Nálet bez návratu

Fortschen, Stasheff

Pojem Wing Commander nie je neznámy. Prvý krát sa s ním mohli stretnúť hráči počítačových hier, kde táto séria, spolu so sériu Privateer a X-Wing kraľovala v blasti „3D lietačiek“ – fakticky od čias staručkých „štyriosemšestiek“. S veliteľmi formácií Wing sme sa ďalej stretli v roku 1999, keď do kín prišlo filmové spracovanie – aj keď bolo prijaté s rozpakmi. No a napokon (pre nás – českých a slovenských čitateľov), prichádza aj knižné spracovanie sveta, v ktorom súperia dve takmer rovnocenné rasy – ľudia a Kilrathi. Píše sa dvadsiate siedme storočie a prišiel čas na… nálet bez návratu.

Kniha, ktorá sa mi dostala do ruky, sa na nič nehrá. Od začiatku sa na vás vrhne, vtlačí do kresla, zapne anti-G a fííííííííííííí… ste vo vesmíre plnom výbuchov, striel a lodí. Maličkú korvetu posielajú na prieskum akejsi strategicky bezvýznamnej planétky, ktorú však lode Kilrathi strážia akosi prisilno. Niečo smrdí aj vo vzduchoprázdne a ľudstvo možno dostane príležitosť na vabank. Tajomstvo prestáva byť tajomstvom (len pre velenie ľudskej flotily – čitateľ nedostane šancu :) a admiralita rozhoduje. Do sektoru Vukar Tagu sa zakráda všetko, čím homo sapiens v boji disponuje a aby zbrane nevyšli nazmar, na odlákanie pozornosti potrebujú najvyšší „dobrovoľnú“ obeť…

Tak a sme v obraze. Obeťou sa stáva na kolene postavená lietadlová loď Tarawa – a maskovacím manévrom je útok na rodovú planétu Kilrathi. Tarawa, ktorá nesie pár bojových lodičiek triedy Sabre, Rapier či Fretka, sa vydáva na nálet bez návratu – pilotmi lodí sú neskúsení nováčikovia a kapitánom strachopud O'Brian. Všetci (hlavne kapitán) vedia, že s návratom sa nepočíta…

No kniha Nálet bez návratu nie je o jatkách – ale o boji. Na Tarawu sa dostáva „rytíř bez bázně a hany“ Jason Bondarevskyj, pár oddielov elitných mariňákov, medzi ktorými je Jasonova bývalá láska Svetlana, a aj z pilotných zelenáčov sa dá vykresať slušná elita. Chce to len trochu času a kopec súbojov – a tých je v knihe až až (v priemere 3 na stranu ;-) Nálet teda nemusí byť bez návratu, i keď… Kto vie – autori knihy (W. R. Fortschen a Ch. Stasheff) nie sú žiadní amatéri a vo svojom remesle sa vyznajú. Môžem vám zaručiť, že si budete obhrýzať nechty a držať hrdinom palce, pretože nie sú ani omylom nesmrteľní… Skôr naopak. Boje, v ktorých by nikto nepadol, by vyzneli trápne, a táto kniha trápna nie je. Ani omylom. Je to poctivý kus vesmírných bojov, okorenený trochou tajomstva (mohlo ho byť aj viac), s prímesou lásky, hrdinstva a kalenia charakterov. Má to trochu z Vemírnej pechoty, Mariňákov a – hlavne – kopec z Wing Commandera. Nasekajte si Kilrathi do fašírky, piloti! ;-) Doporučujem ako ideálnu oddychovku.

Nálet bez návratu, Fortschen, Stasheff, vojnová space opera (séria Wing Commander) (Klub Julese Vernea, orig. End Run, preklad Jiří English, obálka Jan Patrik Krásný, brož., 317 strán, 178 Kč, ISBN 80–85892–56–1)


17. júla 2001
Rastislav Weber