Lesk a bieda Apokalypsy

Clive Barker: Everville

everville1

Pokračovanie skvelého surrealistického dark fantasy vizionárskeho príbehu, ktorý voľne nadväzuje na Velké a Tajné Show.

Každý život je list na strome príbehu.

V tomto prípade niečo okolo päťdesiat postáv, ktoré vytvárajú košatý strom s menom Everville. Autor svojich čitateľov presvedčil už v prvom diele, aké realistické a fungujúce kulisy dokáže rozostaviť, aby v nich zahral svoje Velké a Tajné Show. V pokračovaní vystrieda Palomo Grove kulisa amerického vidieckeho mestečka, Everville, ktoré má nielen zaujímavú minulosť a pôvod, ale rovnako úžasnejšiu/tem­nejšiu budúcnosť.

Everville je pred Palomo Grove o krôčik popredu, a to aj vďaka tomu, že čitatelia majú možnosť stáť pri jeho zrode a sledovať jeho vývoj a rast do krásy i zároveň záhuby. Mestečko vybudované pre apokalyptickú erupciu, ale rovnako aj pre sny. Everville je svojím spôsobom „axis mundi,” križovatka času a večnosti, ktoré spája náš, zdanlivo reálny svet Kozmu, so snovým, nemenej reálnym svetom Metakozmu. A práve na tejto križovatke sa odohrá ešte väčšia Show, než nám Barker ponúkol v prvej Knihe Umenia. Opona je znovu odostretá.

Pozoruhodná autorova imaginácia posúva príbeh na vyššiu úroveň, prekračuje hranice každodennosti, pričom budú čitatelia absolútne vtiahnutý do Evervillu a budú v ňom žiť svojím fiktívnym barkerovským životom. Autor svoje vizionárstvo sprístupňuje každému čitateľovi, umožňuje bezbariérový vstup do svojho imaginatívneho univerza.

Ale autor sa neobmedzuje len na svoje svety a ich konfrontáciu, ale prejavuje sa aj ako prvotriedny spisovateľ-stvoriteľ svojich postáv. Barker sa o svoje postavy dokáže postarať, aby ani ta najnudnejšia nevyšla na ocot. Ako som už vyššie spomínal, strom príbehu tvorí päťdesiat postáv, pričom každá má svoj podiel na vývoji príbehu. Hlavnými katalyzátormi sú postavy z predchádzajúceho dielu, každá prechádzajúca svojou originálnou cestou osudu. Do popredia sa dostávajú postavy, ktoré vo VaTS nemali priestor, ktorý by si zaslúžili, ako napríklad spirituálne založený detektív Harry D´Amour alebo človek-zviera Raul, ale na radu sa dostanú aj úplne nové postavy, z ktorých medzi najzaujímavejšia patria Jai-Wai, zvrhlí polobohovia. Barker opäť prejavuje svoj zmysel pre psychologizáciu, z ktorých najvýraznejšia je freudistická vetva. Vykreslenie charakterov je natoľko reálne, nakoľko len fiktívne osoby môžu byť. Pod Barkerovým perom žijú, dýchajú, milujú a umierajú.

Autor už v predchádzajúcom diely dokázal, že mu nič nezabráni v tom, aby sa ponoril do najtajnejších a najspodnejších hlbín ľudskej duše, kde sa ukrývajú všetky túžby a rovnako aj úchylky. Odhaľuje ľudskú podstatu vo svojej pravdivej nahote.

V predchádzajúcej časti sme sa dozvedeli niečo mál o Mori snenia. V tomto pokračovaní sa nám dostáva úplne nový pohľad na toto More. Zatiaľ čo v prvej časti sme boli votrelcami, dychtivo nazerajúcimi cez špáru časopriestoru, v druhej časti z nás autor robí plnohodnotnými návštevníkmi, máme možnosť sa zabývať v Mori snenia, aj na ostrove Ephemerise. Na prvý pohľad sa môže zdať, ž ide o bizarnejšiu alternatívu nášho hektického sveta. Nielen Everville má svoju minulosť, život, ale aj More snenia. Na to autor nezabudol a paralelne so svetom Kozmu nás oboznamuje aj s kultúrou Metakozmu a jej neoddeliteľnými súčasťami a atribútmi. Neobmedzuje sa na históriu a nejaké cudzinecké zvyky, ale na celkový chod udalostí a svojského života. Čitatelia nebudú prestávať žasnúť nad neustále expandujúcou kreativitou a originalitou autora, čo do rozvoja oboch svetov, i do celého komplexu dejových faciet, utvárajúcich celý príbeh.

Everville je jedno z najlepších diel britského autora Cliva Barkera, popri Imagike. Možno niektorých čitateľov odrádza práve dĺžka textu. Príbeh vôbec nie je násilne rozťahaný, len prvých sto strán sa pomalšie číta, ale potom sa všetko rozbehne, dostane do toho správneho rytmu a už to odsýpa stranu za stranou. Ak čitateľov neodradí prvá stovka strán, budú odmenení jedinečným literárnym zážitkom.

S prekladom nebol žiadny problém, len zo začiatku zopár preklepov. Tentokrát bol obal menej výrazný ako pri VaTS, pričom práve tento nenápaditý obal nemusí osloviť potenciálnych čitateľov. Ako som už spomínal, Everville voľne nadväzuje na predchádzajúci diel, takže sa dá čítať aj samostatne, bez znalosti relevantných skutočností. Ale všetkým záujemcom o tento skvost by som odporučil pre kompletný pôžitok zaobstarať si aj VaTS. Bohužiaľ, autor ešte nemá napísaný záverečný, tretí diel, momentálne pracuje na pokračovaní románu Galilea. Pevne dúfam, že sa už čoskoro dočkáme hodnotného uzavretia cyklu Kníh Umení. Všetko poukazuje na skrývaný potenciál, ktorý by mohol vo svojej konečnej podobe dokonca predbehnúť aj Imagiku.

Preklad: Martina Švejdarová Autor obálky: Dave Sarter Prevedenie: Brož Počet strán: 504 Rozměr: 105×175 Nové vydanie (2006)


25. januára 2007
Martin Kudláč