Harry Potter a kámen mudrců

Rowlingová, J. K.

Pod vplyvom správ zo sveta o horúčke zvanej Harry Potter som bol veľmi zvedavý na prvý diel tejto fantasy série pre deti, ktorý nedávno vyšiel v češtine pod názvom Harry Potter a kámen mudrců. A musím povedať, že sklamaný som rozhodne nebol. Knižku som zhltol na jeden dúšok.

Rowlingová vytvorila svet, kde vedľa obyčajných ľudí (v súčasných reáliách) žijú čarodejníci. Tí sa v podstate pred ľuďmi skrývajú, ale nedá im to veľa námahy, pretože väčšina ľudí „nenormálne“ záležitosti jednoducho ignoruje. Harry, jediný syn v rodinke čarodejníkov, ako dvojročný prežil útok zlého Vy-viete-koho (síce ešte neviete, ale ak si knižku prečítate, dozviete sa), pri ktorom zahynuli jeho rodičia. Dostal sa do opatery do rodiny tety Petúnie, ktorá nenávidela všetko „nenormálne“ a tak sa Harry nedozvedel, že je čarodejníkom, až kým nedostal pozvánku do čarodejníckej školy. A že sa tam opäť pripletie to cesty zámerom Vy-viete-koho, tak to je viac než isté.

Je to napísané veľmi sviežo, s jemným humorom a nadhľadom. Dej sa vyvíja primeranou rýchlosťou a autorka nešetrí nápadmi. Sám by som rád ochutnal Lentilky stokrát inak, zahral si fafrnbál, dostával listy sovou poštou, prípadne pomáhal drakovi pri liahnutí.

Hlavným plusom románu sú postavy. Ani jedna nie je dokonale kladná, každá má nejakú slabosť, ktorá ju poľudšťuje. Harry nie je žiadnym superhrdinom, ale (vo svojom prostredí) normálnym chlapcom, vynaliezavým ale nie géniom, má pochopiteľné túžby, ale aj pochybnosti o vlastných schopnostiach. S takým hrdinom sa dá príbeh naozaj prežívať a nič nie je dopredu jasné.

Kniha je síce určená hlavne deťom, ale ani dospelí nebudú sklamaní. Komu sa ju nechce čítať, môže počkať na pripravovanú filmovú verziu, ktorú bude režírovať Chris Collumbus (Sám doma).

Teším sa na ďalší diel, no mojou jednotkou stále zostávajú Mummimovci od Tove Jansenovej.


17. júla 2000
Jozef Girovský