Na prvý pohľad neškodná, druhý už nestihnete

Hry o život 3: Drozdajka

Drozdajka

Suzanne Collinsová je autorka, ktorá nenechá nič na náhodu a ukázala to i pri záverečnom diele trilógie Hry o život, ktorá sa stala svetovým bestsellerom. Tak, ako predchádzajúce diely, čo však určite nikoho neprekvapilo.

Keď sa na scéne objavila Skúška ohňom, kníhkupectvá na celom svete praskali vo švíkoch. Po jej dočítaní sa nikto nevedel dočkať záverečného dielu trilógie, ktorá tak ohúrila svet svojím prostredím. Nečudo, autorka odhalila v druhom pokračovaní mnoho skutočností a hlavnú hrdinku – Katniss – postavila do úlohy, ktorá nebola vôbec ľahká a nastražila jej mnoho pascí. Len opätovný návrat do arény hovoril za všetko a po prečítaní posledných slov knihy, ktoré mne i ostatným čitateľom doslova vyrazili dych, sa nikto nevedel dočkať toho, ako všetko dopadne.

Pripomeňme si však, v akom svete sa príbeh odohráva. V severnej Amerike je vybudovaná krajina Panem, ktorá bola kedysi rozdelená do trinástich obvodov, trinásty bol však zrovnaný zo zemou. Na počesť víťazstva Sídla sa každý rok odohrajú Hry o život, do ktorých musí každý obvod poslať dvoch súťažiacich vo veku 12 – 18 rokov. Chlapca a dievča. Z dvanásteho obvodu, ktorý je kľúčový, sa do arény dostavila Katniss Everdeenová, ktorá nahradila svoju sestru, a Peeta Mellark, syn pekára. A tu nastáva zlom, ktorý Sídlo spolu s prezidentom Snowom vôbec nečakalo – dvaja bojovníci, ktorý sa rozhodli popasovať s osudom a symbol drozdajky, ktorý zjednotí všetky obvody v boji proti doterajšiemu režimu. Opätovný návrat Trinásteho obvodu, ktorý sa nachádza pod zemou, obvody zjednotí ešte viac.

Autorka sa s nikým nemazná a začiatkom tretej časti čitateľa vhodí priamo do deja, ktorý priam trhá žily. Málokto by uveril, že nejde o skutočný príbeh, keby sa v texte nenachádzali prvky, ktoré s dnešným svetom nemajú nič spoločné (alebo aj áno?). Príbeh si čitateľa podmaňuje každou ďalšou vetou, až nakoniec bude bojovať spolu s drozdajkou, ktorá sa stala symbolom celého príbehu. Hnev, ľútosť, beznádej, láska… to všetko a ešte omnoho viac je možné nájsť v tejto – síce útlej, ale zato perfektne prepracovanej – knihe.

Katniss, Peeta a Gale bojujú proti konvenciám, tak ako v dvoch predchádzajúcich častiach, a k tomu všetkému je i niečo navyše. Vášnivý príbeh lásky, ktorý nenechá nikoho chladným až do posledných stránok.

Suzanne nesklamala a opäť dokázala, že patrí medzi najlepších spisovateľov dnešnej doby. Prvá časť oslnila svet, druhá ju dokonca i predbehla a tretia všetko uzavrela. Určite vyhŕkne nejedna slzička, že séria je len trojdielna. Snáď sa už tešiť len na film, ktorý by mal mať premiéru budúci rok. Alebo sa pustiť do čítania ešte raz.

Hodnotenie: 100 %


Hry o život 3: Drozdajka

Autorka: Suzanne Collinsová

Preklad: Michal Jedinák

Vydavateľ: Ikar

Rok vydania: 2011

Väzba: tvrdá

Rozmery: 125×200 mm

Počet strán: 293


10. februára 2011
Simona Burčíková