Jediný sladký domov idyly

Patrick Carman, Elyonova krajina, Kniha 1: Za hradbami, orig: The Dark Hills Divide, preklad Oľga Kralovičová, Bratislava Fragment 2006, 216s

Podľa poznámky editora v závere Patrick Carman vymyslel román Za hradbami ako rozprávku na dobrú noc. Patrick Carman, ako sám v poznámkach uvádza, má dve dcéry. A hneď je všetko jasnejšie.

Za hradbami totiž je literatúra o dievčatku pre iné dievčatká a dievčatá. Ľahká, svieža, nenáročná, mladšiemu veku primeraná. Miestami trocha naivná, no nesporne jemná a kultivovaná.

Hlavná hrdinka, dvanásťročná Alexa, trávi s otcom ďalšie leto v Bridewelli, tajomnom meste obklopenom hradbami. Sídlo je neprestajne chránené bdelými strážcami pred…nevedno pred čím, ale chránené je a chráni sa /ako mnohé zo žien/.

Žeby pred Tajomstvom?

Isteže…no…tu nám trocha škrípe logika. Asi preto, že v rozprávkach na dobrú noc pre dievčatká nemá čo hľadať. Keď však nie sme dievčatko, nevyhnutne sa pýtame: Prečo otec bráva na prázdniny dievča do mesta, vybudovaného trestancami uprostred Temných hôr?

Nevieme…motívy ostávajú ukryté „za“ skúsenostným obzorom hrdinky, ktorá nám svet predstavuje v idylicko-intímnom výseku. Bez veľkých výkyvov sa okolie pred nami otvára nenápadne, poľahučky a nesmelo. Veci a osoby sa delia na veľké, vzdialené a tajomné a blízke, dôverne známe. Napätie v príbehu potom do značnej miery vyplýva z prechodu predmetov a bytostí z prvej polohy do druhej. Rozuzlenie sa deje vysvetlením lebo…nebezpečenstvo v podstate nie je – je iba neznámo.

Svet je v podstate útulné miesto s mnohými podivnými zákutiami. Hrdinka, vzdialený literárny potomok Jany Eyrovej či Anny zo Zeleného domu, ich postupne vidí.

V jednom zo zákutí je Alexe objavený svet hovoriacich zvierat. Zdôrazňujem je objavený alebo hádam takmer zjavený. Aktivita hrdinky je nanajvýš spontánna a ovplyvniteľná tlakom okolia.

Alexa neprekonáva prekážky, aby menila svet. Nejde za nejakým cieľom…iba tak intuitívne. Svet ju však vťahuje k sebe a do seba – cez to, čo sa prekážkami zdalo. Je to bytostne a prirodzene ženská hrdinka. Ak by stretla draka, pochopí jeho vnútornú trýzeň a uľaví mu očnými kvapkami. A konflikt nenastane.

A ak aj, je starostlivo naplánovaný. S vopred tušeným koncom, ústiacim opäť do idyly. Akčné finále je výdatne zrežírovanou intrigou, v ktorej hrá každý svoju úlohu. K žiadnemu prekvapeniu nedôjde a všetci sa z toho tešia. Pretože cieľom je opäť nastoliť svet blízkych a dôverne známych vecí. Kníh, ktoré možno listovať a mäkkých operadiel kresiel, ktoré sa dajú hladiť.

Mužský hrdina sa túla a hľadá domov preto, aby ho zasa opustil. Doma nie je. Doma sa mužský hrdina nemôže diať.

Ženská protagonistka je však mimo domova ničím. Za hradbami je knižka ženskej hrdinky o večnom návrate bez odchodu. A o hľadaní vecí i ľudí, ku ktorým sa oplatí vracať.


27. marca 2006
Miloš Ferko