Recenzia – Tom Gottwald: Polibek Choroby

Polibek Choroby

Stalo sa to v roku 1908. Na Sibíri sa objavilo záhadné ochorenie. Dokázalo nevídanou rýchlosťou vyhladiť celé osady a jeho obetí neustále pribúdalo. Báťuška cár Mikuláš sa rozhodol poslať mňa, Michaila Gerasimova, renomovaného odborníka na neznáme choroby a ich liečbu, na Sibír. Mal som so sebou tím ľudí. Odborníkov, ochrankárov, kuchárky aj obyčajných posluhovačov. No vrátil som sa iba ja. Vlastne vrátili sme sa dvaja…


Báťuška cár a Sibír

Ja, doktor Michail Gerasimov, som pátral po pôvode tejto neznámej infekcie a hľadal liek. Odchádzali sme plní elánu a optimizmu. To, čo nás však na Sibíri čakalo, sme nepredvídali. Dediny plné mŕtvych a prazvláštne chýry v nás, hoci sme boli vzdelaní ľudia, vzbudzovali obavy. Prešli sme kus cesty, no nenarazili sme na nič, čo by nám dalo aspoň nejakú odpoveď. Stále sme netušili, kde nákaza vznikla, mechanizmus jej šírenia, inkubačnú dobu, čím ju zastaviť. Náš život sa scvrkol na cestovanie, táborenie, vybaľovanie a balenie.

Ja som sa prvýkrát zaľúbil. Naďa bola naša kuchárka a zdalo sa, že moje city opätuje. Netušil som, ako veľmi ma tento vzťah ovplyvní. Naďa totiž otehotnela.

Poznali sme iba reči, čo sa šírili od dediny k dedine. Vraj Choroba bozkáva svoje obete, tie potom prejdú kus cesty, aby nákazu rozšírili. Neskôr sme pochopili. Bolo to v deň, keď do nášho tábora prišiel nakazený muž. Bol poznačený fľakmi, ktorých tvar pripomínal bozky, a nikto ho nedokázal zastaviť. Nikto a nič. Tak sa nákaza dostala aj k nám. Zatvorený vo svojom voze a v provizórnom laboratóriu som skúmal krv chorého. No tábor si medzitým žil a umieral svojím vlastným tempom.


Petrohrad a vyšetrovanie

Vrátil som sa. Som totiž jediný, kto besnenie tajomnej infekcie prežil. Vlastne… nevrátil som sa sám. Je so mnou Naďa, no vyšetrovatelia o tom nesmú vedieť. Je poznačená bozkami a ja sa musím dostať do Cárskej akadémie vied, aby som našiel niečo, čo Naďu tých fľakov zbaví. Neprejavuje známky nákazy, no kto by mi veril, že je zdravá? Dochádzam na výsluchy. Ja sám však neviem, čo som v skutočnosti prežil. Čo sa to na Sibíri stalo? Viem len, že Choroba je skutočná, že existuje. Až neskoro prídem na to, že Chorobu poznám lepšie, než si myslím. Koľkí zaplatia životom, než si tento fakt uvedomím?


Sci-fi z minulosti

Román je autorovou prvotinou, no vynikajúco napísanou. Príbeh je pútavý a hoci sa odohráva na začiatku dvadsiateho storočia, v tých časoch v pomerne zaostalom Rusku, do deja vtiahne takmer okamžite. Prvá polovica je skôr fantasy. Zúčastňujeme sa vyšetrovania doktora Gerasimova, jediného preživšieho z tímu, ktorý mal odhaliť zdroj neznámej nákazy vinnej za smrť tisícok obyvateľov Sibíri. Spoznávame políciu, jej fungovanie, metódy. Postupne sa pred nami odhaľujú aj udalosti odohrávajúce sa priamo počas putovania výpravy naprieč sibírskou krajinou.

Autor si na vyrozprávanie udalostí priamo zo Sibíri zvolil ďalšiu dejovú líniu, ktorú tvoria zápisky z denníka doktora Gerasimova. Je to veľmi intímna spoveď o udalostiach a jeho osobných vnútorných pocitoch a myšlienkach. Prekvapivo zahŕňajú aj jeho súkromný vzťah s Naďou a podrobný opis všetkého, čo nasledovalo po príchode nakazeného muža do tábora.

Celý príbeh je dynamický a akčný. Aj keď nečítate priamo akčné kapitoly, už len samotné myšlienky postáv dokážu čitateľa zneistiť a vytvoriť napätie a očakávanie, ako bude rozprávanie pokračovať.

Možno prekvapivým bude prechod od fantasy k sci-fi, ktorým je vysvetlenie udalostí, čo viedli k nákaze a pôvod samotnej Choroby. Tom Gottwald dal do protikladu vymoženosti techniky a medicíny začiatku 20. storočia s vyspelou technikou, ktorá tvorí aj zaujímavé vysvetlenie Tunguzského meteoritu.

Čitateľ určite ocení snahu autora byť autentický a poskytnúť množstvo odborných medicínskych aj technických informácií, ktoré sa k času, keď sa román odohráva, viažu. Aj vďaka nim veríte, že Gerasimov je lekár a vedci z akadémie sú skutoční vedci.

Ak ste niekedy študovali históriu alebo mali možnosť čítať ruské knihy, zatlieskate vynikajúco stvárneným charakterom s typicky ruským myslením, nedostatkami či zlozvykmi. Rovnako atmosféra Ruska tej doby na vás doľahne ako ťažká ruka trestajúceho otca… Polibek Choroby je prekvapivo skvelý debut. Môžeme sa tešiť na príbehy, ktoré Tom Gottwald v budúcnosti ešte napíše.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Polibek Choroby si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Polibek Choroby
Žáner: sci-fi, fantasy
Autor: Tom Gottwald
Vydavateľstvo: Martin Štefko – Golden Dog
Rok vydania: 2023
Počet strán: 252
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88635–18–5


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


15. októbra
Ena
Zdroj informácií