Nezrealizované fandomácke filmy, 11. časť

Lost in space 2004

Chceli by ste niekedy vidieť Stratených vo vesmíre v réžii Johna Woo? A čo tak nový Blade, dočkáme sa ho niekedy?


Stratení vo vesmíre Johna Woo

Americký sci-fi seriál sa v polovici 60. rokov 20. storočia dočkal troch sezón a viac ako ôsmich desiatok epizód. Odohrával sa v budúcnosti, keď sa vo vesmíre stratí loď. Rodina Robinsonovcov, hovoriaci robot, Dr. Smith a odvážny pilot a major Don West na jej palube (aj mimo nej) zažívajú rôznorodé dobrodružstvá.

Projekt je však u nás známy skôr v podobe celovečerného filmu, ktorý v roku 1998 zavítal do kín a zaujal chaotickým scenárom, tonami CGI a bizarným kastingom. Mnohí dodnes nezabudli na Matta LeBlanca; seriálový Joey si si chuťou zahral Dona Westa. Na zahodenie nebol ani Gary Oldman ako zradný Dr. Smith. Film diváci neprijali príliš dobre (rozporuplné recenzie, celosvetová tržba 136 miliónov vs. náročný 80-miliónový rozpočet). Mimochodom, do nášho zoznamu by sa mohli regulárne prebojovať i pokračovania tohto filmu. Dodnes sme sa ich nedočkali napriek tomu, že štúdio malo veľké oči a rátalo s niekoľkými sequelmi. Keďže sa úspech „jednotky“ nedostavil, ambiciózne plány boli stopnuté a značku to presne na dve desaťročia zavraždilo.

Potenciál z nej po dvadsiatich rokoch vycítila až televízia. V roku 2018 vznikol úspešný rodinný sci-fi seriál s presným kastingom a ochraniteľským robotom. Dočkal sa troch sérií. V roku 2021 bol definitívne ukončený. Zaujímavé je, že Dr. Smith zmenil pohlavie – z doktora stala doktorka v podaní Parker Poseyovej.

Existujú však ešte „jedni“ Stratení vo vesmíre. a práve o nich má byť reč. Málokto to vie, ale v roku 2004 sa Robinsonovci vrátili. Dopadlo to ale tak katastrofálne, že po pilote žiadny seriál nevznikol. Dokonca ani samotný pilot sme oficiálne nikdy nevideli. Je to o to šokujúcejšie, že réžie sa chopil klasik akčného žánru a hongkonskej drsnej poetiky John Woo (Lepší zajtrajšok, Tvár toho druhého).

Kasting jeho nevydareného filmu pozostával z matných mien. Otca si zahral Brad Johnson, ktorého nepoznáte. Dona Westa stvárnil Mike Erwin, ktorého nepoznáte. Malého syna stelesnil Ryan Malgarini, ktorého poznáte maximálne ako brata Lindsay Lohanovej z komédie o výmene tiel Strelený piatok. Matku hrala Jayne Brooková, ktorú nepoznáte. A dcéru Adrianne Palicki, ktorú zrejme poznáte z The Orville, Agentov S.H.I.E.L.D. alebo Johna Wicka.

Ak trochu zapátrate na internete, vcelku poľahky sa môžete k tomuto nešťastnému dielu dostať. Umelohmotné kulisy, veľa trikov, samozrejme tona spomalených wooovských záberov, slabé herecké obsadenie a mimozemšťania s imidžom nízkorozpočtových bratrancov vesmírnych plieniteľov zo Shyamalanových Znamení.

Wooova účasť na tomto projekte je o to zaujímavejšia, že sa nikdy netajil svojou averziou k sci-fi. Premietlo sa to i do jeho tvorby, napríklad scenár spomínaného akčniaku Tvár toho druhého (kde podal nezabudnuteľný výkon John Travolta aj Nicolas Cage) pôvodne obsahoval oveľa viac sci-fi prvkov. Práve Johnov odmietavý postoj k tomuto žánru sa ale postaral o to, že sa scenár prepisoval, a tak snímka pôsobí ako akčniak umiestnený do „normálnej“ súčasnosti.


Blade

Nového Bladea sa na 99 % dočkáme, hoci vo svete filmu je možné všetko. Aj to, že niečo, čo vyzerá reálne, nikdy nevznikne. Tento film ale zrejme naozaj vznikne. No o jeho realizácii sa hovorí tak dlho, že bez výčitiek svedomia smie byť zaradený do nášho zoznamu. Ak by nebol, v noci by si nás našiel a nepomohla by nám ani hrsť plná ošúpaného cesnaku.

Prvý Blade bol v roku 1998 udalosť. Spolu s jednotkou X-Menov sa postaral o to, že komiksové filmy sa dostali do módy a sú v nej dodnes. Aj keď postupne dostávajú čoraz hlbšie trhliny, na Marvel sa sype vlna kritiky za v podstate každý ich nový film či seriál a DC na tom bolo tak zle, že všetko zrovnalo so zemou a na nový reštart nasadilo svojrázneho Jamesa Gunna, ktorý začne úplne od nuly.

Keď sa pred piatimi rokmi objavila správa, že do rodiny marveloviek sa zaradí nový Blade, predstavovalo to úder z čistého neba. Bladea máme vďaka trilógii filmov s Wesleym Snipesom zaevidovaného ako niečo drsné. A to by sa do čoraz infantilnejšieho marvelverza nehodilo. Informácia o novom Bladeovi sa však zjavila ešte v čase, keď marvelovky slávili jeden úspech za druhým. Film však dodnes nevznikol.

S projektom bol od samého začiatku spájaný herec Mahershala Ali (Predátori), držiteľ dvoch Oscarov za snímky Zelená kniha a Moonlight. Keďže ale od ohlásenia projektu ubehlo veľa rokov a stále sa nezačalo natáčať, optimistického herca zjavne pomaly ale isto opúšťa dobrá nálada. Ak to takto pôjde ďalej, je otázne, či skutočne zostane na palube alebo sa rozhodne, že to vzdá. Predsa len, tento rok mal rovnú päťdesiatku a to na akčnú rolu nie je úplne málo. Najmä ak vezmeme do úvahy, že by to bol samozrejme len prvý diel a v prípade úspechu by vznikla celá séria. Okrem toho by napoly človek napoly upír pravdepodobne hosťoval aj vo filmoch iných superhrdinov, prípadne by bol súčasťou tímu, ak by nejaký vznikol (Avengers, Defenders). Čiže Ali bude už len starnúť. Pôjde do niečoho, o čom bude vedieť, že by sa ho Marvel zmluvne snažil pripútať minimálne na celé jedno desaťročie? Navyše by ho zrejme chceli aj do cameí v iných marvelovkách, takže by možno musel kvôli pár hodinám natáčania pred modrým plátnom precestovať polovicu sveta, podľa toho, kde by sa práve natáčalo. Navyše mu v poslednej dobe vychádza temer všetko, na čo siahne. Nie je úplne nereálne, že sa časom dostane do rozpoloženia, v akom už proste nebude mať za potrebné účinkovať „len“ v komiksovke.

Neustále odklady natáčania a výmeny režisérov sú len špičkou ľadovca. Problém predstavovali aj scenáre, ktoré boli alebo príšerné, alebo z Bladea údajne robili vedľajšiu postavu, čo bolo (nielen) pre Aliho pochopiteľne nepochopiteľné (a neakceptovateľné). Dlhodobo sa špekuluje i o ďalších hercoch. Samozrejme by každý v úlohe Bladeovho mentora uvítal Snipesa. Uzavrel by sa kruh, keďže Snipes mal tiež mentora Krisa Kristoffersena. Problém, opäť ďalší, je v číslach: Snipes by sa stal mentorom vo veku 61, čo je v poriadku, ale od Aliho ho tým pádom delí len jedenásť rokov, a to by mohlo pôsobiť zvláštne.

Aktuálne je s réžiou spájaný Francúz Yann Demange (seriál Lovecraftova zem) a vo vedľajších rolách si majú zahrať Mia Goth a Delroy Lindo.


Súvisiace linky

Všetky doterajšie časti seriálu Nezrealizované fandomácke filmy

Recenzia: Stratení vo vesmíre (film)

Recenzia: Blade (film)

Recenzia: Blade II: Chuť na krv (film)

Recenzia: Blade II (film)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


17. apríla
Ivan Kučera
Zdroj informácií