Ničeho se neboj

Koontz Dean

Poteší, keď sa človek po dlhšej dobe stretne s priateľom. Mňa potešilo, že sa na trhu znova zjavila kniha skvelého autora horrorov, Deana Koontza.

Christopher Snow je mladý muž, ktorý vlastne nie je ničím zvláštny. Teda – okrem maličkosti. Je postihnutý zriedkavou, vzácnou nemocou, ktorá mu bráni pohybovať sa na dennom, alebo akomkoľvek jasnom svetle. Žije vlastne v noci, ale nie je to život v baroch a na diskotékach. Pri záhadnej autonehode stratil nedávno matku a teraz jeho otec umrel na rakovinu. No keď chce otcovi dať ešte pamiatku, s ktorou si prial byť pochovaný, zistí, že otcovo telo z márnice zmizlo – ukradli ho. Chris začne teda pátrať, prečo. Celá záhada sa točí okolo práce jeho matky, ktorá sa podieľala na utajených výskumoch na vojenskej základni Fort Wyvern. Christopher pátra za výdatnej pomoci svojich priateľov – kamaráta Bobbyho, Sashi, ženy, ktorú má rád, mimoriadne inteligentného psa Orsona, ktorého dostal ako dar od matky, múdreho kocúra Mungojerryho… Proti nemu stojí divoká horda nepríjemne inteligentných a zarputilo zlomyseľných opíc a ľudia na vyšších miestach… Christopher zisťuje, že genetické výskumy jeho matky boli zneužité a ich praktické overovanie sa zodpovedným osobám vymklo spod kontroly. A ohrození nie sú iba kontaminovaní pracovníci základne, ale všetci, s ktorými prišli do styku, že je to vlastne geometrickým radom sa odvíjajúci reťazec nákazy…

Nie je to horror, na aký sme zvyknutí od Deana Koontza. Hrôza, ktorú som čakala, nie je až taká intenzívna, ako v iných jeho knihách. Ale napriek všetkému je to príjemné napínavé čítanie, vyvolávajúce ľahké mrazenie v zátylku. Pokiaľ ide o redakčnú prácu, nejak sa mi nepodarilo nájsť veľa toho, do čoho by som mohla rypnúť :o) A tak teda rýpať nebudem. Kniha vo mne zanechala priazdnivý dojem aj po vizuálnej stránke. Obálka je síce fotokoláž, ale nepreplácaná a príjemná na pohľad.

Dávam 7/10

Ničeho se neboj – Dean Koontz, sci-fi/horror (Knižní klub Ikar, orig. Fear Nothing, obálka Jana Šťastná, preklad: Nina Vrbovcová, cena:334,–Sk, pevná väzba, 431 strán, ISBN 80–242–0535–1)


22. januára 2002
Katarína Juričová