Dych časov zlatých

S kvalitnými antológiami poviedok sa v poslednom čase doslova roztrhlo vrece. V nedávnej dobe to bola výborná výročná antológia Polaris 2001, kde sa Polarisu podaril celkom husársky kúsok. Vydali nové príbehy zo sveta diel, ktoré u nich doteraz vychádzali.

Niečo podobné sa podarilo aj Baronetu. Získali práva na vydanie veľmajsterskej antológie, ktorú zostavil Frederik Pohl (taktiež veľmajster SF) a ktorá vyšla v USA len predminulý rok. Keďže veľmajstrov SF bolo do vidania antológie pätnásť (tento titul môže byt udelený len žijúcemu autorovi), bola táto antológia rozdelená do troch častí a hneď v tej prvej nám Fred Pohl predstavil päťku legiend SF: Roberta A. Heinleina, Jacka Williamsona, Clifforda D. Simaka, L. Spraguea De Campa a Fritza Leibera.

Táto antológia ma zaujala hneď niekoľkými vecami. Okrem dobrých poviedok obsahuje pred prierezovým výberom z tvorby každého zo spisovateľov aj pár strán spomienok Freda Pohla na tieto spisovateľské osobnosti. Bodaj by aj nie, keď všetkých poznal osobne, s mnohými sa priatelil a niektorým robil dokonca aj vydavateľa, či editora. Spomienky sa pritom veľakrát nezameriavajú na faktografické údaje, ale skôr na humorné príhody zo života a vykreslenie povahy daného veľmajstra. Pohl veľakrát objasňuje cestu, ktorá ich doviedla k písaniu SF a z tohto autentického rozprávania o starých časoch na vás pomedzi riadky dýchne nefalšovaný duch začiatkov zlatej éry a histórie amerického fandomu. Trochu mi to pripomenulo výbornú atmosféru rozprávania v Asimovovej životopisnej knihe „Já Asimov“. Chybičkou však je, že Baronet mohol zaktualizovať niektoré, aspoň tie dôležitejšie údaje (napr. mená ďalších veľmajstrov, vyhlásených po zostavení antológie, alebo úmrtie L. Sprague De Campa v r.2000 a pod.)

Ďalšou netypickou prednosťou na tejto antológii je to, že okrem literárnej tvorby veľmajstrov sa tu predstavujú aj ich neliterárne práce, či už z oblasti vedy, literárnej teórie a pod. Bol som prekvapený ich kvalitou a odbornosťou. Napr. Jack Wiliamson v životopisnej úvahe „Literárny spolok Maňana“ približuje svoje literárne začiatky, prvé úspechy a prvé prehry a rozpráva tiež o svojich dojmoch zo stretnutia so SF legendami, vtedy ešte nesmelými mladíkmi. Výborne sú tu opísane vzťahy medzi jednotlivými začínajúcimi autormi a ich pohnútky. Robert A. Heinlein je tu predstavený päticou poviedok, z ktorých budú pre našich čitateľov nie všetky neznáme. Cesty se musí hýbat, (známa z českej zbierky „Minulost napříč budoucností“ ako Musejí být v chodu) pojednáva typickým heinleinovsko-militaristickým štýlom o potlačení vzbury dôležitých dopravných technikov. Rok extrému (v Ikarii ako Rok Velké kulminace) opisuje zánik sveta, predpovedaný na základe štatistických analýz jedným geniálnym matematikom. Dlouhá hlídka (v „Minulost napříč budoucností“ a v Ikarii) za zaoberá etikou hrdinstva a vlasteneckým cítením jedného kozmonauta, ktorí obetuje život, aby zachránil zem. Jerry byl mužem je vtipná a ironická poviedka o genetickom zdokonaľovaní zvierat a o dôsledkoch, ktoré z toho potom vyplynú. Nejodlehlejší místo je asi najslabšia poviedka z týchto piatich a pripadala mi skôr ako Heinleinov literárny experiment. Naproti tomu Jack Williamson je tu prezentovaný len tromi poviedkami. Jedna z nich, Se založenýma rukama (známa z antológie „Roboti a androidy ako S rukama v klíne), popisuje inváziu umelej formy života na Zem a márnu snahu obrany, alebo ochrany pred ňou. Veselice je krátka, ale nábojovo silná poviedka zo znepokojivou atmosférou o pomeroch v postkatastro­fickom svete, kde vládne UI a ľudia sa dožívajú tak nanajvýš štrnástich rokov. Strom svetlušek je ešte kratší útvar a približuje príhody obyčajného chlapca, ktorého detstvo neodvolateľne poznačili a zmenili tajomné svätojánske mušky a jeden netypický strom.

Rovnako početným súborom prác je predstavený aj Clifford D. Simak a taktiež jednu z jeho poviedok si čitatelia môžu pamätať zo zbierky „Mesto“ (resp. „Keď ešte žili ľudia), kde sa volala Dezertéři. Tu má názov Dezerce a rozpráva o záhadnom miznutí transformáciou upravených výskumníkov na Jupiteri. Preklad oproti pôvodnej poviedke zo zbierky „Mesto“ sa líši v niektorých názvoch a pôvodných menách, kto ju však nečítal, nebude ho to mýliť. Poviedka Jeskyně tančícich jelenů bola veľa krát spomínaná v rôznych teoretických prácach o SF a teraz máme konečne možnosť si ju prečítať. Hovorí, aké to je, keď niekto, počas jedného života, zažije neandertálskych umelcov, Atény, Karola Veľkého a mnoho iného. Zabudnite na Highlandera. Poviedka Otec rodu patrí taktiež k cyklu „Mesto“ a pohltí vás svojou atmosférou v osamelosti žijúceho kolonizátora.

L. Sprague De Camp je tu predstavený dvoma poviedkami, z ktorých jednu, už klasicky, môžu čitatelia poznať zo zbierky „Řeky času“ ako Puška na Dinaosaury. V tejto antológii je z toho už len Puška na Dinosaura a znova sú trochu inak preložené niektoré názvy, mená a jednotky. To vám však nezabráni vychutnať si lov na najväčšie prehistorické živočíchy. Živá fosílie evokuje zase spomienku na Planétu opíc, ale ako som už spomínal pri Jeskyni tančícich jelenů, zapudnite na Planétu opíc. Toto je úplne iné (a o mnoho lepšie) kafe.

Fritz Leiber je pre bežného čitateľa v týchto končinách takmer neznámy, preto patrí ku jedným z kladov tejto antológie aj to, že ho aspoň trochu zviditeľní (pár jeho poviedok vyšlo v „Magazíne F & SF). Je tu predstavený troma výbornými poviedkami, takpovediac z každého rangu. Špatný den pro obchod svojou hororovou poetikou pripomína Bradburyho, Zdravý rozum svojou paranoidnosťou zase P.K Dicka. Dívka z moře je naproti tomu príjemný mix na pomedzí hororu a fantasy a evokuje spomienku na Lovecrafta či howardovskú fantasy.

Jedným z ďalších kladov tejto zbierky je jej žánrová pestrosť a aktuálnosť. Aj keď sú niektoré poviedky ešte zo zlatého veku SF, majú stále čo povedať aj súčasným čitateľom.

Redakčná práca bola tentoraz odvedená slabšie a množstvo preklepov a pravopisných chýb už začínalo niekedy skoro rušiť. Klasická baronetovská obálka od Valentina Saniho mohla byť aj lepšia, keďže sa jedná o takúto reprezentatívnu antológiu a cena je tiež len tesne pod hranicou únosnosti aj keď ide o viazanú knihu. Dúfam, že Baronet sa zase nezasekne a v malom časovom odstupe vydá aj ďalšie dve časti z tejto významnej trilógie, v ktorých budú ešte také hviezdy, ako Issak Asimov, Alfred Bester, Ray Bradbury, Arthur C. Clark, Andre Nortonová v dvojke a Lester del Rey, Frederik Pohl, Damon Knight, A.E: van Vogt a Jack Vance v trojke. Už sa teším.

8/10


Velmistři SF, edit. Frederik Pohl, orig. The SFWA Grand Masters: Volume One, prekl. Marek Ondřej, Baronet 2001, obál. Valentino Sani, 430 str., 289,– Sk


29. januára 2002
Anton Stiffel