Som číslo štyri

Som číslo štyri

Namiesto röntgenového pohľadu vám zabliká do očí! Rukami!

James Frey a Jobie Hughes sa šikovne skryli pod pseudonym Pittacus Lore a pustili sa do young adult príbehu so sci-fi prvkami. Nerátali však s jedným detailom: wikipedia vie jednoducho všetko a to dokonca pozná i nositeľov tohto autorského mena! Pokiaľ máte radi Smallville a bavia vás podobné dobrodružstvá ako tie, ktoré prežil Clark Kent, niet dôvodu, aby sa vás báli. Ak vám však hovorí niečo pojem ‚kvalitná súčasná literatúra‘, neujdú pred vami dostatočne ďaleko.

John Smith je nie celkom obyčajný tínedžer. Pochádza z planéty Lorien, ktorú v minulosti napadli Mogadoránci. Táto ohyzdná rasa zničila všetok život, deviati však stihli ujsť. Prví traja sú už mŕtvi. John Smith má tú smolu, že je číslo štyri. Lov sa začína!

Klišé je nahradené iným klišé. Pätnásťročný chlapec, ktorý má vopred predpísaný osud hrdinu, nie je nič nového pod slnkom. Videli sme to už v mnohých knihách či filmoch a zrejme ide o moderný charakter vo všeobecnosti. Planéta, na ktorej už nebol možný život, pretože ju zničila iná rasa – aj to sme už mali možnosť vidieť toľkokrát. A čerešnička na šľahačke: neuveriteľné schopnosti, ktoré si my ľudia ani len nedokážeme predstaviť. Samotný dej je obyčajný, nezáživný, i keď možno vhodný na uvoľnenie po stresovom období.

Povzniesť sa nad príbeh, ktorý bol už povedaný toľkokrát predtým, len s menšími obmenami, by bolo omnoho ľahšie pokiaľ… by sme mali možnosť stretnutia so silnými charaktermi. Snažíte sa ten charakter objaviť v Johnovi Smithovi? Alebo snáď v jeho priateľke Sarah? Bude to veľmi ťažké. Dokonca ani čudák Sam tento dojem nezmení. Možno nevlastný Johnov otec je postavou, ktorá stojí za zmienku. Ale jeden proti trom je málo. Pridajte si ešte Brada, ktorý prešiel doslova zázračnou premenou z grázla na hrdinu – POZOR! – zo strany na stranu.

Knihu ako celok zachraňuje len akčný koniec, ktorý vyrazí dych. Vaše sympatie si určite získa i chlpatý Bernie Kosar. Samotné myšlienky sa však v knihe strácajú medzi množstvom nepodstatných vecí. Postavy, ktoré nestoja ani za deravý groš. Mnohokrát obmieľaný príbeh, ktorý ničím neprekvapí. Chýba už len kryptonit a k tomu veľké S na hrudi.

Kniha sa číta ľahko, dialógy sú typickým odrazom ľahkého slovníka dnešných tínedžerov, nepotrebujete dlho premýšľať nad tým, o čom vlastne kniha je… všetko však ubíja jednoliate klišé, ktoré srší z každej strany. Pokiaľ hľadáte ľahké čítanie s prvkami sci-fi, od ktorého nič prevratné nečakáte – Som číslo štyri je pre vás tou pravou voľbou. Ak túžite po štipke napätia a máte záujem o niečo vážnejšie, čo si zaslúži vašu pozornosť – knihu zďaleka obíďte.


Som číslo štyri

Autor: Pittacus Lore

Preklad: Patrick Frank

Vydavateľ: Ikar

Rok vydania: 2011

Väzba: tvrdá

Rozmery: 145×227 mm

Počet strán: 312

Hodnotenie: 60%


12. apríla 2011
Simona Burčíková