Recenzia – Joker: Svět (komiks)

Joker Svět

Ochutná gothamský princ zločinu české pivo?


Tri roky po Batmanovi: Svět sa na náš trh dostáva komiksová kniha s rovnakým konceptom, zato s iným pánom v titulnej úlohe. Napovedali by sme vám, že má zelené vlasy, prudko nákazlivý smiech a jedna mladá slečna ho zvykne prezývať koblížek (ehm, pampúšik?). Lež pri pohľade na názov by to zrejme bola strata času.

Mimochodom, obaja páni, ako Batman, tak záporák, ktorý ho definuje – Joker, si cestu po Európe už v minulosti vyskúšali v komikse Batman: Evropa a zjavne sa im zapáčila. Bolo to ale pre nich možno príliš zdĺhavé, a tak v komiksoch Batman: Svět a Joker: Svět siahli po (komiksových) poviedkach.

Veru tak. Slávny klaun gothamskej zločineckej scény sa nám veselo rozcestoval po svete. S roztopašne psychopatickým úsmevom na perách navštívi Španielsko, taliansku Bolognu, Nemecko, Brazíliu… Dokonca Mexiko. O Turecku a Českej republike nehovoriac. Nechýba jeho domovská krajina USA. Vďaka tomuto komiksu máme jedinečnú príležitosť spoznať prácu desiatok svetových umelcov (scenár, ilustrácie, autori obálok, lettering), s ktorými by sme sa za bežných okolností možno nikdy nestretli.

Ako Batman: Svět, tak ani Joker: Svět žiaľ nie je výnimočný scenármi. Nejeden raz pôsobia dojmom, že tvorcovia proste len narýchlo potrebovali „niečo“ napísať, aby čím skôr mohol vzniknúť jokerovský komiks z ich rodnej krajiny. Je to v podstate komiksová zbierka poviedok. Každá je o niečom inom a odohráva sa v inom meste, neraz i na odlišnom kontinente a sem-tam dokonca i v inom storočí. V tomto smere máme záruku v tom, že sa nestihneme nudiť: akonáhle by nám aj nevyhovoval príbeh A, zrejme nás za červený šašovský nos chytí príbeh B. Joker: Svět je pestrá záležitosť, ktorá sa nebojí experimentovať.

No určite mohla viac. Scenáre občas pôsobia príliš pohodlným dojmom, akoby sa ich autori ani nesnažili čitateľov prekvapiť. Skôr im len na prvú dobrú ponúkajú to, čo čitatelia čakajú. Lenže vtip je v tom, že toto čitatelia v skutočnosti nečakajú. Čitatelia sa radi nechajú milo prekvapiť a príjemne zaskočiť.

Ďalší problém je v samotnom antagonistovi. Harlekýn hrôzy je určite jeden z najslávnejších Batmanových protivníkov. Ak nie najslávnejší. Prvý raz sa na scéne zjavil už na začiatku štyridsiatych rokov dvadsiateho storočia. Tomu sa povie pekelná výdrž. Odvtedy k nemu rôzni scenáristi zvolili diametrálne odlišné prístupy. Azda najobľúbenejší je však ten, keď je tajomnou figúrou, o ktorej minulosti nič nevieme. Niektoré závery a teórie môžeme len odhadovať a hádať. Rovnako dobre, ako môžeme uhádnuť, prečo sa z neho stalo to, čo sa stalo, sa však môžeme aj kruto mýliť. Pravda môže byť, ako to už v živote zvykne chodiť, úplne iná.

Jednoducho, na majstrovi v chechote je skvelá záhadnosť. Tou ale už z princípu nemôže disponovať komiks nazvaný Joker: Svět. Joker tu vo väčšine z „poviedok“ vystupuje samozrejme v hlavnej úlohe, česť výnimkám (Batman tu má len občasné cameo). Toto prirodzene nemusí vyhovovať fanúšikom, pre ktorých je najlepší Joker tajuplný Joker. Čiže áno, zásadný problém tohto komiksu je paradoxne v jeho existencii.

Akonáhle vám tento „detail“ prestane vadiť, užijete si to. Čaká vás dobrá, zľahka nadpriemerná jazda. Nie je to komiks roka, ale minimálne vďaka tomu, že zavítame do trinástich krajín, máme dočinenia s komiksom rôznorodým, pestrým a rozšafným. Cenu za originalitu by si každopádne zaslúžila skôr turecká „pobočka“ (dej je umiestnený do Istanbulu 19. storočia), japonská (Batman konečne ako čierno-biela manga!) a talianska (nezvyklo politicky zafarbená).

Kresba každopádne víťazí nad obsahom. Mnohí budú kontrovať, že na takom malom priestore (niektoré z „poviedok“ nemajú ani sedem strán) sa predsa nemôže podariť vystavať pútavý príbeh. A čo by sa nemohlo? Naopak, presný opak je pravdou. Z histórie poznáme stovky prípadov, keď sa párstranová poviedka stala stokrát lepšou než tisícstranový román nezvládnutý od prvej vety. Vyhovárať sa na nedostatok priestoru skrátka majú právo len netalentovaní spisovatelia a scenáristi, ktorí nevedia povedať komplikované veci jednoducho.

Forma je viac než len reprezentatívna. Tvrdá väzba s prebalom, na obale sa nachádza iný obrázok, než na prebale. Nechýba kvalitný papier, každý z príbehov uvádzajú medailóniky autorov a pravdaže kostru knihy tvorí trinásť komiksov. Každý je iný: príbehom, vyznením, azda i žánrom. Určite výtvarným štýlom. Niekoho zaujme spoľahlivý Jason Fabok s americkou kapitolou sviežo umiestnenou do snehovej víchrice, iného možno skôr extravagantne excentrický Mexičan Oscar Pinto. Výtvarná práca Brazílčana Tainana Rochau niekomu akiste pripomenie psychedelickú kultovku Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě famózne neovládateľného Davida McKeana.

Pre našinca je pochopiteľne zaujímavá česká kapitola z pera Štěpána Kopřivu a štetca Michala Suchánka (nie toho od Richarda Genzera). Páni spolu robili už český príspevok do Batman: Svět. Určite je ohromujúcim úspechom, že z krajín celého sveta sa do takého úzkeho výberu prebojovali aj naši českí bratia. Žiaľ, Slováci podľa očakávaní zostali mimo hru. Pritom práve u nás má koncept dvorného šaša, na ktorého si netrúfne ani sám pán kráľ, silnú tradíciu v histórii, v rozprávkach aj v bežnom živote…

Joker: Svět zaostáva v scenáristickej práci, ale o to náruživejšie víťazí vo vizuálnej. Záleží na každom z vás, čo uprednostňujete. Komiks sa líši nielen kresbou, ale aj spôsobmi, akými je predstavený Joker v jednotlivých príbehoch. Niekedy je to tajomný muž v úzadí (to funguje), dakedy ako komická postava (asi som staromódny, ale to nefunguje vôbec) a inokedy ako mrazivá, nepredvídateľná kreatúra (zrejme som konzervatívny, ale táto poloha mu sekne najviac, žiaľ v knihe je zastúpená v menšom počte, prevládajú zvyšné dve).

Hodnotenie: 70 %

Komiks Joker: Svět si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Joker: Svět (orig.: Joker: The World)
Autor: Geoff Johns, Štěpán Kopřiva, Satoši Miyagawa, Felipe Castilho a ďalší.
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2024
Ilustrácie: Jason Fabok, Michal Suchánek, Jacek Michalski, David Rubín a ďalší.
Jazyk: český
Preklad: Ľudovít Plata
Počet strán: 184
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–644–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


dnes
Ivan Kučera
Zdroj informácií