Černá legie

Cook, Glen

Pred nedávnom som prehlásil, že najlepšou dark fantasy, akú som kedy čítal, je Zabíječ trolů (Polaris – 8/10). Dnes sa môj rebríček zmenil. Na čelo sa prepracovala Černá legie – pretože je temnejšia, napínavejšia, akčnejšia a hlavný hrdina je Phil Marlowe ako vyšitý…

Upútavka na obálke uvádza, že Černá legie je rozprávaná štýlom Raymonda Chandlera – majstra detektívky americkej drsnej školy. Je to pravda. Príbeh je rozprávaný z pohľadu prvej osoby (lekára légie Felčara) a s rovnakým lakonickým a cynickým pohľadom na svet ako má Chandlerov Marlowe. Keď Felčar niečo okomentuje (napríklad vypálenie nepriateľskej dediny), tak neviete, či máte plakať od hrôzy alebo sa smiať nad jeho prejavom. A jeho „parťáci“ nie sú o nič lepší… citujem: „Kdybych dokázal vylepšovat dílo přírody, uvrhl bych na tebe kletbu hlouposti!“ Zábavné!

Čierny humor však nie je jedinou temnou vecou v románe. Atmosféra je veľmi podobná svetlu dohasínajúcej sviečky v krypte o polnoci. Légia sa pod vplyvom okolností upísala do služieb nového pána – a ten nevyzerá byť na strane dobra. Čarodejníci ako Oběšenec, Lovec duší, Vichřice či Kostižer a Bezejmenný by však ani vo vás nevzbudili dôveru. Légia sa však zaviazala zmluvou a česť je nadovšetko…

Felčar, lekár a zároveň kronikár Čiernej légie sa navyše zamiluje podivnou láskou do vládkyne čarodejníkov – a pohromy na seba nedajú dlho čakať. Intrigy a priamy boj, stratégia a taktika, zrada a pomsta. Jednotlivé epizódy sú pospájané ako zrnká ruženca na krku sto rokov mŕtveho opáta – atmosféra sa stupňuje a postavy sa vyvíjajú – nezriedka je však krokom dopredu smrť. Dej je plný napätia, záhad, akcie – Glen Cook napísal Černou legii s prehľadom a znalosťou dobrého príbehu.

Černá legie je však iba prvou knihou – z trilógie – príbeh sa preto nekončí. Nemusíte sa však obávať – dej je aj v jednej knihe pomerne uzavretý a na druhej strane – vydavateľstvo Brokilon sľúbilo vydať aj zvyšné dva diely v tomto roku. Teším sa, tak ako som sa na pokračovanie knihy už dávno netešil – Černá legie ma dostala!

Obálka je sympatická a k veci, preklepy som si nevšimol – jediné, čo mi trochu zarezalo do očí, bolo nadmerné používanie krátkych, jednoduchých viet. Originál som nečítal, nemôžem posúdiť, do akej miery je to záležitosť autora a do akej prekladateľa, no občas by nezaškodilo spojiť dve trojslovné vety do súvetia. Ale to je len poznámka na okraj – keď sa začítate, tak vám to prestane vadiť… a začítate sa veľmi rýchlo :)

Ak máte po krk kladných hrdinov a ráno sa budíte s blatom a ihličím v posteli – potom je Černá legie to pravé čítanie pre vás. Vynikajúca atmosféra a suchý čierny humor – môžete si na Vianoce želať niečo lepšie???


7. novembra 2000
Rastislav Weber