Recenzia – Kristína Haidingerová: Očistec

Očistec

S tvorbou Kristíny Haidingerovej sa stretávame už dlhšie. Je to známa autorka hororov, editorka zborníkov poviedok či hororovej poézie a sama poéziu píše a svoje knihy obohacuje o vlastné ilustrácie. Súborná kniha Očistec, ktorá vyšla len nedávno, zlučuje jej staršie knihy Ti nepohřbení a Děti Raumy s novou knihou, ktorá príbeh o tajomných Violetoch, hlavných postavách týchto románov, ukončuje. Vráťme sa teda späť v čase a nechajme sa strhnúť krvilačným príbehom.


Kniha 1: Ti nepohřbení

Segethovci žijú v prístave Rauma. Rodina sa neustále sťahuje z miesta na miesto, podľa toho, čo matka, chorá a čudná žena, zavelí. V Raume sú už dva roky a najstarší syn tu chce zostať a oženiť sa s krásnou sestrou svojho najlepšieho priateľa. Konečne normálne žije. Vo dne pracuje a po nociach sa zabáva. No radosť trvá krátko. Matka je zase nepokojná, takže sa rodina chystá na ďalšie sťahovanie. No než to stihnú spraviť, do životov im vtrhnú hriechy psychopatickej matky. Deti v mestečku zomierajú a vzápätí vstávajú z hrobov, šíri sa panika. Zmizne aj malý synček Segethovcov. Ich starší syn sa sám pri hľadaní brata dostáva do divného väzenia. Čakajú ho muky. Tie sú o to väčšie, že jedným z trýzniteľov je jeho milenka. Všetko, čo sa stalo, má na svedomí tajomná žena Marína. Tá spraví zo svojich obetí čosi, čo sa volá Violet. Upíra plného fialovej tekutiny, odsúdeného k temnote. Keď sa obom bratom podarí ujsť, existencia staršieho sa scvrkne na pátranie po informáciách, ktoré by mu pomohli Marínu zničiť. Ale jej poskokovia sú mu v pätách. Unikne na ďalekom severe? Nájde rieku medzi svetmi?

V snahe zbaviť sa prekliatia Segeth uteká na sever. Pátra po informáciách, hocakej legende vysvetľujúcej fungovanie záhadnej modrej hmoty – plazmantu. Kde objaví bájnu Rieku medzi svetmi? Čo sa stalo s jeho violetskou milenkou?

Marína s nohsledmi sú mu po celú dobu v pätách. Dokáže im utiecť? Ochráni brata a niekoľko osôb, ktoré sa pre neho stanú v priebehu času stráveného na úteku blízkymi?


Kniha 2: Děti Raumy

Krásna Violetka sa už štyristo rokov nenápadne stará o potomkov mladšieho syna rodiny Segeth. Postupne sa prispôsobila meniacim sa stáročiam a dokázala z každej doby vyťažiť to najlepšie. Nikdy neprestala pátrať po staršom z bratov. Stále dúfa, že sa stretnú. Nakoniec jej šťastena praje a Segetha nájde. Po zvláštnej procedúre je dokonca schopný ísť medzi ľudí a zoznámiť sa s rodinou. Učí sa moderný jazyk, spoznáva technické vymoženosti a extra mu učaruje auto. On aj jeho dobrodinka si uvedomujú, že tajomstvo, akými bytosťami sú, sa raz musí prevaliť. Aká bude reakcia ich najbližších?

Objavilo sa nové nebezpečenstvo. Bytosť, o ktorej nikto nič nevie. Bola stvorená nechtiac, ešte počas besnenia, ktoré sa pred stáročiami rozpútalo v Raume. Ten tvor je mimoriadne bezohľadný, mocný a dokáže ovládnuť masy ľudí. Nehľadí na to, koľkí zomrú. Ide mu o jediné, získať plazmant. Kým obyvatelia bojujú s neznámou infekciou, Segeth a Violetka sa snažia zničiť beštiu. Tá už napáchala nesmierne škody. Prežije svet jej besnenie?


Kniha 3: Violeti

Znovu oživený Segeth hľadá beštiu, ktorá spôsobila v celom Fínsku hotovú apokalypsu. Krajina sa ocitla v medzinárodnej izolácii, ľudia zomierajú, mestá aj lesy sú v plameňoch. Medzi ruinami budov sa túla armáda, aj pomerne radikálne novovzniknuté jednotky Nového Fínska. Medzi týmto všetkým sú obyčajní ľudia, ktorí sa snažia ujsť do bezpečia. Existuje však ešte vôbec bezpečie? Skrývajú sa, putujú, prežívajú zo dňa na deň. Nevedia, čo sa deje a prečo. Nepoznajú nepriateľa. Všetci však podvedome mieria na jedno a to isté miesto.

Violet putuje, hľadá pôvodcu katastrofy. Spoločnosť mu robí mladík, ktorému pri záchrane jeho života odovzdal aj moc plazmantu. Odvtedy sú ich mysle spojené. Vystopuje ako prvá beštia Violeta alebo on ju? Do hry vstupujú ďalší hráči so svojimi vlastnými záujmami. Niektorí bažia po moci, iní sa pokúšajú prežiť, ďalší hľadajú stratené dieťa. Nakoniec sa svetu ukáže prastará a mocná entita stojaca za plazmantom. Vzoprieť sa jej a zničiť ju si vyžiada veľa námahy. Čas totiž, hrá proti Violetovi. Cesty všetkých aktérov sa pretnú v jediný deň. Presne v ten deň sa rozhodne o bytí či nebytí ľudstva aj Violetov.


Plazmant, krv, polárna žiara a pomsta

Očistec sa teda skladá z troch samostatných kníh, ktoré rozoberajú život a osudy Violetov. Violeti sú bytosti stvorené zvláštnou hmotou plazmantom a živia sa krvou. Plazmant v ich krvi spôsobuje, že síce nie sú nesmrteľní, no za priaznivých okolností môžu žiť večne. Autorka Kristína Haidingerová sa rozhodla, že nepodľahne trendu posledných rokov a nestvorí postavy s výzorom príťažlivých sexošov a sexíc s trblietavou pokožkou a dobrým srdcom. Vrátila ich tam, odkiaľ vzišli, do zeme. Sú to krvilačné tvory, s rozsiahlymi a nebezpečnými schopnosťami, ktorým by ste sa radšej vyhli. No nie všetci. Niektorí si napriek moci, ktorú majú, zachovali zvyšky ľudského rozumu a svedomia. Bojujú s violetskou podstatou a snažia sa chrániť spoločnosť pred beštiami spomedzi seba tak, že ich zbavia existencie.

Autorka sa s postavami nemazná. Takmer každá z nich si prešla alebo prechádza peklom. Počas života, premeny alebo po premene na Violeta. U mnohých to prebudilo nenávisť k svetu, ľuďom, k ich stvoriteľovi či navzájom jeden k druhému. Premena v nich potlačila ľudskosť, súcit či schopnosť milovať, a im to vyhovuje. Ide im o vlastné potreby, plány a ciele.

S postavami prežijete samotu, trýzeň aj beznádej. Uvedomujú si, že sú iní a rozhodli sa, že nenapáchajú viac škody, než musia, ak chcú udržať svojich blízkych v bezpečí. Často musia siahnuť na dno síl, aby si zachovali zvyšky ľudskosti a spravili to, čo treba. Nech už je cena, ktorú budú musieť zaplatiť, akákoľvek. Stále sa pokúšajú nájsť spôsob, ktorým by sa mohli svojho prekliatia zbaviť.

S každou z kníh čitateľ prejde kus sveta. Od Čiech, cez Rusko, Švédsko, Fínsko až po USA a pár ďalších krajín. Autorka sa snažila realisticky priblížiť odlišný životný štýl v rôznych dobách, pretože dej sa začína odvíjať v roku 1640 a končí sa v súčasnosti.

Priama dejová línia je obohatená aj o retrospektívy. Vďaka nim čitateľ pochopí dôležité momenty, s ktorými sa v knihách stretol, no neboli bližšie vysvetlené. Odhaľujú minulosť aktérov, čo zase pomáha pochopiť ich neskoršie myslenie a konanie. Samotný dej je delený podľa postáv, vďaka čomu plynule sledujeme osudy Segetha a niektorých iných, ktorí mali významnejší vplyv na životy hlavných protagonistov. Životy všetkých sa v istom okamihu stretnú, aby sa neskôr znovu vybrali vlastnou cestou.

Každý milovník upírov a im podobných bytostí, nájde v Očistci to, po čom prahne. Des, takmer apokalyptické scény, krv, vášeň, nenávisť aj tajomstvá. Čitateľov upúta aj grafické vyhotovenie románu. Prebal na prvý pohľad upúta svojou jednoduchosťou. Skvelý bol výber typu písma a fialová farba prebalu priamo odkazuje na plazmant, látku aj bytosť, ktorá ju na Zem priniesla, a po celý čas, ako sivá eminencia, stojí za príbehom. Vo vnútri nájdete aj krásne ilustrácie, ktorých autorkou je multitalentovaná Kristína Haidingerová.


Romány, ktoré nebudete chcieť odložiť

Ti nepohřbení aj Děti Raumy sú rozprávaním o upíroch. Po románoch typu Twilight je príjemným osviežením čítať opäť o krvilačných nebezpečných tvoroch, u ktorých, až na pár výnimiek, nenájdete zľutovanie. Sú to beštie. Boli nútené prežiť strašné veci, a tie z nich stvorili to, čím sú.

Rozprávanie vás zavedie na osamelé miesta, budete prespávať v prázdnych chatách, priam fyzicky prežijete pocit opustenosti, odtrhnutia od všetkého, čo vám kedysi bolo blízke. Beznádej a roje komárov sa stanú vašimi priateľmi. Prejdete dlhú cestu. Siahnete na dno svojich síl a na pokraji fyzického zrútenia sa budete už len mechanicky brodiť hlbokým snehom, ukrývať sa a kochať krásou krajiny tisícich jazier. Začnete sa modliť, aby ste nezošaleli v divokých severských lesoch zo samoty, nekonečnejšej než všetky polárne noci dokopy. Avšak neprestanete utekať. Pred svedomím aj sebou samým. Neustále hľadáte bájnu Rieku spájajúcu svety, do ktorej sa túžite ponoriť pre pokoj vlastnej utrápenej duše. Sneží… Na tvár vám sadajú vločky snehu, ľadový vzduch páli v pľúcach a vy už nevládzete. Vzdávate sa. Práve vtedy ju zbadáte, tú nadpozemsky krásnu žiaru. Ešte musíte prejsť posledný meter a konečne sa oslobodíte od života plného utrpenia. Nájdete na ten krok – dva odvahu?

Hodnotenie: 90 %

Knihu Očistec si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Očistec
Žáner: horor, fantasy
Autorka: Kristína Haidingerová
Vydavateľstvo: Martin Štefko: Golden Dog
Rok vydania: 2024
Jazyk: český
Počet strán: 738
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–88635–54–3


Súvisiaci link

Recenzia – Kristína Haidingerová: Ti nepohřbení & Děti Raumy


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


4. septembra
Ena
Zdroj informácií