História, pátos, sentiment

Jenny Nowak, Krvavé býlí, Netopejr 2004

Druhá časť voľnej trilógie o Vladovi Tepesovi sleduje jeho osudy vo chvíli, kedy je ohrozené pokračovanie vladárskej línie Transylvánie – a tak sa nemŕtvy ženie od jednej sukne k druhej, aby chránil drobunké, roztomilučké detičky. Popisu ich pôrodu, skackania, behania džavotania je venované dosť miesta na to, aby text upadol do pre niekoho príjemnej, pre niekoho otupnej idylickosti, tu a tam prerušenej pátosom tragiky večného smädu hlavného protagonistu a vnútornými rozpormi i Turkami zmietanej krajiny.

V historických kulisách konca 15. storočia autorka pomerne presne vystihla patriarchálnu jednoduchosť vzťahov (pôsobivé sú scény prísahy a udelenia šľachtického titulu podpisom na zajačiu kožu), familiarizácia a intimizácia prostredia je však prehnaná, Vlad Tepes je nie už poľudštený, ale preľudštený, takže sa miestami zdá, že sa od nadmiery citov roztopil ako cukor v káve. Príbeh sa číta ľahko, svižnosť jeho odvíjania autorka umocňuje šikovným striedaním personálnych rozprávačov (tj. rozprávačov, snímajúcich svet z hľadiska jednej postavy) so vševediacim, autorským rozprávačom.

Na čitateľa nemôže nezapôsobiť prostredie – Sedmohradsko konca 15. storočia je hranicou dvoch svetov, priestorom prelínania kultúr, miestom, kde aj najbláznivejšie akčné scény vyznievajú uveriteľne. Jednoducho – divoký východ. Jenny Nowak sa pritom miestami šikovne pohráva s draculovským mýtom, dotvárajúc ho do prekvapivých polôh. Ťaživo a démonicky pôsobiaca sprisahanecká súdržnosť ľudí z okolia Draculovho hradu, známa zo Stokerovho románu tak nadobúda zreteľnejšie kontúry. Žiaľ, vcelku sa návrat nemŕtveho do dejín, ktoré chce ak nie napraviť tak prinajmenšom pootočiť, nesie v znamení lásky, zrady, priateľstva a intríg – v štýle a atmosfére hodnej románov Marie Zagorky.

Odstup a nadhľad príznačný napr. pre román Rozesmátá smrt zmizol, autorka sa príliš nechala strhnúť témou. Alebo ju možno uhranul pohľad do Narážačových očí. Pretože: Nápovědi jsou všude kolem nás Dejte se na cestu a vejděte ze své vlastní svobodné vůle. Drak čeká. /s.393/.


27. apríla 2005
Miloš Ferko