Diablo - Dedičstvo Krvi

Richard A. Knaak

Od počiatku všetkého času medzi sebou vedú vojnu anjelski obyvatelia nebeských výšin a démonické hordy planúcich pekiel o vládu nad tým, čo bolo stvorené. Teraz však tento boj zasiahol aj svet smrteľníkov. A ani človek, démon, či anjel nebudú ušetrení… Alebo: Ladies and gentlemen, Diablo is back!

Ako väčšina fanúšikov RPG-čiek som si aj ja zamiloval hru Diablo. Ale keď som ju X-krát absolvoval úspešne celú, trošku ma to už unavovalo a po sobotných večeroch som si nemal, čo čítať, okrem manuálu od Diabla. Ale čo Diablo nechcel, máme tu knihu, ktorá úzko súvisí s hrou.

V mylnej domnienke, že kniha bude plná súbojov (Angels vs Devils), kúziel a krvi som knihu otvoril. Na začiatku príbehu nám autor vykreslí skupinku dobrodruhov tak, ako to u RPG-čiek býva. Pozostáva z dvoch bojovníkov a jedného kúzelníka. Takže Norrec Vizharan, Sadum Tryst a Fauztin sa vydali hľadať bohatstvo. Vojna im nestačila a tak odišli z Westmarchu, za účelom nájsť si niečo lepšie, než len úbohý vojenský žold. Ale čo sám vládca planúcich pekiel nechcel, práve oni našli skrytú hrobku, v ktorej sa okrem kôp zlata, šperkov a diamantov nachádzala pradávna, legendami opradená Bartucova zbroj. Bartuc, pán krvi, bol kedysi veľmi mocný mág, ktorý privolával démonov, aby bojovali po jeho boku a tak vyhrával všetky boje. Rituálne, po každom boji, si svoju zbroj potieral krvou svojich nepriateľov. Akonáhle sa naši hrdinovia priblížia k tejto zbroji spustia pascu, ktorá oživí všetkých predošlých náštevníkov hrobky v podobe ghoulov. Fauztin, niečo tuší… Až Norrec omylom pri boji proti presile vkĺzne do mocnej zbroje a jedným kúzelným slovíčkom zničí všetkých ghoulov v miestnosti, stráca vedomie a zbroj pána krvi, vodcu démonov, ho začína ovládať…

Keď sa Norrec prebudí nič si nepamätá, okrem grimasy svojich spoločníkov v smrteľnej kŕči a krvi svojich priateľov, ktorých brutálne zavraždil. Táto výčitka ho prenasleduje počas celého deja. Je nepríjemné, keď si hoviete vo svojej kobke a zrazu sa tam objavia dvaja nemŕtvi s obviňujúcim výrazom v tvári. Počas celého príbehu zbroj vláči Norreca, kam sa jej zapáči a zneužíva Norrecovo telo pre svoje potreby.

V príbehu figurujú ešte ďalšie hlavné postavy: Kara Nightshadow, veľmi pekná deva, uctievateľka Rhatmy, teda nekromancerka (charakter z Diablo 2) a generál Malevolyn, držiteľ Bartucovej krvavej helmice so svojou sexy spoločníčkou Galeonou, čarodejnicou. Všetkým ide o to isté, získať zakliatu zbroj. Kara chce tak zabrániť skaze sveta a Malevolyn chce naopak dopomôcť k jeho skaze. Generálovi pomáha Galeona pomocou čiernej mágie a svojho domáceho maznáčika v podobe démona, ktorý vyzerá ako obrovská Modlivka. Cesty troch hlavných postáv sa zamotávajú, narážajú na rôzne situácie, problémy… Najľahšie to snáď má Malevolyn, ktorému pomáhajú pekelné tvory, ale aj Norrec (budúci povolávač démonov) si získa náklonnosť pekla.

Mojím veľkým sklamaním bolo, že v príbehu vôbec nevystupuje postava Diabla a dokonca ani jeho dvaja bratia, Mephisto a Baal. Chvíľu sa tam mihne, ale to len pri informácii, že Diablo sa oslobodil zo svojho väzenia a chystá sa oslobodiť svojich bratov a nastoliť vládu v pekle, kde to zaňho prebral Belial a Azmodan. Tiež ma mrzí, že v knihe neprichádza k žiadnym priamym stretom anjelov a démonov. Veď predsa, čo je Diablo bez archanjela Tyraela?

Ale na druhú stranu je pravda, čo by to bolo za originálny príbeh, keby kopíroval iba dej hry… Kniha z hry preberá mená postáv, lokácií, artefaktov a zbraní a beštiár. Samotný príbeh je zaujímavý, napínavý a miestami desivý. Ale nečakajte potoky krvi, Norrec záľubu v krvi nenájde.

Od Richarda A. Knaaka, ktorého poznajú čitatelia Warcraftovskej série, sa ešte dočkáme dvoch kníh s tematikou Diabla a to: Kráľovstvo tieňov a Čierna cesta. Názvy sú to veľmi zaujímavé, takže sa máme na čo tešiť.

Technoman


16. januára 2003
Martin Kudláč