Ohnivé pero - jeseň 2024: Ženích

ohnive pero

Za štyrmi horami a piatimi dolinami stálo Zlaté kráľovstvo. Býval v ňom kráľ so svojou dvadsaťročnou dcérou Annou. Jeho žena umrela pred pár rokmi a tak mu s výchovou pomáhali dvorné dámy.

Nažívali si spolu dobre. Jediným problémom bolo, že sa dcéra stále nevydala. Všetok čas venovala tvorbe videí na tiktoku. Ako známa influencerka mala celkom slušnú fanúšikovskú základňu a počet followerov každým dňom pribúdal.

Lenže kráľ túžil po vnúčatách. Nuž sa rozhodol, že dcére nájde ženícha. Snažila sa ho obmäkčiť, aby jej dal viac času. Ale otec bol neoblomný a nechal svoju žiadosť rozhlásiť po celej krajine.

V deň D nastal na kráľovskom dvore nevídaný rozruch. Zišli sa tu princovia, rytieri, bohatieri, hrdinovia i mnoho iných junákov mužského rodu.

Postupne vchádzali do kráľovskej dvorany, aby sa uchádzali o ruku princeznej. Tá sedela odutá v kresle a zamračene nad každým ohŕňala nosom.

Žiadny z pytačov sa jej nepozdával. Jeden bol tučný, ďalší chudý, tretí škaredý, štvrtý plešatý. Na každom našla nejakú chybu. Nezaujal ju Batman ani Superman. Pohŕdla Černokňažníkom, Rumburakom aj Aladinom. Janko Hraško sa jej zdal primalý. Dlhý, Široký, Bystrozraký zase neboli podľa jej gusta. Nepáčil sa jej dokonca ani Pinocchio s dlhým…

Keď odmietla aj posledného potenciálneho ženícha, kráľa prešla trpezlivosť.

„Dám ťa prvému mužovi, ktorý ráno s východom slnka prejde popred bránu!“

Dcéra sa pri tých slovách preľakla.

„Otecko, prosím vás, počkajte ešte aspoň rok!“

„V žiadnom prípade! Iné princezné v tvojom veku sú už dávno vydaté a majú deti!“

„Ale čo moja kariéra? A moji sledovatelia?“

„Také hlúposti ma nezaujímajú!“ odvrkol kráľ. „Čo som povedal, to platí! Zajtra na svitaní sa rozhodne o tvojom osude!“

Anna celú noc preplakala a nezažmúrila oka. Len čo sa začalo brieždiť, zahrkotal pred bránou starý zhrdzavený trabant. Vystúpil z neho vysoký tmavovlasý muž. Na tvári mal masku, ktorá až priveľmi pripomínala ľudskú kožu a dokonale priliehala ku pokožke. Predstavil sa ako Leatherface. Zbrojnoši k nemu ihneď pristúpili a zaviedli ho do dvorany.

Kráľ si ho skúmavo premeriaval. Dotyčný sa mu vôbec nepozdával a zaváhal, či mu svoju jedinú dcéru dať za ženu. Ale sľub je sľub. A čo kráľ raz vysloví, musí aj dodržať.

Anna sa pri pohľade na kreatúru, ktorou mal byť jej nastávajúci, roztriasla od strachu. Keď ju chytil za ruku a viedol k autu, najprv sa bránila a nechcela ísť. Rýchlo však pochopila, že proti jeho sile nič nezmôže. Prestala protestovať a rezignovane sa usadila na prednom sedadle.

Motor vyprdol obrovský kúdol dymu a s hlasným revom sa rozbehol dolu kopcom. Kráľ za nimi ľútostivo hľadel. Prepadli ho výčitky, že dal dcéru takému netvorovi. Vošiel do svojej komnaty a vytočil Supermanovo číslo. Chcel ho totiž požiadať o pomoc.

Anna s cudzincom zatiaľ smerovali na juh. Po celý čas medzi nimi nepadlo ani slovo. Napokon po hodine cesty zastali pred menším honosným domom.

„Vystúp!“ prikázal jej.

Bez slova si vzala kabelku a zastala na prahu svojho nového domova. Muž zatiaľ vybral z kufra auta motorovú pílu a pobral sa za ňou. Vyľakane pozrela na zakrvavenú čepeľ a nasucho preglgla. Len čo vošli dovnútra, zamkol dvere a kľúče schoval vo vrecku nohavíc.

„Sadni si!“

Poslúchla a usadila sa na kovovú stoličku. Nervózne blúdila očami po veľkej priestrannej izbe. Všimla si prikrývky z kože na posteli, gauči a kreslách i kostenú lampu s koženým tienidlom. Poličky na stenách sa prehýbali pod množstvom podivných predmetov. Boli tu náhrdelníky zo zubov i z prstov, zapletené vrkoče vlasov, kusy kostí rôznej veľkosti aj dĺžky. Na stole trónila ľudská lebka bez vrchnej časti, slúžiaca ako stojan na servítky. Najhorší zo všetkého bol zvláštny kyslastý pach, z ktorého sa Anne dvíhal žalúdok.

Muž si cez seba prehodil dlhú ušpinenú zásteru a podišiel k svojej obeti.

„Mám ešte nejakú prácu dolu v pivnici. Neopováž sa ma tam vyrušovať, rozumieš? Až skončím, budem sa venovať tebe.“

Uškrnul sa a v očiach sa mu šialene zablyslo.

„Dom je z titánu a na oknách sú mreže, takže von sa nedostaneš! Uvar mi radšej polievku, kým sa vrátim. Prísady nájdeš tu.“

Otvoril chladničku a Anne sa naskytol odpudzujúci pohľad. Vo veľkých pohároch sa tam kopili ľudské jazyky, oči, uši, nosy a ďalšie časti ľudských tiel. Znovu sa jej zdvihol žalúdok a zhnusene odvrátila zrak.

Muž sa nad jej reakciou schuti zasmial. Vzápätí sa zvrtol na päte a odišiel. Anna čakala iba na to. Vybrala z kabelky mobil, aby zavolala otcovi. Po prvom zvonení sa však spojenie prerušilo a na displeji zasvietilo oznámenie: Batéria vybitá. A nabíjačka zostala doma. Princezná sa rozplakala od zúfalstva.

„Neplač! Prišiel som ťa zachrániť!“

Obzrela sa a zbadala Supermana.

„Ako si sa sem dostal?“

„Sledoval som vaše auto a keď ste vchádzali dnu, prekĺzol som cez dvere. Nevšimli ste si ma, pretože som veľmi rýchly.“

„Dostaň ma odtiaľto! Pomôž mi!“

„Veď preto som tu! Volal som aj s tvojím otcom. Je na ceste sem.“

„Takže počkáme na neho?“

„Nie! Zvládnem to sám! Dvere však neotvorím. Sú priťažké. Okná sú zamrežované a iný východ tu nie je. Jedinou možnosťou je vziať tvojmu väzniteľovi kľúče.“

Chvíľu sa radili o ďalšom postupe. Napokon Anna zišla za mužom do pivnice, aby ho vylákala hore do izby. Zbadala ho stáť s nožom v ruke pri dlhom kovovom stole, na ktorom ležalo vypitvané ľudské telo. Zo stropu viseli ďalšie dve telá bez hláv – zmrzačené a odraté z kože. Podlaha bola znečistená rozhádzanými vnútornosťami a krvavými škvrnami. Dievčinu zaplavila nevoľnosť a namáhavo vydýchla.

Až vtedy si ju muž všimol.

„Čo tu robíš? Nepovedal som ti, že sem nemáš chodiť?“

Dlhými krokmi sa hnal priamo k nej. Preľakla sa a roztrasene vystupovala po schodoch tak rýchlo, ako len vládala. Na poslednom schode ju však schmatol za členok a ostrú čepeľ jej zabodol do stehna. Vykríkla od bolesti a sťažka padla na zem.

„Pusť ju!“ zvolal Superman a zasadil mu úder do tváre. Muž sa zatackal, ale podarilo sa mu udržať rovnováhu. Zúrivo zazrel na protivníka a vbehol do izby ako divé zviera.

„Veď ja ti ukážem!“

Vybral z vrecka kryptonit, čím oslabil Supermanovu silu. Zahnal ho do kúta a motorovou pílou mu neľútostne odrezal hlavu. S buchotom dopadla na podlahu a skotúľala sa k nohám vystrašenej Anny. Netvor bojovne zareval a namieril si to priamo k nej. Princezná sa už lúčila so životom, keď sa zrazu stalo čosi neočakávané. Pod mužom sa podlomili kolená a padol na chrbát ako hnilá hruška. Šmykol sa na banánovej šupke, ktorú tam deň predtým odhodil.

Čepeľ píly sa mu v rukách otočila naopak a zasiahla ho do brucha. Vrčala v ňom dovtedy, kým mu nerozpárala všetky vnútornosti. Potom všetko stíchlo. Anna meravo hľadela na červenú mláku okolo jeho tela. Prekonala však nevoľnosť a vybrala z vrecka jeho nohavíc kľúče. Chcela sa dostať k autu a zmiznúť odtiaľ preč.

Krívajúc podišla k dverám a odomkla. Von zahrmelo a z pochmúrnej oblohy vyšľahol blesk. Spoza stromu sa vynorila akási postava v čiernom plášti a rýchlymi skokmi sa približovala. Anna vbehla späť do izby, no zavrieť za sebou nestihla. Neznámy ju zdrapil za plece a obrátil k sebe. Hľadela do tváre samotnému Draculovi.

„Zacítil som krv svojho brata! Kde je?“

Vtom si všimol na zemi jeho bezvládne telo. Oči mu hrozivo potemneli.

„Ty mrcha! Ty si ho zabila!“

Mocnými ramenami ju pritiahol k sebe a v tichu sa rozplynul jej bolestný výkrik.

O pár minút neskôr dofrčalo k domu päť zlatých áut s kráľom a zbrojnošmi. Našli však iba veľkú kopu čerstvo nahrnutej zeminy, pripomínajúcu hrob. Vedľa nehybne ležala princezná s krvavými zárezmi po ostrých tesákoch na krku.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

14. októbra
Jana Ostrihoňová