čím sa najlepšie dochucujú?“
„Chcem to vedieť?“
„Bazilištími semenníkmi. Preto som si dal záležať, aby som priviedol extra plodného samca. Vidíš tie vajčáky? Skoro ako ľudská hlava. Tu máš nožík, odrež mu ich. Ja zatiaľ strčím chvost do mlynčeka. Kam ideš?“
„Nemôžem! Bohovia, ja už nemôžem! Končím! Toto je na mňa jednoducho priveľa!“
„Pri predkoch, to je fajnovka. Spravím to teda sám. Hej, čo je? Čo sa deje? Prečo vypínate kamery? Čo tým myslíte, že je konec? V trúbe mám maso a ani sme sa nedostali k tomu najlepšiemu. Bazilištie pľúca plnené žabacou paštétou. Akože sa k tomu ani nedostaneme? To chcete plytvať masom? Ako to že áno? A ako to, že mi za toto ani nechcete zaplatiť? Mizerní elfskí klamári! No to by som sa pozrel, aby trpaslík nebol vyplatený, čo mu patrí. Ja som ten s motorovou pílou! Hneď vám ukážem dvanásť spôsobov prípravy exotického masa!“
- Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
- Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
- Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
- Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
- Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
- O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
- Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
- Viac v pravidlách súťaže.
- Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
- Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.