Čtvrtý rozměr noci

Koontz Dean

A znova tu máme Deana Koontza a jeho Christophera Snowa. Tentoraz z jeho okolia začnú miznúť deti. A Christopher znova zaháji pátranie. Stopy zas vedú do vojenskej základne Fort Wyvern a znova sa dotýkajú výskumov jeho matky. Ale tentoraz nejde iba o genetické pokusy na zvieratách, ale o výskum časopriestorových presunov. Mestečko na území základne, ktoré obývali pracovníci výskumu a vojenskí zamestnanci, je opustené a zdevastované. Jeho ulicami sa preháňajú len geneticky upravené zvieratá – naše známe agresívne opice a mutanti, zrodení taktiež vďaka genetickým výskumom. A na svet sa derie čosi horšie, čosi, čo môže spôsobiť jeho absolútnu skazu. Čosi, čo bolo predmetov výskumu s názvom Tajomný vlak, čosi, čo sa na Zem dostalo pri nešťastnom a nepodarenom pokuse z neznámeho miesta a času… Christopher sa spolu s priateľmi hlavne snaží zachrániť unesené deti, ale prichádza pri tom do styku aj s takpovediac zbytkovými efektami pokusov – zacyklí sa v čase, prenesie sa do minulosti, práve doprostred osudného pokusu, život jeho i jeho priateľov naozaj visí na vlásku. Nikdy nevie, čo ho čaká za najbližším rohom. Ale nie iba preto, že pokus žije stále svojím životom, ale aj preto, že ktori tam hore, na vysokých miestach, sa snaží za každú cenu utajiť, čo skrýva uzavretá a opustená pevnosť Fort Wyvern…

Musím povedať, že druhý diel, resp. ďalší román s Christopherom Snowom je značne napínavejší a akčnejší, než predošlý. Možno je to tým, že obsahuje okrem tej – už viac vystupňovanej – hrôzy aj väčší podiel prvkov sci-fi. Koontza som si obľúbila práve pre tú hrôzu. Pre také to voľačo plazivé a tajomné, v náznakoch. Tento román sa trochu k tým mojim obľúbeným „koontzovkám“ blíži, ale s ľútosťou musím povedať, že to nie je to pravé orechové. Možno som tento, ani predošlý diel nezaradila celkom správne, keď som ho označila ako sci-fi/horror. Je to skôr detektívka a prvkami sci-fi a horroru. Milovníci horrorov by boli možno sklamaní, milovníci detektívok príjemne prekvapení.

Pokiaľ ide o redakčnú prácu, je na rovnakej úrovni, ako Ničeho se neboj – čiže niet veľmi do čoho vŕtať. Príjemne prekvapila rovnaká grafická úprava, obe knihy pôsobia na pohľad veľmi príjemne. Je na prvý pohľad jasné, že patria k sebe.

Dávam 7/10

Čtvrtý rozměr noci – Dean Koontz, sci-fi/horror (Knižní klub Ikar, orig. Seize the Night, obálka: Jana Šťastná, preklad: Lucie Pilátová, cena:289,– Sk, pevná väzba, 432 strán, ISBN 80–242–0633–1)


22. januára 2002
Katarína Juričová