Nech žije armáda – hurrá, hurrá, hurrá!

Generál, Kniha I: Kovárna

Po zhliadnutí malej mapky s takmer neviditeľnými nápismi vhupneme priamo do military fantasy so sf motívom. Ocitáme sa na planéte, ktorá má za sebou minulosť vyspelej technicky rozvinutej civilizácie, v čase, kedy sa odvíja náš príbeh je však už počítač božstvom hodným uctievania, znalosti o ňom sa stratili v hmlistých formulách modlitieb.

Mladý dôstojník Raj sa dostáva do kontaktu so zabudnutým počítačovým systémom, ktorý si ho vyberie, aby z neho urobil zjednotiteľa planéty. V role ,,strážneho anjela\" počítač potom usmerňuje Rajove kroky – v rozhodujúcich okamihoch mu totiž do mysle premieta simulácie toho, čo sa stane, ak sa rozhodne nesprávne.

Život v armáde je zobrazený pomerne vierohodne (teda z pohľadu laika s modrou knižkou), priaznivci podrobne popísaných a premyslených vojenských operácií si prídu na svoje, nie až tak nadšení zostanú nad touto hrou na vojakov v rozpakoch. Už tak či onak – Kovárna je knižka poctivá, autori neudierajú na strunu falošnej humanity a kŕčovitého antimilitarizmu, naopak, otvorene priznávajú, že spôsob života v armáde im je sympatický – áno, nájdete tu ospev Odvahy, Cti, Vernosti, Kamarátstva, ,,tej dobrej poctivej bodrej vojenskosti\" a našťastie i radosti z drancovania. Príbeh je podaný očami ambiciózneho vojvodcu Raja, takže toto všetko vnímame ako samozrejmé, príliš samozrejmé – prepáčte, ďalej nemôžem, dvíha sa mi žalúdok, páni Drake a Stirling asi toho asi o Vietname veľa nepočuli, navyše mali šťastie, že vyrástli v krajine, ktorou sa neprehnali dve svetové vojny – nuž a tak blažene ostali na úrovni chlapcov, pre ktorých je vrcholom radosti strieľať sa navzájom gumipuškami, mrazí ma, že existujú ľudia, ktorých fascinuje vojenský dril a organizácia – dobre, som subjektívny, ale v tomto ohľade nepoznám brata – nie, nie som taký naivný, aby som si myslel, že sa armády majú a dajú zrušiť, vojna je však nevyhnutné zlo, armáda spoločenstvo mužov, ktorí sú tam, kde sú, lebo nemôžu byť tam, kde by chceli byť (tj. doma), na vojnovom zápale nevidím nič kladné, nevidím nič kladné ani na hlavnej postave tejto knižky, ktorá však má akiste nesmierny výchovný význam pre omladinu USA – veď nepriateľom číslo jedna sú vyznavači islamu – lebo Rusi už beznádejne vyšli z módy. Ešte šťastie, že knižka vyšla po prvýkrát roku 1991, takže ju predsa len nemôžeme pokladať za výzvu do boja po zničení Dvojičiek.

Vojna je v knižke poňatá ako remeslo, vykonávatelia ktorého pociťujú radosť z dobre zorganizovaného a dokonale vykonaného, efektívneho ničenia. Domnievam sa, že pletenie košíkov a ponožiek je o čosi užitočnejšie – na druhej strane zasa spomenuté činnosti poskytujú primálo materiálu na akčné scény…

Už spomenutá poctivosť autorov pri zobrazovaní života v armáde vedie k vytvoreniu viacerých pôsobivých scén, odhaľujúcich vzťahy v tomto mechanizme (potrestanie rabujúcich usadlosť tak, aby nebola naštrbená autorita dôstojníka, ktorý akciu odsúhlasil, autori pravdivo ukazujú drsnosť vojenského života, pričom sa jej však tvrdošijne a za každú cenu snažia prisúdiť zmysel), zaujme tiež viacero detailov (kŕmenie jazdeckých psov počas výprav sójovou múkou).

Pomedzi opisy textom blúdia figúročky, ktoré by chceli byť hrdinami – a možno i ľuďmi, ostáva však len pri chcení. V konaní hlavného protagonistu, Raja, napríklad autor výrazne vysúva do popredia machiavelizmus – ibaže ten Rajov je natoľko pretkaný výčitkami svedomia, že sa mu uveriť nedá.

Prvá časť cyklu sa končí útekom vládcu krajiny Barholma z rúk sprisahancov, útekom, ktorý by nebol možný bez Raja. V druhej časti nás teda čaká znovudobývanie – takže orgie machiavelizmu, pretrepaného so žoviálnym vojenským kamarátstvom sa budú stupňovať. Nuž a záverečná megapecka – cyklus má častí sedem.

David Drake – S.M.Stirling, Generál, Kniha I: Kovárna, Brno Návrat 2003, preklad Dana Krejčová, 381s, 379 sk


4. januára 2004
Miloš Ferko