Čítadlo

Chandler A. Bertram : Podporučík John Grimes 2 - Studna duší

Chandlerov hrdina poručík John Grimes je prototypom námorníka. Sám o sebe tvrdí, že je slušný navigátor a viac než len priemerný zbraňový dôstojník. Či je tomu naozaj tak, sa nedozvieme. Isté však je, že má viac šťastia ako rozumu, čo mu nie je na škodu na palube krížnika Aries, kde vládne stará dobrá námornícka morálka a sarkastický kapitán Daintree, ani na planéte El Dorado, kde si vládne každý sám vo svojom stredovekom zámočku obklopený množstvom robotického služobníctva. Planéta boháčov má problém s nulovou pôrodnosťou a poručík Grimes má zase problém rozoznať, či sa ho jeho arogantná, ale veľmi príťažlivá hostiteľka snaží zviesť, alebo iba zabiť (teda niežeby sa to vylučovalo).

Pri Studni duší čitateľ miestami nevie, či sa má smiať, plakať, alebo to autor myslí naozaj vážne. Často netuší, prečo sa postavy správajú tak, ako sa. S opismi postáv si však celkove autor ťažkú hlavu nerobí, iba sa mihnú a už ich niet.

A za čo tie dva body? Verím, že niekomu sa môže celkom páčiť mix startrekovskej atmosféry, opisov ako z námorníckeho románu a romance v štýle telenoviel. Niekedy môže byť príjemné pri knižke úplne vypnúť a tak prehliadať všetky antiliterárne prvky, ktoré z nej kričia. Ak máte pocit, že pri čítaní súčasnej literatúry svoj mozog príliš namáhate, toto je preň rozhodne oddychovka. V Poľsku nazývajú takéto knižky čítadlami. A nič viac nečakajte.

Tatiana Briatková a Martin Králik

Chandler A. Bertram : Podporučík John Grimes 2 – Studna duší – Vydal Wales, Praha 2004, preklad: P. Musiol


11. februára 2005
Martin Králik