Krvavá kniha

Čtvrtá Kniha Krve, Clive Barker, Laser

1

Znovu som sa vydal na diaľnicu. Nie na obyčajnú. Táto má v sebe kúzlo, ktoré ma k nej neustále tiahne. Už po štvrtýkrát som sa ponoril do jej desivej hĺbky. Do hĺbky ľudského utrpenia, túžby a miesta, kde na svojom tróne vládne smrť.

Zastavil som v strede miesto, o ktorom mi povedal. Sľúbil, že príde. Znovu mi prinesie moju dávku. Moju dávku hrôzy. Na miesto, kde som stál doľahol zápach tisícky otvorených hrobov. Prenikajúc do mojich pľúc som mohol uzrieť jeho majiteľov. Starí i mladí, bohatí i chudobní a zo všetkého najviac vydesení a dezorientovaní. Všetci sa s tým raz stretnú. Vec, výmysel, entita- to všetko je smrť a strach.

A rovnako ako sa smrť objavuje pred svojimi obeťami, sa zjavil on. Veľký učiteľ dávnych časov. Na rukách niesol moju dávku. Takmer ako sviatosť. Oslava utrpenia a obnaženia vecí, pred ktorými si ostatní zakrývajú oči, súčasť veľkého divadla na doskách menom Život.

Žena. Nahú a nehybnú s alabastrovou kožou ju položil na neviditeľný oltár. Vystrel ruku na znak počiatku rituálu. Nenechal som sa ponúkať dlho. Majiteľka s nami nebola, ale jej schránka plnila svoj účel dokonale. Význam ,,viazané v koži´´ nadobudol nový rozmer. Pomaly sa začala otáčať okolo svojej horizontálnej osi, aby som mal výhľad aj na tie najtemnejšie partie.

A potom sa to stalo. Na tele sa pomaly začali zjavovať jazvičky, učiteľove stigmy, ktoré začali červenať karmínovou krvou. Toto je moje zakázané čítanie, moja Kniha krv.

Pristúpil som bližšie a jemne sa dotkol rany začínajúcej na spánkoch, vystreľujúcej v lúčoch prastarých rún. Prvá lekcia Revolúcia tela. Čo ak by mali časti ľudského tela svoj vlastní rozum? Vlastnú vôľu a silu vzoprieť sa vládnucemu tyranovi, bojovať o autonómiu a jej získanie osláviť perzekúciou svojho väzniteľa? Mohli by oslobodení bratia a sestry spôsobiť genocídu ďalších častí tela? Vojna bezrukého s vlastnými pätprstovými vzbúrencami. Surová podoba každodennej rutiny, ľudské orgány odmietajúce poslušnosť svojmu majiteľovi.

Ľahkým dotykom som presunul svoje ruky na chrbát, kde runy vytvárali nové obrazce, skrývali nové túžby, odkrývali nový strach. Neľudské podmienky. Pod rúškou vybledlej reality sa skrývajú ľudia, ktorí sú spriaznení s okultizmom v jeho najneortodoxnejšej podobe. Obyčajná haraburda špinavého tuláka ukrývajúca hlavolam. Okultný artefakt, ktorého držiteľom je alchymista súčasnosti, vyhnanec- asociál. Ak sa niekto bude snažiť vylúštiť záhadu bezcenného predmetu, môže na seba privolať skazu porovnateľnú s Lemarchandovou skladačkou. Čo vlastne ukrýva hlavolam, je to moc ničiť, moc tvoriť…?

Z chrbta som sa presunul k nohám, a jemne prechádzal po vonkajšej strane. Dopredu. Bol som svedkom Zjavenia. Záhrobné stretnutie manželského páru, ktorého členovia sú súčasťou násilného činu v podobe vraha a obete. Postavia svet hore nohami jednému kazateľovi a jeho rodine. Kazateľovi s úchylnou záľubou v biblickej apokalypse, ktorý je podrobený skúške, nie však Božej, ale jeho vlastnej manželky. Postavený pred rozhodnutie, sprevádzané jeho osobným apokalyptickým zjavením.

Cez boky som sa dostal až k bruchu. Naskytol sa mi pohľad na krátky, ale tematicky veľmi hustý príbeh. Ustúp, Satan. Od nepamäti ľudia pokúšali Boha, aby sa im zjavil, aby im odhalil svoju bytie, prítomnosť. A rovnako aj pokúšali samotného Satana. Ale čo keď veriaci použije psychologický reverz a prilákaním Satana, chce prilákať Boha? Príbeh jednej utýranej duše, ktorá je na vrchole mechanizmu tortúr stelesňujúceho to najhorúcejšie peklo na Zemi.

Dostal som sa do poslednej nepreskúmanej časti, rozkroku. Vek Túžby. Zaujímavý príbeh hlavne pre odporcov testov na zvieratách. Skvapalnený don Juan a Casanova v jednej injekcii. Ale vyskytla sa nepatrná chybička. Obidvaja sú totálne šialený. Jedná sa o zaručené afrodiziakum, ktoré je tou najagresívnejšou obdobou viagry. Po testoch na divokých šimpanzoch sa dostal na rad aj človek. Nielenže sa z neho stane perfektný milenec, ale zároveň aj masový vrah, ktorému ako vražedný nástroj stačí jeho prirodzenie. Túžba odtrhnutá z reťaze privedie všetkých do záhuby.

Temný učiteľ sa potuluje po svete a zbiera túto hrôzu len pre mňa, pre moje zvrátené potešenie a pre posunutie hraníc strachu. Vyzná sa vo svojom remesle, všetky telá- knihy pripravuje s najväčšou precíznosťou. Vie presne odhadnúť kvantitu ingrediencií, aby zachoval prvotriednu kvalitu. Nejde o žiadne obskúrne fantazmagórie, aj napriek tomu, že hranice imaginácie má posunuté ďaleko za smrteľníkovým štandardom.

Po absorbovaní všetkého, čo mi učiteľ pripravil sa temná relikvie začala pomaly rozkladať. Koža sa začala pomaly oddeľovať od zbytku tela. Pre obnaženú schránku si prišla menšia armáda temnôt. Nasal som všetok strach, des a hrôzu ako špongia. Už známym gestom sme si dohodli ďalšie záhrobné stretnutie. Učiteľ sa pomaly otáča a mizne v opare stratených duší.

Zatiaľ, učiteľ Clive.

Začínam sa vracať do nášho pitoreskného sveta. Zrazu ma začne páliť za očami. Na dlani. Na chrbte. Pálenie prechádza v ostrú bolesť. Bolesť pukajúcej kože. Teplý karmínový pramienok pulzuje celým telom. A po celom tele. Tajomné runy zahalili moje obnažené telo. Stovky párov prázdnych očí sa upriamuje na mňa a na groteskný výjav písania Knihy krvi. Bolesť ma zbavuje zmyslov a pomaly, ale iste otupuje nervové synapsie.

Oslobodzujúca bolesť. Všetko zo mňa opadlo. Zo mňa, z schránky, zo mňa, esenciálnej podstaty, duše bičovanej každodennou rutinou hektického sveta. Sám som sa stal knihou, Jeho knihou…

Preklad: Milan Žáček Autor obálky: Juraj Maxon Prevedenie: Pevná väzba s prebalom Počet strán: 208 Rozmer: 145 X 210


24. júna 2007
Martin Kudláč